[II 2.2 DID] Montaż wyposażenia z nowszych modeli do OII 08r |
Autor |
Wiadomość |
gniewko
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.2 DID, 2008r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2017, 20:07 [II 2.2 DID] Montaż wyposażenia z nowszych modeli do OII 08r
|
|
|
Witajcie,
Zastanawiam się czy można nieco unowocześnić mojego Miśka z 2008 roku.
I tu mam pytanie. Czy istnieje możliwość wymiany (przełożenia) licznika na kolorowy z MO II 2010-2012 (lub Lancer X DID - wyglądają podobnie)? Ten bursztynowy już mi się opatrzył.
Kolejny dylemat. Mam klasyczne radio z Rockford Fosgate i sterowanie w kole kierownicy. Chciałbym zamontować MMCS (od E-01 do E-06 - zależy co mi się uda kupić) z kamerą cofania. Czy po takiej operacji trzeba podpiąć MUT III i zmieniać konfigurację?
Może macie sprawdzonego fachowca od tych spraw z Poznania lub okolic.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-05-2017, 21:29
|
|
|
Licznik pasuje plug and play. Poszukaj na forum bylo pare razy.
MMCS sie da wlozyc do rockforda bez problemu. Tu tez polecam przeszukac forum |
|
|
|
 |
gniewko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-05-2017, 23:27
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Może szukałem nie dość dokładnie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 05-05-2017, 19:19
|
|
|
licznik
1. szukaj licznika z outlandera i lancera w niektorych licznikach z asxa sa problemy z kontrolka pasow
2. Zaleznie od nawigacji
- E-1 E-2 E-3 mozesz podpiac tylko zwykly zestawglosnomowiacy
- E-4 E-5 E-6 podpinasz zestaw glosnomoiacy BT, BT Audio, USB
oraz mozesz sluchac muzyki strumieniowo z internetu
3. Kazda zmiana w CW musi byc zrobiona z przeprogramowaniem ETACS
4. Mozesz rowniez zamiast navi podlaczyc zestaw multimedialny taki jak w nowych
OUT III i cieszyc sie po podlaczeniu nowego typu zestawu BT tym co dla navi
E-4,E-5,E-6 oraz jak masz iphona odtwarzac filmy,a navi odpalac z telefonu dzialajaca w tle |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
gniewko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2017, 16:36
|
|
|
Dzięki za szczegóły.
Jak jesteśmy przy temacie wymiany licznika, to czy masz może foto instrukcje jego wymiany? Może jakiś link. Nigdy jeszcze nie wymieniałem licznika, więc mam obawy aby nic nie uszkodzić (plastiki, mocowania itp.)
Jeśli dobrze zrozumiałem, sama wymiana licznika nie wymaga ingerencji przy pomocy ETACS. Czy faktycznie demontuje stary i wkładam nowy i już działa?
Przy okazji wątku o navi z kamerką. Ostatnio widziałem OII 2009r. z kamerą cofania, klasycznym radiem bez MMCS'a. Okazało się, że monitor kamery cofania jest wbudowany w lusterko wsteczne, które jest nieco większe od klasycznego. W sumie ciekawe rozwiązanie. Tylko nie wiem czy to jest oryginalne rozwiązanie w OII czy jakaś przeróbka.
p.s.
Czy w MMCS E-1 do E-3 nie da się podpiąć aktualnie używanego zestawu głośnomówiącego na BT (oryginalnie wbudowanego)? Czy jest on zintegrowany z klasycznym radiem? Wydawało mi się, że jest to osobny układ.
p.s.2
Trochę poszperałem w sprawie demontażu licznika.
Wychodzi na to, że trzeba zdjąć lewą osłonę nawiewu przy liczniku, następnie odkręcić jedną śrubę. Po tych działaniach trzeba wypiąć obudowę licznika i wykręcić sam licznik zamocowany na trzech śrubach (na podstawie SM- 54A-CHASSIS ELECTRICAL - COMBINATION METER)
Czy faktycznie tak jest? |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-05-2017, 23:32
|
|
|
gniewko napisał/a: |
Przy okazji wątku o navi z kamerką. Ostatnio widziałem OII 2009r. z kamerą cofania, klasycznym radiem bez MMCS'a. Okazało się, że monitor kamery cofania jest wbudowany w lusterko wsteczne, które jest nieco większe od klasycznego. W sumie ciekawe |
Nie spotkałem się z czymś takim w oryginale. Takie kamerki z wyświetlaczem w lusterku można założyć opcjonalnie. Kiedyś szukałem czujników do volvo v40 i widziałem coś takiego. |
|
|
|
 |
gniewko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2017, 13:56
|
|
|
tokyo napisał/a: | licznik
1. szukaj licznika z outlandera i lancera w niektorych licznikach z asxa sa problemy z kontrolka pasow |
Znalazłem licznik z Lancera X 1,8 DiD, 2011 r. (według sprzedawcy) - http://allegro.pl/lancer-...6775212493.html
Symbol licznika - 8100B455 , OT34300
Czy będzie pasował do mojego OII 2,2 DID? |
|
|
|
 |
|