Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie przed kradzieżą - samoróbka
Autor Wiadomość
leoluke 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 2006
Kraj/Country: Ireland
  Wysłany: 10-03-2017, 01:07   Zabezpieczenie przed kradzieżą - samoróbka

Cześć,
Tak się niestety składa, że w mojej okolicy potrafią ukraść każdy samochód, nawet +10 letni segmentu B lub C, niekoniecznie Niemca. Ostatnio zacząłem więc myśleć nad dodaniem jakiegoś systemu zabezpieczenia przed kradzieżą do mojego Lancera. Na podstawie opowieści ludzi oraz własnej intuicji, zdecydowałem się zainteresować dodaniem elektrycznego / elektronicznego zabezpieczenia samemu, tak, żeby nie byłoby to nic typowego dla potencjalnego złodzieja, a jednocześnie nie było zbyt dużym wydatkiem. Wiem, że żadne zabezpieczenie nie daje 100% bezpieczeństwa, ale często wystarczy spowolnić złodzieja, żeby ten zostawił auto i wziął się za jakieś, na które straci mniej czasu. To tyle na wstęp.
Chciałbym zapytać się Was o sugestie odnośnie co polecacie założyć. Ja najbardziej przymierzam się do zainstalowania przycisku odcięcia zapłonu, który trzeba nacisnąć za każdym razem przed przekręceniem kluczyka, bo inaczej auto nie ruszy. Ustrojstwo to zazwyczaj montuje się pod mieszkem skrzyni biegów. Ja osobiście myślałem o montażu pod tapicerką fotela, bo nie jest to miejsce tak standardowe.
Co sądzicie o tym zabezpieczeniu i jakie inne polecacie z elektronicznych?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2017, 01:53   

leoluke, żeby takie zabezpieczenie było skuteczne tylko Ty masz o nim wiedzieć i jeszcze lepiej samemu zrobić.

Wyłacznik/przełącznik możesz wpiąć wszędzie.
Odcinać możesz zapłon, ECU, pompę paliwa itp. itd.

Sam wymyśl, sam zamontuj i wtedy będzie ok.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 10-03-2017, 09:35   

Gorzej jak się złodziej zdenerwuje i ze złości narobi ci na fotel :? .
Oczywiście to wersja hardcor, niestety po złodzieju można się wszystkiego spodziewać :wink: .
Wszystkie standardowe zabezpieczenia złodzieje mają obcykane więc jeśli chcesz to montuj samoróbkę, choć i tak nie zabezpieczysz auta w 100%.

Klark 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Wysłany: 10-03-2017, 20:49   

Bizi masz rację, zdenerwowany złodziej może narobić jakichś szkód, ale docelowo auta nie zabierze:). Ogólnie poruszony ciekawy temat, w jaki sposób zabezpieczyć auto przed kradzieżą.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-03-2017, 22:39   

Do odcięcia warto zastosować przekaźnik czasowy który dopiero po ustawionym czasie wyłączy silnik. Do dezaktywacji można użyć, zamiast standardowego przełącznika, kontaktrona wyzwalanego magnesem. Można dodatkowo zaprogramować określoną ilość przełączeń takiego przełącznika aby dezaktywować zabezpieczenia. Można zamontować fizyczne odcięcie paliwa czyli zawór elektromagnetyczny, czy bardziej niestandardowe zabezpieczenie tym lepiej.

leoluke 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2017, 00:17   

Dzięki plecho1. Wreszcie konkretna wypowiedź w temacie. Czy masz może link do strony, lub konkretnego produktu, gdzie mógłbym zgłębić temat? Umiałbym zapewne podłączyć to co opisujesz, ale nie wiem o jakie produkty poprosić w sklepie, żeby dostać to co trzeba.
Co do złodziei niszczących auto ze złości, to raczej niewielu traciłoby czas narażając się na złapanie z powodu takiej głupoty. Nawet jeśli, to wolę zmienić siedzenie/szybę/cokolwiek, niż stracić cały samochód.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 11-03-2017, 16:05   

Kto ci ukradnie stare Mitsubishi? To mało chodliwa marka, używane części są tanie. Zrób zwykły przerywacz zapłonu, tylko wszystko ukryj tak, żeby nie było widoczne. Najlepiej użyj oryginalnych przewodów, kupując używaną wiązkę na Allegro. Przekaźnik zastosuj taki, który po impulsie pomimo wyłączenia napięcia pozostaje zwarty (to chyba bistabilny). Odpowiednio ukrywasz włącznik i styknie.

leoluke 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2017, 19:12   

wichura1 Uwierz mi, że w okolicach Dublina kradną dosłownie wszystko. Powiedziałbym, że w szczególności auta, które mają ponad 10 lat. Powód to sprzedaż części, bo wbrew temu co mówisz, w porównaniu z niemieckimi samochodami, części do Mitsubishi są drogie. W Irlandii nie ma tak wielu złomowisk jak w Polsce, więc nie tak łatwo jest dostać tanio używane części.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2017, 21:30   

Kilka przekaźników kupiłem w tym sklepie http://ase.hoste.pl/sklep/index.php

leoluke 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2017, 21:47   

Dzięki plecho1. Czy orientuje się ktoś jak nazwać włącznik, który zamykałby obwód po naciśnięciu i pozostawiał zamknięty tylko do momentu wyłączenia prądu w obwodzie? Chodzi mi o to, żeby po każdym wyłączeniu silnika obwód się otwierał i trzeba by było ponownie nacisnąć włącznik, żeby zamknąć obwód.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2017, 22:24   

Do tego wystarczy zwykły przekaźnik oraz jakiś prosty włącznik który jak go wciśniesz to zwiera styki a jak puścisz to rozłącza lub właśnie kontaktron.

[ Dodano: 12-03-2017, 19:18 ]
Dodatkowo można zrobić kontrolkę stanu pracy takiego odcięcia podłączając jeden przewód do masy auta i drugi do styku 87A tego przekaźnika. Po włączeniu zapłonu powinna się zapalić i powinna zgasnąć kiedy dezaktywujesz blokadę.

leoluke 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2017, 00:00   

Dzięki. Zainteresuję się tym, albo podobnym rozwiązaniem. A czy są jakieś inne nie mechaniczne blokady, które byście polecali?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2017, 06:49   

Wszystkie możliwe elektryczne, można odciąć zasilanie zapłpnu, wtryskiwaczy, pompy paliwa, rozrusznika. Ten prosty sposób z przekaźnikiem można w zasadzie zastosować w tych wszystkich przypadkach.

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 15-03-2017, 19:48   

Ja bym dobrze ukrył telefon z systemem android gdzieś w samochodzie tak aby był dobry zasięg, wyciszył telefon, ekran na minimum jasność, zainstalować darmową aplikację teamviewer - oczywiście w telefonie musi być aktywna karta sim z dostępem do internetu, przez program teamviewer można zdalnie kontrolować telefon więc można sprawdzać aktualną pozycję telefonu - samochodu ;) nawet nasłuchiwać co się dzieje wewnątrz używając ukrytego zestawu słuchawkowego. Wiadomo że złodzieje używają zagłuszaczy GSM/GPS itp ale jak dobrze się ukryje telefon w samochodzie i poprowadzi odpowiednio zasilanie do ładowania telefonu można zdziałać cuda, nawet jak ukradną furę to jest szansa że złodziej nie kapnie się o ukrytym telefonie :) i całkiem tanio to wychodzi.

leoluke 
Forumowicz

Wysłany: 16-03-2017, 21:11   

Bardzo ciekawy pomysł Balon. Nie wiedziałem, że TeamViewer umie takie rzeczy.

Odpowiedz do tematu