Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
klimatyzacja
Autor Wiadomość
jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Auto: outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2010, 20:27   klimatyzacja

chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami z innymi użytkownikami forum mianowicie gdy załączam klimatyzacje to obroty silnika nie wzrastają (około 700-800). załącza się wentylator chłodnicy ale temperatura jak pokrętło jest ustawione poniżej 17st. nie jest zimne. w poprzednim moim samochodzie miałam tak że gdy włączałem klime to automatycznie wzrastały obroty silnika i naprawdę dmuchało zimnym powietrzem. klimatyzacja jest nabita sprawdzałem.
czy u was tak samo się dzieje?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-05-2010, 20:44   

U mnie obroty nie wzrastają po włączeniu klimy, ale powietrze jest zimne. W Octavii też nie mam różnicy w obrotach po włączeniu klimy.

jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Wysłany: 25-05-2010, 21:06   

no właśnie wcześniej miałem octavię i obroty wzrastały(wersja benzynowa) wiedziałem że klima się załączyła. jak robiłem przegląd klimy w norauto to powiedzieli mi ze nie załącza sie sprężarka klimy. o co chodzi przecież jak włączam to wiatraki sie załączają a poza tym to sprężarka chodzi na jednym pasku z pozostałym osprzętem silnika?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 22:38   

na sprezarce caly czas kreci sie rolka na pasku ale gdy wlaczymy klime sprezarka zalacza sie poprzez sprzeglo (widac to golym okiem)
na 99% masz za malo czynnika w ukladzie dlatego leci letnie popwietrze (lub za duzo jesli ostatnio nabijales).

Gunner 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Wysłany: 26-05-2010, 01:18   

W benzynie zawsze obroty ida wyrazniej do gory.Co innego jednostki uturbione.W mojej Mazdzie na benzynie tez obroty skakaly duzo wyrazniej niz w dieslu.Inny moment.No chyba ze to 3-4l benzyna.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2010, 08:14   

Gunner napisał/a:
W benzynie zawsze obroty ida wyrazniej do gory.Co innego jednostki uturbione.W mojej Mazdzie na benzynie tez obroty skakaly duzo wyrazniej niz w dieslu.Inny moment.No chyba ze to 3-4l benzyna.

nie zawsze, w moim golfie 1.4 nie zauwazysz pracy klimy, obroty nie drgna, auto nie traci na mocy w przeciwienstwie do aut japonskich gdzie wyraznie widac podbicie obrotow i tu sie zgadzam bo pamietam swoja carisme, a ostatnio kumpla civica.

jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Wysłany: 26-05-2010, 08:41   

arturro napisał/a:
na sprezarce caly czas kreci sie rolka na pasku ale gdy wlaczymy klime sprezarka zalacza sie poprzez sprzeglo (widac to golym okiem)
na 99% masz za malo czynnika w ukladzie dlatego leci letnie popwietrze (lub za duzo jesli ostatnio nabijales).

a jak to widać gołym okiem, wyda jakiś dźwiek proszę o więcej opisów tego problemu. ja w tych sprawach jestem laikiem i dlatego będę zmuszony udać się do serwisu. pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2010, 09:37   

zobaczna przykladzie schematu sprezarki VW

Uploaded with ImageShack.us

na obrazku kolo pasowe jest zaznaczone 1 natomiast sprzeglo jako 2
tak jak pisalem kolo caly czas sie obraca ale w momencie wlaczenia klimy sprzeglo "dociska sie" do kola i zalacza sprezarke.
sprezarki dzialaja na tej samej zasadzie bez wzgledu na model auta, napweno bedziesz potrafil wzrokowo ocenic czy sprzeglo zalacza sprezarke.
jesli zalacza i leci letnie powietrze tzn ze jest za malo czynnika ale nie na tyle malo aby odlaczyc sprezarke.
jesli sprzeglo wogole nie zalacza sprezarki tzn ze albo nie ma wogole czynnika albo jest cos mechanicznie uszkodzone,
reasumujac "tak czy siak" nie obejdzie sie bez wizyty w warsztacie.

jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Wysłany: 26-05-2010, 09:53   

wielkie dzięki za odpowiedź ale dalej będę drążyć ten wątek a co do tego maja wentylatory chłodnicy one załączają się gdy włączę klimę.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2010, 10:06   

jorzyk1976 napisał/a:
wielkie dzięki za odpowiedź ale dalej będę drążyć ten wątek a co do tego maja wentylatory chłodnicy one załączają się gdy włączę klimę.

wiec zanim "wydrazysz" dziore w tym watku :) sprawdz czy dziala ci sprezarka (opis powyzej) jesli dziala, odpowiedz tez powyzej.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 26-05-2010, 16:39   

jorzyk1976 napisał/a:
no właśnie wcześniej miałem octavię i obroty wzrastały(wersja benzynowa)
też mam O2 benzynę z climatronikiem i jak wyłączę klimę czy włączę to nic się nie dzieje z obrotami

jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Wysłany: 26-05-2010, 18:02   

sprawdzałem i nic nie zauważyłem czy sie włącza czy nie tylko wentylator załączał sie gdy włączałem klimę. muszę jechać a warsztat.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 26-05-2010, 18:25   

jorzyk1976 napisał/a:
sprawdzałem i nic nie zauważyłem czy sie włącza czy nie tylko wentylator załączał sie gdy włączałem klimę. muszę jechać a warsztat.

Ty wogóle jakieś dziwne to auto masz :twisted: a to ksenony zbrakowane, a to brakuje jakiegoś panelu, teraz klima.....

Dominik

jorzyk1976 
Mitsumaniak
jorzyk1976

Wysłany: 26-05-2010, 18:52   

jak to dziwne!? auto po przejściach a wiec coś musi nie pasować. taki kupiłem a wiec przestroga dla innych 100 razy obmacajcie swój wymarzony wóz za mim zdecydujecie sie wyłożyć gotówkę.
a tak propos usterek czy w twoim aucie po otwarciu schowka dolnego po stronie pasażera widać nagrzewnice lub inne ustrojstwo czy jest jakaś plastikowa osłona.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 26-05-2010, 19:22   

jorzyk1976 napisał/a:
jak to dziwne!? auto po przejściach a wiec coś musi nie pasować. taki kupiłem a wiec przestroga dla innych 100 razy obmacajcie swój wymarzony wóz za mim zdecydujecie sie wyłożyć gotówkę.
a tak propos usterek czy w twoim aucie po otwarciu schowka dolnego po stronie pasażera widać nagrzewnice lub inne ustrojstwo czy jest jakaś plastikowa osłona.

Jak zdejmę schowek z zawiasów to widać białą nagrzewnicę. Od spodu jest plastikowa osłona.

Dominik

Odpowiedz do tematu