Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy wymieniać pompę wody ?
Autor Wiadomość
gorpaw 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2021, 14:39   Czy wymieniać pompę wody ?

Mam pytanie dot. wymiany pompy wody. Przymierzam się do wymiany rozrządu w Lancerze 1.6 98 KM ( 5 lat temu wymieniany rozrząd - od wymiany prawie 90 tys km ) Obecnie przebieg auta 251 tys km - od nowości oryginalna pompa wody i zero problemów. Czy wymienić pompę przy wymianie rozrządu czy zostawić dalej oryginał ?

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 15-11-2021, 20:21   

Ja zostawiłem i jeżdżę dalej. Zdejmij ja i zobacz w jakim jest stanie

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 16-11-2021, 18:50   

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ja wymieniłem oryginał przy około 190 tyś. Nie ciekła ale już wyraźnie łożyska było czuć. Za to nowa zdaje się GMB jeśli dobrze pamiętam puściła na uszczelniaczach po 10 tyś.

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 19-11-2021, 21:42   

U mnie gmb przejechało 76tyś. i rozleciało się łożysko.O dziwo nie pociekła. Wymiana rozrządu równa się wymiana pompy.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 20-11-2021, 15:18   

jak widać różnie bywa, moja ma 140000 i jest ok. Ty wybieraj :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 20-11-2021, 15:45   

Ogólnie przyjęta jest zasada, żeby pompę wody wymieniać albo za każdym razem, albo max co drugą wymianę. Powód jest bardzo prosty - nowy pasek rozrządu pracuje inaczej niż stary, zużyty, i ma inny naciąg. A to jest może nie zabójcze, ale dość szkodliwe dla łożyska pompy, "przyzwyczajonego" do starego paska..
W sumie, ile kosztuje pompa wody ?? 150-200 zł ?? Przy wymianie kompletnego rozrządu to już niewiele, tym bardziej, ze wszystko jest rozebrane.
Tak na marginesie - paski osprzętu też od razu wymień ;)

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 20-11-2021, 20:31   

No dobra , a czy łożysko alternatora też wymienia się co drogą wymianę paska osprzętu? Pompy wody w CS są raczej dobrze wykonane i nikt nie zgłaszał problemów z oryginałem, co nie zmienia faktu że 250000 to dużo, dlatego ja bym pompę dobrze obejrzał i wtedy zadecydował, moja wyglądała jak nówka. W Vectra b jak wymieniałem pompę to starczyła na 4lat i ok 50000km potem zaczęła ciec.

ozi546 
Forumowicz

Auto: Lancer VII 1.6 98KM 2003r
Wysłany: 21-11-2021, 22:16   

Pompa wody na szczęście jest na "wierzchu" i do jej wymiany nie trzeba ruszać rozrządu, dlatego jeżeli nie cieknie i nic złego z nią się nie dzieje to bym zostawił oryginalną. W przypadku gdyby zaczęło z niej ciec to można wymienić bez potrzeby ingerowania w rozrząd. Ja przy ostatniej wymianie rozrządu jakieś 30 tyś temu nawet jej nie zaczepiałem i ma się dobrze, a nalotu mam już ponad 270 tyś i wątpię żeby ktoś kiedyś ją wymieniał.

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 22-11-2021, 01:17   

ozi546 napisał/a:

Pompa wody na szczęście jest na "wierzchu" i do jej wymiany nie trzeba ruszać rozrządu, dlatego jeżeli nie cieknie i nic złego z nią się nie dzieje to bym zostawił oryginalną.

Tu się niestety mylisz. O ile pompa wody nie chodzi na rozrządzie to żeby ja odkręcić trzeba ściągnąć pasek rozrządu. Inaczej nie odkręcisz pompy. Problem znany i opisywany na forum.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-11-2021, 09:23   

ozi546 napisał/a:
nalotu mam już ponad 270 tyś i wątpię żeby ktoś kiedyś ją wymieniał
jestem przekonany, że wymieniał... rzadko która przekroczy 200 tkm

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 13-12-2021, 18:21   

Przy wymianie rozrządu, zawsze wymieniem pompę wody. Przy drugiej wymianie też oczywiście poszła nowa pompa magnetimarelli, w której łożysko poszło po 30 tysiącach kilometrów. Kolejna pompa założona "na szybko". tez tej samej firmy i już była ok.

japer 
Forumowicz

Auto: CS3W 1.6 Comfort
Wysłany: 16-04-2023, 22:11   

Czy ktoś ostatnio montował pompę wody, która przechodziła bezproblemowo równo z elementami rozrządu przynajmniej "od wymiany do wymiany" ? Jeśli tak proszę o podanie producenta w komentarzu. Mój AISIN po 30.000 ma już luzy na kole pasowym, a od hurtowni z częściami do japońców słyszałem że z kolei jeśli idzie o GMB - jakość popsuła się już kilka lat temu. Zastanawiam się czy nie wrzucić oryginału, któremu nic nie było po 180 kkm a wymieniłem profilaktycznie...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-04-2023, 09:03   

japer napisał/a:
a od hurtowni z częściami do japońców słyszałem że z kolei jeśli idzie o GMB - jakość popsuła się już kilka lat temu.

Coś w tym może być, bo kiedyś pompa była sygnowana GMB Japan a jak u siebie wymieniałem to już było samo GMB.
Pewnie zaczęli gdzieś w 3 świecie produkować :? .

Odpowiedz do tematu