Stacja multimedialna MGN, czy to ma jeszcze sens? |
Autor |
Wiadomość |
guzzi
Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2023, 20:52 Stacja multimedialna MGN, czy to ma jeszcze sens?
|
|
|
Koledzy, uprzejmie proszę o poradę użytkowników stacji MGN (TomTom) czy warto inwestować? Jak z mapami a przede wszystkim jak Android Auto / CarPlay? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 12-02-2023, 09:09
|
|
|
Aktualizacje TomTom zależy od numeru seryjnego (3 ostatnie cyfry) stacji MGN. Im numer wyższy tym dłużej będą aktualizacje, które zdążają się raz w roku albo i rzadziej ....
Android Auto i Apple CarPlay działają bez problemu. |
|
|
|
 |
guzzi
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2023, 18:25
|
|
|
Dziękuję Laknat, i o to mi chodziło. Czyli dalej aktualizacje są , ktoś tam pisał, że aktualizacja tylko rok po zakupie, że kiepski wzmacnicz itp. ale z tego co z ulotki widzę, że 4x45W - na stokowych głośnikach to w zupełności wystarczy). Android Auto i CarPlay chodzi - to atut. Nawet brak informacji o korkach mnie nie przeraża, osobiście nie widzę potrzeby montowania SDA 7" (czy osławionego SDA 8". |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2023, 18:34
|
|
|
Ja mam ASX już 6 lat i od 6 lat dostaję aktualizacje tomtom (choć przy zakupie powiedzieli, że darmowe są tylko na rok). Ile jeszcze nie wiem, bo mój SN jest przedostatni na liście. Zaletą jest to, że aktualizacje można robić samemu, bez ASO. Pobieramy odpowiedni plik, wgrywamy na kartę SD i już. Tylko trzeba mieć aktualną wersję oprogramowania w radiu. Gdzieś na forum jest wątek co i jak.
Co do AA i AC to ja wolę rozwiązanie Apple. Fajniej dzieli ekran w radiu i dla mnie jest bardziej czytelny. O ile pamiętam to w AC działa i mapy od Appla i Google Maps. Dawno tego nie używałem, bo wolę wbudowane mapy w aucie. Tym bardziej, że TT może nie pokazuje korków, ale też nie mówi Googlowi i Apple gdzie i po co jadę. Oraz jak szybko, gdzie stawałem i na której stacji kupiłem kawę, jaką, za ile i czy dokupiłem do kawy pączka. O tankowaniu nie wspomnę. |
|
|
|
 |
guzzi
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2023, 20:13
|
|
|
Nawet nie muszę pytać więcej, bardzo Ci dziękuję. A jakie masz te ostatnie trzy cyferki? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2023, 05:55
|
|
|
guzzi napisał/a: | Nawet nie muszę pytać więcej, bardzo Ci dziękuję. A jakie masz te ostatnie trzy cyferki? |
161 |
|
|
|
 |
Zygmunt55
Nowy Forumowicz
Auto: Golf
|
Wysłany: 20-04-2023, 14:12
|
|
|
Ja mam ASX od 5 lat i aktualizację robię sam. Tak jak kolega wyżej napisał, trzeba pobrać najpierw odpowiedni plik i wgrać na kartę SD |
|
|
|
 |
|