Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujniki parkowania przednie.
Autor Wiadomość
arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-04-2018, 20:23   Czujniki parkowania przednie.

Jakie macie doświadczenia z działaniem przednich czujników parkowania? Pytam, bo od niedawna mam takie dołożone, nieoryginalne, choć podobno dedykowane (z podłączeniem pod komputer), firmy EMG.
A sedno sprawy jest takie, czy mogą się wzbudzać podczas jazdy, w sytuacjach gdy nie ma nic przed autem (np. z jakichś przyczyn wynikających z zasady ich działania) i właśnie po to jest wyłącznik, żeby włączać czujniki tylko w razie potrzeby, czy raczej takie wzbudzanie (swoją drogą, dość losowe, choć chyba bardziej się wzbudza w deszczową pogodę) świadczy o usterce?
Za 2-3 tygodnie i tak podjadę do serwisu w innej sprawie i przy okazji to zgłoszę, ale wolę wiedzieć więcej niż mniej ;)

sotart 
Forumowicz

Auto: Colt Z30 + Outlander III
Wysłany: 04-04-2018, 09:35   

Moje montowane w ASO , ciężko powiedzieć czy oryginalne czy dedykowane (integracja z wyświetlaczem na desce). Co jakiś czas przednie pipczą (czasami jak stoisz na światłach albo podczas jazdy) najczęściej jak są zabrudzone albo mokre... a czasami bez powodu :)

Na początku mnie to irytowało, potem już się przyzwyczaiłem :/

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 04-04-2018, 13:16   

Moje też są zamontowane w ASO :)
W niedzielę (było bardzo deszczowo) była masakra, co chwilę się wzbudzały i musiałem wyłączyć, bo nie dało się spokojnie jechać, ale za to w poniedziałek (suchy, słoneczny dzień) było tak jak powinno, zero niepotrzebnych wzbudzeń. Jestem już umówiony na piątek na wizytę, ale jak na razie stawiam na wilgoć, gdzieś wchodzi woda i czujniki wariują (wadliwy montaż). Niedługo się okaże, oby...

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 05-04-2018, 23:57   

jedno pytanie czy dzialaja u was czujniki po przekroczeniu 30 km/h?

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2018, 07:20   

U mnie tak. A czy to możliwe, że mimo prędkości wilgoć powoduje ich wzbudzanie?
Ciekawe czy po wizycie w serwisie będzie lepiej / dobrze? ;)

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2018, 07:42   

jak czujniki działają po przekroczeniu np 60km/h to coś jest zrąbany,ponieważ po przekroczeniu granicznej prędkości powinny być całkowicie w trybie uspienia

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2018, 10:50   

Ten system wg słów serwisu, nie usypia się po przekroczeniu jakiejś prędkości.
Czujniki sprawdzili, są szczelne. Jeden z przednich poprawili, bo był minimalnie krzywo (tą krzywość też zgłosiłem) i zobaczymy. Może to był powód? Wewnętrzna część czujnika była od dolnej strony zbyt wciśnięta na około 0,5mm (nie więcej niż 1mm) i może wilgoć się zbierała i czujnik reagował? Okaże się w praniu, czy raczej w deszczu i wilgoci ;)

[ Dodano: 24-04-2018, 08:30 ]
Mały update, może komuś się przyda.
Wczoraj pojeździłem trochę w deszczu, czujniki kilka razy się wzbudziły, ale były to pojedyncze przypadki i mogę je policzyć dosłownie na palcach jednej ręki, więc nie jest źle. Chyba norma jak na jazdę w deszczu.
Wygląda na to, że winę ponosił krzywy montaż i zbierająca się wilgoć/woda.

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 28-04-2018, 08:07   

Do kazdego systemu idzie dorobic usypianie czujek po predkosci i prosze wierzcie lub nie pomaga
Czujniki w deszczu sniegu nawet sciana powietrza po pewnej predkosci powoduje ich zadzialanie

waldekz 
Nowy Forumowicz

Auto: MO III
Wysłany: 15-06-2018, 10:36   

Witam Panowie, jestem tu nowy, też jestem zainteresowany montażem czujników parkowania przednich, proszę o informację jaki jest to koszt w ASO ?

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2018, 11:01   

Pozwolę sobie zacytować fragment maila z ASO:

"1. Czujniki zintegrowane z wyświetlaczem pomiędzy zegarami.
Koszt takich czujników to- 598zł

2.Czujnik z tradycyjnym buzzerem (jedynie informacja dźwiękowa).
Koszt takich czujników to 356zł

Koszt montażu takich czujników to 406zł.

Jeżeli chciałby Pan czujniki również polakierować w kolorze nadwozia
to jest to koszt- 460-480zł za lakierownie."

Od siebie dodam, że lakierowane są dwa czujniki (matowe), a dwa są już błyszczące i są montowane w czarnej części zderzaka.

waldekz 
Nowy Forumowicz

Auto: MO III
Wysłany: 15-06-2018, 11:06   

dzięki, dzięki widzę że nie ma tragedii, moje auto jest w kolorze czarnym, czy warto wybierać opcję z lakierowaniem ?

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2018, 11:32   

Ciężko powiedzieć, na czarnym powinno być ok, a tanio nie jest (to tylko dwa czujniki).
Ciekawe ile by kosztowało lakierowanie w późniejszym terminie.
A najlepiej to byłoby przyłożyć te czujniki do auta przed montażem i wtedy zdecydować (tylko potrzebny jest zapas czasowy na schnięcie lakieru jakby co).

SK666 
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Wysłany: 17-06-2018, 21:03   

waldekz napisał/a:
/.../ moje auto jest w kolorze czarnym, czy warto wybierać opcję z lakierowaniem ?

Zdecydowanie nie warto. Czujniki są czarne, dwa środkowe montowane na czarnych plastikach a zewnętrzne znikną Ci z oczu na kolorze. Jeśli masz możliwość, to wybierz te zintegrowane z wyświetlaczem między zegarami. Co prawda wyświetla tylko 3 sektory, chociaż czujniki są 4 ale system jest przydatny w tym samochodzie.
Polecam czujniki przód/tył i kamery przód/tył. O tej przedniej kamerze, którą mam wrażenie, że na całym świecie potrafi zamontować tylko kolega tokyo, znajdziesz spory post na forum, mojego autorstwa. Szczerze mówiąc w samochodach z takim ograniczeniem widoczności w dolnych partiach, takie udogodnienia powinny być już w standardzie.

arokub - przejechałem moim Outlanderem 52k km i nigdy (!!) nie aktywowały mi się czujniki w czasie jazdy. Podczas deszczu czy w innych cieżkich warunkach atmosferycznych jak mróz. Miałem z tym problem w Passacie ale w Mitsu never.

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2018, 21:47   

SK666, piszesz chyba o oryginalnym wyposażeniu fabrycznym, dedykowane są montowane w zderzaku (inaczej niż oryginalne) i jak widać są trochę gorsze. Ja po poprawce montażu nie narzekam, od poprzednich moich wpisów były może ze dwa pojedyncze fałszywe wzbudzenia. A tak to bardzo jestem z nich zadowolony, przydają się.
A na zlocie przydał się wyłącznik czujników, miejscami było tak ciasno między krzakami, że wciąż się wzbudzały ;)

SK666 
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Wysłany: 19-06-2018, 06:04   

arokub napisał/a:
SK666, piszesz chyba o oryginalnym wyposażeniu fabrycznym, dedykowane są montowane w zderzaku (inaczej niż oryginalne) i jak widać są trochę gorsze.

Moje były dokładane w salonie przy zakupie samochodu. Przednie, bo na tylne zdecydowałem się jakiś miesiąc później, ale też w ASO. Kamerę przednią to już doposażał tokyo
Tak więc to nie oryginalne czujniki a jakieś dedykowane, czort wie jakie. Jakie by nie były, to tak jak pisałem, nigdy nie zadziałały mi nadprogramowo.
Pogrzebałem w starych fotach i znalazłem.

Widać wyraźnie, że skrajne nie lakierowane, wyróżniają się na innym kolorze. Na czarnym zgubią się tak, jak zgubiły na przednim czarnym pasie i tylnym pod zderzakiem. Swoją drogą, to za taką cenę, mogli przelecieć je sprayem w kolorze nadwozia. :roll:

Odpowiedz do tematu