|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Brak automatycznego ssania |
Autor |
Wiadomość |
ElHaze
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 3G 2.4 Turbo
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-03-2017, 13:28 Brak automatycznego ssania
|
|
|
Witam wszystkich. Zwracam się do was z prośbą o pomoc, ponieważ brak mi już pomysłów.
Jestem posiadaczem Mitsubishi Eclipse 3 generacji z 2001 roku. Generalnie problem polega na tym że nie ma ssania. Od pewnego czasu, a właściwie od momentu gdy przewody wysokiego napięcia złapały wilgoć i auto trochę postrzelało idt. Przewody wymieniłem lecz pozostał problem z brakiem ssania. Silniczek krokowy sprawdzony wizualnie oraz multimetrem. Wygląda na to że jest w porządku. Czujnik temperatury również sprawny. Po czyszczeniu przepustnicy wciąż brak ssania.
Przepływomierz również sprawdziłem miernikiem wedle zaleceń z instrukcji i okazuje się że również jest sprawny. Zdemontowałem również kolektor ssący i wygląda na to że brak jakichkolwiek nieszczelności. Przewody podciśnieniowe wydają się być całe.
Ostatnio odkryłem że grzałka sondy lambda jest niesprawna, lecz po wymianie na nową sondę i adaptacji przepustnicy wciąż to samo. Aczkolwiek prawidłowej adaptacji nie wykonałem gdyż ciężko takową zrobić gdy muszę lekko wcisnąć pedał gazu aby auto nie zgasło. Po podłączeniu pod kompa pokazało dwa błędy. Problem z czujnikiem położenia wału korbowego oraz czujnikiem rozrządu. Objawia się to ciągle świecącą kontrolką „check engine soon”. Podejrzewam że wadliwy jest czujnik położenia wału korbowego, gdyż gdyby uszkodzony był ten drugi auto by nie odpalało itp. Aczkolwiek nie sądzę żeby miało to coś wspólnego z brakiem ssania, gdyż problem ten występuję odkąd mam to auto, a ssanie wcześniej było. Autko jest z dokładanym turbo. Wszystkie przewody od turbo sprawdziłem i prawdopodobnie są całe, opaski zaciśnięte na tyle ile się dało.
Wiem że to ma wpływ na to gdyż kiedyś się poluzowała część opasek i objawy były podobne jak teraz. Generalnie gdy Misiak się trochę rozgrzeje nie ma większych problemów z jazdą. Posiadam instalację podtlenku LPG ,aczkolwiek problem występuje na obu rodzajach paliwa. Choć dopóki fura się nie rozgrzeję tak czy siak na LPG nie przełączę. Brak mi już pomysłów , tak więc zwracam się do was o pomoc.
Jakieś sugestie ?
[ Dodano: 11-04-2017, 08:51 ]
Mimo iż czujnik temperatury cieczy wygląda na sprawny to postanowiłem jednak wymienić go na nowy. Jednakże dostałem tylko czujnik od Hyundaia z inna kostką. Tu nasuwa się pytanie ja podłączyć przewody.. ?
[ Dodano: 12-05-2017, 10:39 ]
Czujnik podmieniany, brak poprawy. Po całkowitym odpięciu czujnika włączają się wentylatory zaraz po odpaleniu. Myślę że wina leży w kompie lub zawór termiczny w przepustnicy, który zamyka się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, nie pamiętam jego nazwy. |
|
|
|
 |
|
|