Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.2 DID 2008] zarniki xenon - jakie?
Autor Wiadomość
ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2015, 00:24   [II 2.2 DID 2008] zarniki xenon - jakie?

Czesc. Po prawie 6 latach w koncu padly mi xenony. Tzn na ta chwile z jednej strony, ale drugi tez juz pewnie dlugo nie pociagnie. Nigdy w zyciu nie wymienialem zarowek tego typu, a w instrukcji strasza, ze xenony to tylko w autoryzowanym serwisie...

Pytanie w zwiazku z tym: czy to serio jest jakos bardziej somplikowane niz wymiana zwyklych zarowek? Wymiana w serwisie to w plecy 100 zl (w sumie za obie), ale mialbym ciekawsze zastosowanie dla tej stowki gdyby sie dalo jej nie wydawac :)

Pytanie 2: wyczytalem juz na forum, ze do mojego autka potrzebuje D2R. Zauwazylem, ze rozpietosc cenowa jest porazajaca. Np zamienniki M-TECH na allegro za 35 (w serwisie Feuwert czy jak mu tam 100zl), Philipsy na allegro od stowki w gore (w Feuwert od 220 - chyba ich pogielo). To tylko kilka przykladow. Czym rozni sie zarnik "oryginalny" od "zamiennika"? Czy oryginalny to taki co poswieci mi znowu ladnych pare lat a zamiennik ladnych pare... tygodni? Czasem zamienniki niektorych produktow wcale nie sa gorsze, ale jak jest w przypadku zarnikow to nie mam pojecia :(
Czy ktos moglby cos podpowiedziec? Co i gdzie najlepiej kupic, aby bylo rozsadnie?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-02-2015, 07:15   

Spokojnie możesz kupować zamienniki i wymienić sam. Też tak robiłem. CO do Philipsów - rozpiętość cenowa może wynikać z dużej ilości podróbek - niestety z dobrej jakości opakowaniami. Kiedyś w necie gdzieś widziałem porównanie opakowań. Różnice były prawie niewidoczne. Same żarniki to już oczywiście różnią się znacznie trwałością, strumieniem światła, a nawet koncentracją światła. Widziałem już biedronkowe żarówki - H4 co prawda - które nie przeszły badań technicznych.

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2015, 11:00   

Znalazlem na YT kilka filmikow w tym temacie. Wkleje - moze sie komus przyda. Nie bedzie musial szukac.

Jak wymienic zarnik:
https://www.youtube.com/watch?v=E_W7rR_w9l0

Jak odroznic podrobke Philipsa od oryginalu:
https://www.youtube.com/watch?v=vdg57k6niIA

W sumie dodam jeszcze cos od siebie, bo facet na filmie o tym nie mowi, ale mozna to wylapac z filmu. Szklo w oryginalnym zarniku jest idealnie przezroczyste a w podrobce jakies lekko metne.
Jest tez kilka detali, za pomoca ktorych mozna odroznic oryginal od podrobki bez podlaczania do pradu. Zrobilem male zestawienie tutaj: http://i.imgur.com/vztqb7h.jpg?1

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 08-02-2015, 17:51   

Z tymi zamiennikami zarnikow to ja raczej ostrozny byl. Zakladajac podrobe chinska poniekad godzicie sie na fakt ze moze wam pol elektroniki auta wywalic. Kumpel doswiadczyl takiej atrakcji w C-rosserze.
Ja w XC70 wymienilem ostatnio oryginalne Philipsy D1S na Osram Xenarc Night Breaker. Cena 150 Eur za pare. Swieci o polowe jasniej niz ori i dalej. Prawie wogole nie uzywam teraz dlugich swiatel. Jakosc kosztuje Panowie, a z xenonami eksperymentowac nie polecam. Wywali przetwornice i skok napiecia moze narobic misz masz w elektronice.

Sama wymiana zarnikow jest b prosta.

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 08-02-2015, 18:10   

mitsu00 napisał/a:
Z tymi zamiennikami zarnikow to ja raczej ostrozny byl
mitsu00 napisał/a:
Ja w XC70 wymienilem ostatnio oryginalne Philipsy D1S na Osram Xenarc Night Breaker
Przecież sam zamontowałeś zamienniki ;)

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2015, 21:26   

rezon napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Z tymi zamiennikami zarnikow to ja raczej ostrozny byl
mitsu00 napisał/a:
Ja w XC70 wymienilem ostatnio oryginalne Philipsy D1S na Osram Xenarc Night Breaker
Przecież sam zamontowałeś zamienniki ;)

Osram i Philips ida na 1 montaz. OK, to moze doprecyzuje: chodzilo mi bardziej o kopie oryginalow :wink:

Dominik

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2015, 21:46   

Oryginalnie jakie zarniki sa montowane?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-02-2015, 17:12   

ramzes napisał/a:
Przeciez napisalem w ostatnim poscie :wink:

Dominik

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2015, 17:44   

mitsu00 napisał/a:
ramzes napisał/a:
Przeciez napisalem w ostatnim poscie :wink:

No tak - Philips i Osram. Po lewej Philips a po prawej Osram ;)
Chodzilo mi o konkretna firme, chyba, ze to jest obojetne i wsadzaja jak podejdzie.
Nie wiem czy ktoras z tych dwoch firm robi zarniki lepsze czy to jest ta sama klasa.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-02-2015, 18:03   

ramzes napisał/a:
No tak - Philips i Osram. Po lewej Philips a po prawej Osram.

Ty tak na serio czy to sarkazm?
Mietek i Maluch maja oba po 2 pary kol. Kazdy dojedzie do celu tylko w odmiennym komforcie.

Dominik

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2015, 18:07   

mitsu00 napisał/a:

Taki zarcik :)
Aczkolwiek na serio jestem ciekaw, czy Mitsubishi pakuje do nowych samochodow jedna z dwoch marek jakie wymieniles, bo np uwazaja ja za lepsza, czy obie marki sa tak samo dobre.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-02-2015, 18:16   

ramzes napisał/a:
mitsu00 napisał/a:

Taki zarcik :)
Aczkolwiek na serio jestem ciekaw, czy Mitsubishi pakuje do nowych samochodow jedna z dwoch marek jakie wymieniles, bo np uwazaja ja za lepsza, czy obie marki sa tak samo dobre.

Kazdy producent wspolpracuje z wieloma dostawcami czesci. 1 egzemplarz moze wyjechac z fabryki np na Bridgestonach, a 2gi na Continentalach itp. To samo dotyczy innych czesci np zarnikow, przetwornic, sterownikow silnika, swiec zarowych itp itd

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 09-02-2015, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2015, 18:17   

OK. Dzieki za info.

ozzzy 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II, 2.0MIVEC
Wysłany: 06-05-2017, 23:53   

Nie wiem jak chińskie żarówki D2R, ale moje oryginalne mają dokładnie 4 lata, 80.000km przejechane, nadal nie wymagają wymiany. Nie mam dziennych LEDów, jeżdżę na xenonach cały czas.
W ASO powiedzieli że wymieniają zwykle co 5-6 lat i tylko na Philipsy.

Ma ktoś doświadczenie ile wytrzymują realnie produkty innych marek? W szczególności:
- Osram
- GE - General Electric (sa teraz po 170zł/2 szt.), zawsze mieli dobre produkty
- Tungsram (160zł/2szt.)
- Narva
- jakieś chińskie marki?

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 07-05-2017, 00:22   

Wystrzegaj się tanich chińskich zamienników.
W moim volvo v40 poprzedni właściciel wsadził zamienniki. Nie pamiętam, jakie są tam żarniki, ale w tanich zamiennikach jest stosowana tania farba, która się wypala błyskawicznie. Skutkiem tego mam w v40 trochę okopcony reflektor od wewnątrz. Wymieniłem to badziewie na OSRAMy. Jeździłem na nich dwa lata (jakieś 60 000 km) i nadal świecą bardzo dobrze.

Odpowiedz do tematu