Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] ASX problem z elektryka, gasnie podczas jazdy.
Autor Wiadomość
haribo99 
Mitsumaniak
02104/KMM

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2021, 22:53   [1.6] ASX problem z elektryka, gasnie podczas jazdy.

witam,

posiadam ASX z 2017, 1.6, 117km, na gwarancji.
Niestety od dwoch tygodni mam mega problem.
Dwa tyg. temu podczas jazdy zwrocilem uwage, ze swiatelko na przycisku Start-Stop (bezkluczykowy system startowy) swieci sie na przemian na pomaranczowo i zielono. Po zamknieciu auta na wyswietlaczu pojawila sie informacja "electrical service required" i rysunek przekreslonego auta. W miedzyczasie zaczal sie tez pojawiac blad "key not detected" z informacja, ze mam go wlozyc do schowka, do czytnika. Niestety po wlozeniu tam kluczyka samochodzik zaczal wyc i wyskoczylo info, zebym go jednak wyjal. Zadzwonilem do MAP, jako ze byla niedziela. Dostalem info, ze moge z tym jezdzic, ale mam podjechac do serwisu (auto na gwarancji). Tak tez zrobilem. W miedzyczasie problem znikal i sie pojawial. W serwisie podpieli pod kompa stwierdzili, ze jakis tam sterownik, zamowili czesc i kazali przyjechac w nastepnym tyg. Na pytanie czy moge z tym jezdzic uzyskalem odpowiedz, ze na spokojnie.
W nastepna niedziele od wykrycia "usterki" auto zgaslo mi podczas jazdy! Kilkukrotnie! Udalo mi sie dopchac go z powrotem na parking. W poniedzialek zawdzwonilem do MAP, ze chce lawete, bo nie bede ryzykowal, ze mi auto na ruchliwej ulicy zgasnie w trakcie jazdy (cale miasto mam do przejechania do serwisu). Przyjechala laweta i okazalo sie, ze auto juz w ogole nie odpala! Wstawili auto do serwisu, wymienili ten sterownik i przycisk "Start-Stop", zakodowali na nowo klucze. W czwartek odebralem auto.
Wszystko fajnie bylo, az do dzisiaj, gdzie przycisk znowu zaczal migac na pomaranczowo, po wylaczeniu auta znowu dostalem komunikat "electrical service required". Tym razem bylo jeszcze "weselej", bo zamykajac auto wlaczylo sie radio i caly system (tak jakbym wcisnal przycisk Start-Stop nie trzymajac sprzegla). Nie moglem przyciskiem w drzwiach otworzyc auta, zdalnie pilotem tez nie, dopiero kluczykiem umieszczonym w pilocie.
Wylaczylem auto i tym razem wszystko sie ladnie zamknelo.
Mial ktos podobny problem? Bo jak dla mnie cos ewidentnie robi zwarcie i rozladowuje akumulator, ale wyglada na to, ze nie byl to sterownik ani przycisk, ktory mi wymienili. Dodatkowo dziwi mnie, ze alternator podczas jazdy, pracy silnika nie laduje aku i ten rozladowal sie do zera, tak ze nawet elektryka w aucie nie dzialala (monitorek, radio itd., zero reakcji).

Tak przy okazji, czy w ASX 2017 swiatelko w przycisku Start-Stop standardowo podczas jazdy swieci sie na zielono? U mnie, po wymianie, zapala sie podczas rozruchu, chwile poswieci i gasnie. Dalbym sobie reke uciac, ze przed wymiana swiecilo sie caly czas...

z gory dzieki za podpowiedzi.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 09-08-2021, 07:15   

Jak alternator nie ładuje akumulatora tylko ten się rozładowuje to może sam alternator mieć zwarcie. Samo zwarcie łatwo zmierzyć, np. podłączając amperomierz do układu przy wyłączonym całkowicie zapłonie. A w serwisach akumulatorowych to mają nawet specjalistyczne mierniki mierzące parametry akumulatora i prądy w układzie auta. Podjedź może do jakiegoś innego specjalistycznego serwisu niech ci to zmierzą i będziesz miał dowód dla ASO, że coś jest nie tak.

hilary4 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitschubishi ASX 2018
Wysłany: 09-08-2021, 17:30   

Odnośnie światełka przycisku start stop zapala się podczas rozruchu na zielono i gaśnie później, pali się na czerwono wewnątrz przycisk napis start stop na czerwono ale w świetle dziennym tego nie widać, widać np w garażu jak jest mrok.

Odpowiedz do tematu