Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A/W 2.0] Wymiana Nivomatów
Autor Wiadomość
Lachu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Kombi '00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-04-2017, 12:13   [EA2A/W 2.0] Wymiana Nivomatów

Zakładam nowy temat, ponieważ z tego co widzę, jest on rozgrzebany po kilku innych i ciężko wyciągnąć jakieś jednoznaczne wnioski, więc chciałbym, żeby wypowiedziały się tutaj osoby, które przerabiały ten temat ;)

Generalnie jestem posiadaczem Galanta w kombi '99 z gazem od 2 miesięcy i kupując wiedziałem, że mam nivo, na stacji wyszło 50% lewy i 70% prawy. Co ciekawe pewnie są jeszcze oryginalne. Wszystko było ok, ale jakiś czas temu lewy amor się zaczął rozciekać i aktualnie auto dąży ku glebie :P Czytając forum doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie mi wsadzić do auta zwykłe amorki no i właśnie... tutaj mam parę pytań:

*Opcja z wymianą amortyzatorów na taki zestaw:
- amortyzator KYB 341213
- sprężyna KYB RC5864
- poduszki KYB SM5091
- odboje i osłony jakiekolwiek pasujące

No i teraz mam parę pytań:
1. czy powyższy zestaw na pewno będzie pasował do Galanta i nie trzeba będzie nic przerabiać/dorabiać w górnym mocowaniu? bo w starszych postach jest o tym mowa
2. czy konieczna jest wymiana poduszek?
3. czy autko z takim lub podobnym zestawem nie stoi jakoś nienaturalnie wysoko etc. i jak się to prowadzi?
4. może polecacie od siebie coś innego? znalazłem jeszcze Monroe R3885, ale jakoś nie jestem przekonany do tej firmy.

*Opcja z wymianą sprężyn w nivo.
Sprężyny w nivo są miększe niż te zwykłe, więc automatycznie wsp. tłumienia w nivo jest też mniejszy, niż w zwykłych amorkach, ale może ktoś zaryzykował i wsadził zwykłe sprężyny do nivo i auto nie skakało mu jak piłeczka ping-pongowa?

Chciałbym, żeby taki zestaw wytrzymał mi ok 80kkm, wymiana nivo na nowe z góry odpada, a na używane jest ryzyko, wydaje mi się, że regeneracja za ok. 400zł też mija się z celem. Często zdarza mi się jechać w 4 osoby lub z większym załadunkiem dalsze trasy, więc ryzyko, że auto mi się samoczynnie zglebi np. w Austrii jest słabą opcją.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-04-2017, 13:53   

Przeczytałeś tematy, dobrze wyczytałes jakie sa potrzebne fanty, z tym, że oslony i odboje jak już montujesz odpowiednik dla kombiaka poliftowego to skompletuj w wersji dla oryginału:
miska plus osłona plus odbój, Poduszki tez musza być zmienione
Tak jak na obrazku i przykladzie z oferty http://allegro.pl/mitsubi...ars_rule_id=201
Nie wiem po co seria dodatkowych pytań skoro zestaw jest dedykowany do Galanta kombi po lifcie ujeżdzaja to uzytkownicy i nie narzekaja - wszystko bylo juz opisane w tematach ktore poczytales, ba napisane bylo nawet jakich przeswitów spodziewac sie w kombiaku bez i z LPG
Co do innych amorów to jeeli już chcesz coś lepszego to użytkownicy polecaja KYB z serii ULTRA SR
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Lachu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Kombi '00
Wysłany: 17-04-2017, 14:31   

ok, dzięki za pomoc. Seria pytań stąd, że wolę mieć pewność co mi dokładnie trzeba, niż bawić się w oddawanie, wymienianie i zamienianie.
W takim razie zakupię wyżej wymieniony zestaw + miski.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-04-2017, 16:47   

Miski musza być razem z oslonami i odbojami - to odpowiedniki oryginału - zadzwon do sprzedawcy ktory oferuje te miski niech Ci to skompletuje na wzór oryginału
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu