Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 2.0 DiD - wymiana rozrządu
Autor Wiadomość
Izold 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-02-2017, 00:18   Lancer 2.0 DiD - wymiana rozrządu

Dzisiaj odebrałem swojego Lancera z ASO po przeglądzie na 130.000 km. Wymienili olej, filtry i takie tam typowe duperele.
No ale przyjmując samochód facet od razu mi powiedział, że po 120.000 km. trzeba wymienić rozrząd, przy czym nie dzisiaj, bo to dużo pracy, a mają bardzo napięty grafik.
Trochę mnie zirytował, bo okazuje się, że jestem już 10.000 km. po interwale wymiany, natomiast nikt mi o tym nie powiedział przy poprzednim serwisie - rok temu (wtedy samochód miał coś około 109.000 km.).

Mniejsza o to - facet powiedział mi, że wymiana rozrządu u nich kosztować będzie 1.950 zł.
Trochę zabolało, bo takiego wydatku nie przewidywałem. No ale trudno - trzeba to trzeba.
Tylko że on stwierdził, że to są koszty wymiany bez pompy wody, bo podobno w tym modelu silnika (czyli 2.0 DiD) nie trzeba jej wymieniać razem z rozrządem.
No ale jak czytam w internecie informacje na temat wymiany rozrządu w silnikach 2.0 TDI (PD) 140 KM, to piszą tam że wymienia się pompę wody. A to przecież są chyba te same silniki?

Czy wie ktoś może jak to faktycznie wygląda?

I drugie pytanie - skoro to są takie same silniki, to może ASO Volkswagena/Skody/Seata zrobiłaby to taniej?
Tutaj np. piszą, że wymiana rozrządu w VW Passacie B6 2.0 TDI (PD) kosztuje orientacyjnie 950 zł.
http://www.auto-swiat.pl/...rozrzadu/9pgcmy

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 17-02-2017, 07:14   

Jasne że zrobili by taniej. Ja zapłaciłem 1200 zl za wymianę rozrzadu i całego napędu pasowego u swojego mechanika.sam rozrząd to było jakieś 700zl z wymianą. Sa na forum linki do oryginalnych zestawów vaga do tego silnika. Musisz poszukać.

Izold 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2017, 10:21   

Arczi89 napisał/a:
Jasne że zrobili by taniej. Ja zapłaciłem 1200 zl za wymianę rozrzadu i całego napędu pasowego u swojego mechanika.sam rozrząd to było jakieś 700zl z wymianą. Sa na forum linki do oryginalnych zestawów vaga do tego silnika. Musisz poszukać.

No a jak jest z tą pompą wody?

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 17-02-2017, 13:40   

Jeżeli jest na rozrządzie to można wymienić. Nie wymienia się w przypadku gdy jest na pasku wielorowkowym. Sam nie pamiętam czy wymieniałem ale chyba tak.

hudy85 
Forumowicz

Auto: Lancer '08 INSTYLE 2.0 DID
Wysłany: 17-02-2017, 15:05   

zmieniaj z pompą, koszt od 100 do 150 zł więcej

Izold 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2017, 15:56   

Tak zrobię, dzięki.
Dzwoniłem do dwóch serwisów w Łodzi - jeden specjalizuje się w samochodach grupy VAG, drugi w japońskich. W obu wymiana rozrządu (już z pompą wody) - robocizna i części - to będzie 1.200 zł.

To na pewno odpuszczę to ASO.
Chociaż mnie gość w ASO straszył - "wie pan, być może gdzie indziej zapłaci pan kilka stów taniej, ale będzie pan musiał wcześniej znowu wymieniać". :)

Odpowiedz do tematu