GRANDIS DID-WIBRACJE PEDAŁU GAZU/GRODZI W OKOLICACH PEDAŁÓW |
Autor |
Wiadomość |
w_dobro
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 91 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 25-10-2009, 09:27 GRANDIS DID-WIBRACJE PEDAŁU GAZU/GRODZI W OKOLICACH PEDAŁÓW
|
|
|
Witam
Z racji że ASO do których dzwoniłem nie umiało mi pomóc... postanowiłem opisać krótko rozwiązanie problemu drżenia(wibracji o bardzo niefajnej częstotliwości) w okolicach pedałów gazu, hamulaca.. sprzęgła.. odczuwalnego z reguły w granicach 2000 obrotów na minutę
Auto oczywiście Grandek DID 2.0 2006 rok.(i tylko 2006 prawdopodobnie)
Rozwiązanie
W mocnych nerwach i rozczarowaniu zaleceniem Moto Gabra aby zmienić odbijak pod pedałem gazu(podbijak zmieniony 200 PLN z robocizną w Boguchwale i nic się nie zmieniło)
postanowiłem zadzwonić do MMC Poland... do Wawy.. chwila rozmowy z najbardziej doinwestowanym doradcą technicznym MMC w Polsce i sprawa JASNA
Po 2007 roku cześć oznaczona 1770A019 zwana potocznie MOCOWANIEM FILTRA PALIWA została zmodyfikowana na okoliczność właśnie drgań które filtr przenosi do kabiny
Nie chciałem w to za bardzo wierzyć ale zajrzałem po maskę i moim oczom ukazał sie widok dość dziwny..
Mitsubishi zamontowało filtr na grodzi (pojedynczej dla jasność) a nie na silniku...?????? dodatkowo mocowanie ma bardzo małą odległość filtr blacha karoserii do której mocowanie jest metalowe na zwykłych śrubach
Nie chciałem za bardzo wierzyć w sukces po wymianie na nowy uchwyt... Panowie w ASO Boguchwała też informowali mnie wcześniej że TTTM i że z tym można żyć.. Nie wiedzieli też o zmodyfikowanym uchwycie..dopiero rozmowa z Warszawą sprawę rozjaśniła
Cześć została zamówiona...wczoraj została w Boguchwale zamontowana..
Po robocie(230 PLN z robocizna) pełen obaw i mocno sceptyczny ruszyłem do domu... i co....
Drgania ustąpiły.. .nie ma... 2000 obrotów to już nie jest problem... tu ..jakieś delikatne mrowienie na 4 czy 5 tym biegu od niskich obrotów(1300-1500) ale to jest normalne przecież to jest diesel....
Tu składam podziękowania dla MMC Poland za pomocną dłoń...
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-03-2010, 07:45
|
|
|
Miałem dokładnie taki sam objaw w swoim Grandisie (rocznik 2006) jak "w_dobro" , czyli drgania i wibracje szczególnie na pedale gazu i mniejsze na pedale sprzęgła i hamulca.
W żadnym innym samochodzie tego nie spotkałem i też mnie to troche niepokoiło.
Za poradą kolegi "w_dobro" udałem się do serwisu ASO Mitsubishi Mitcar w Wawie i wymienili mi zamówiony uchwyt filtra paliwa. Uchwyt ma taki sam numer katalogowy jak ten stary ale komfort jazdy jest zupełnie inny
Oprócz tego w ramach akcji serwisowej Mitsubishi wymienili mi czujnik (włącznik) świateł stopu. Zamówili mi także jakąś osłonę termiczną, którą wymieniają w ramach kolejnej akcji serwisowej. |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
otre79
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
|
Wysłany: 11-02-2013, 19:56
|
|
|
z tego co wiem osłony się nie wymienia tylko demontuje i po sprawie podobno tłumik końcowy nie rozgrzewa się jak w benzynie
ja w każdym razie tak mam zrobione przy akcji serwisowej wraz ze stopem
ale odgrzałem kotleta;) |
_________________ BYŁ GRANDIS 2.0 DID JEST S-MAX 163KM AUTOMAT POWER SHIFT 2010
Triumph ROCKET III 2300ccm |
|
|
|
 |
wts85
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 did
|
Wysłany: 23-01-2017, 22:56
|
|
|
w_dobro, koledzy zrobilibyscie fotke tego "nowego" mocowania?? Zakupilem nie dawno Grandka i teraz musze porobic takie wlasnie "kwiatki" a mam na to czas wiec chcialbym zrobic to samemu . Bylbym wdzieczny |
_________________ Wojdzi |
|
|
|
 |
|