wymiana oleju z półsyntetycznego na pełen syntetyk |
Autor |
Wiadomość |
mitsugn
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2014, 14:27 wymiana oleju z półsyntetycznego na pełen syntetyk
|
|
|
witam , czy mozna przejsc z półsyntetyka na pełen syntetyk ? w cari 1.6 16v , i jaka firme oleju polecacie . pozdro:) |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 09-12-2014, 15:11
|
|
|
polecam przeczytać ten temat:
http://forum.mitsumaniaki...ef10d7d#1360099 |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-12-2014, 16:06
|
|
|
Bez problemu, ja mam zalany Mobil 0w40. |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 09-12-2014, 17:20
|
|
|
W mojej Cari poprzedni właściciel zmienił w trakcie z półsyntetyka 10W40 na 5W40 i wszystko jest ok. Sam ostatnio zmieniałem olej i wlałem dalej 5W40.
Ojciec w Escorcie na zimę zmienił 10W40 na 5W40, też nic się nie dzieje, a samochód jakby łatwiej/lżej odpala. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-12-2014, 18:41
|
|
|
A co się niby ma dziać jeśli wlaliście lepsze niż były wcześniej. |
|
|
|
 |
mitsugn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-12-2014, 19:05
|
|
|
dzięki wielkie za info:) |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2014, 08:57
|
|
|
plecho1 napisał/a: | A co się niby ma dziać jeśli wlaliście lepsze niż były wcześniej. |
Teoria krążąca po mechanikach mówi, że półsyntetyk zapycha różne nieszczelności itp. których syntetyk nie pokryje/nie uszczelni. Tak więc gdy jeździsz na półsyntetyku może być wszystko ok, a po zmianie na pełen syntetyk mogą pojawić się wycieki w wyniku wypłukania starego gęstszego oleju.
Warunek oczywiście jest jeden, silnik musi być w marnym stanie, z puszczającym uszczelniaczami itd. Np. ściągany z Niemiec od "emeryta", który zrobił nim milion kilometrów ale jakimś dziwnym trafem licznik wskazuje mniej, a że puszczał olej to handlarz zalał gęstszym żeby nadawało się jako tako na sprzedaż.
W każdym innym wypadku zmiana nie powinna spowodować problemów. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-12-2014, 09:43
|
|
|
Jeśli uszczelki puszczają to nie powinno się ich uszczelniać olejem a najzwyczajniej wymienić. Moje autko nie jest już pierwszej świeżości i jedyny wyciek jaki miałem to było z pod pokrywy zaworów do gniazd świec więc wymieniłem uszczelkę a nie zalałem powiedzmy olej mineralny, ale każdy robi jak uważa |
|
|
|
 |
rolando
Forumowicz
Auto: Carisma 96r. 1,8 benzyna+LPG
|
Wysłany: 10-12-2014, 11:27
|
|
|
olej syntetyczny pomoże wydłużyć zywotność silnika w twoim aucie, nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić tak jak napisałeś, tutaj masz temat szeroko wyjaśniony http://www.iparts.pl/arty...diesla,110.html co prawda tekst skupia się na silnikach diesla, ale możesz poczytać, co nieco powinno się wyjaśnić |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 12-12-2014, 08:56
|
|
|
FredPL napisał/a: |
półsyntetyk zapycha różne nieszczelności itp. których syntetyk nie pokryje/nie uszczelni. Tak więc gdy jeździsz na półsyntetyku może być wszystko ok, a po zmianie na pełen syntetyk mogą pojawić się wycieki w wyniku wypłukania starego gęstszego oleju.
|
Kiedyś, kiedy mojemu mechanikowi to powiedziałem przy obawie zmiany z semi na syntetyk, roześmiał się i odpowiedział to:
plecho1 napisał/a: | Jeśli uszczelki puszczają to nie powinno się ich uszczelniać olejem a najzwyczajniej wymienić. |
Niby już nie wierzymy w zabobony i mitologię ale pod względem mechaniki to jesteśmy przy wierze w wyroki powtarzane przez dziesięciolecia przez PGRowskich mechaników z łomem i młotkiem w ręku... |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
|
Wysłany: 12-12-2014, 12:05
|
|
|
Co do wymiany uszczelek to się zgadzam, jak coś cieknie to się to naprawia/wymienia, a nie uszczelnia kitem
Swoją drogą mam wrażenie, że w sklepie w którym kupowałem ostatnio olej nadal wierzą w ten zabobon bo facet stwierdził, że nie można zmieniać z gorszego (półsyntetyk) na lepszy (syntetyk). |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 12-12-2014, 17:43
|
|
|
Jak silnik jest w dobdobrym stanie to nic się nie powinno stać, ale w przypadku kiedy mamy doczynienia z zaszlamionym silnikiem może dojść do jego zatarcia olej syntetyczny rozpuszcza skrzepy szlamu, smoły i laków to wszystko zaczyna krążyć i trafia do filtra, który wyłapuje coraz to drobniejsze cząsteczki, aż do jego totalnego zapchania wtedy albo pęka wkładka i cały syf zebrany w filtrze trafia do obiegu zapychajac kanaliki olejowe w panewkach, albo spada nam ciśnienie oleju , albo otwiera się zawór by-pass jeżeli filtr jest w taki wyposażony i wyłącza nam filtr z obiegu. Tak się dzieje z mocno zaszlamionymi silnikami tam zmiana oleju to pewna śmierć proponuje poszukać tematu "oil sludge" na googlu i zobaczyć fotografię mocno zaniedbanych silników. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-12-2014, 18:23
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | olej syntetyczny rozpuszcza skrzepy szlamu, smoły i laków to wszystko zaczyna krążyć |
Zasadniczo masz rację. Tyle tylko, że i w olejach półsyntetycznych, i w mineralnych tak samo znajdują się różne dodatki uszlachetniające, między innymi detergenty i środki myjące. Więc teoretycznie każda wymiana oleju (jaki by nie był) grozi podanymi przez Ciebie konsekwencjami.
Na temat "oil sludge" jest hasło na Wiki (po angielsku)
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_sludge
Tłumaczenie (tłumacz Google) - podkreślenie moje
Cytat: | Olejowe lub czarny osad jest w postaci stałej lub żelu w oleju silnikowym spowodowane przez żelowanie oleju lub zestalania, zwykle w temperaturze niższej od 100 stopni Celsjusza.
Szlam oleju może być głównym czynnikiem przyczyniającym się do problemów wewnętrznych silników spalinowych, i może wymagać silnika do wymiany, jeżeli szkoda jest poważny. Osad jest zwykle spowodowane przez źle zaprojektowane lub wadliwego systemu wentylacji skrzyni korbowej, niskie temperatury pracy silnika lub obecności wody w oleju, i zbierają z użytku.
Sposobów, aby zminimalizować produkcję osadu i akumulacji obejmuje wykonanie częste wymiany oleju, wykonując płukanie silnika, zmechanizowanej lub odszlamiania, przy użyciu oleju syntetycznego, [1], oraz po rutynowych konserwacji silnika producenta.
Chrysler, Dodge, Toyota, Lexus, a także niektóre z Audi, Volkswagen, modele Saaba są znane problemu osadów oleju. [2]
Szlam paliwo powoduje silnik pracował źle, a nawet wykorzystać to rzadko i zazwyczaj dzieje się tylko wtedy, gdy wymiana oleju zostały zaniedbane lub jeśli samochód był napędzany szeroko z bardzo niskim poziomem oleju |
|
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
maro55
Nowy Forumowicz
Auto: Póki co jeszcze nie misiek
|
Wysłany: 13-12-2014, 23:11
|
|
|
Jeśli silnik nie jest totalnie wyeksploatowany, to można takiej zmiany dokonać bez najmniejszego problemu, co więcej dzięki niej silnik będzie zdrowszy. Powyższe wątpliwości niektórych osób mają uzasadnienie tylko w wystudiowanym przypadku gdyby wcześniej silnik pracował na jakimś archaicznym oleju, ale w życiu to nie realne.
A konkretnie do kolegi silnika, bo o to kolega również pytał, to dobrym wyborem byłby olej Motul 8100 Eco-clean 5W30. Pełny syntetyk, o wysokiej klasie jakościowej API SN (obecnie najwyższa), no i zalecany do japońskich silników, w tym do Mitsubishi. Zdecydowanie z własnej praktyki mogę polecić oleje tego producenta. Aktualnie od trzech lat auta, moje, żony i syna na nich jeżdżą i świetnie się sprawdzają. A polecił mi je kolega, który walczy od bardzo wielu lat z silnikami (kilkanaście lat był mechanikiem w ASO, a teraz od kilku lat prowadzi z powodzeniem swój niezależny warsztat). |
|
|
|
 |
mitsugn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-12-2014, 16:43
|
|