Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek z pilota nie zawsze działa.
Autor Wiadomość
rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2018, 12:19   Centralny zamek z pilota nie zawsze działa.

Mam od jakichś dwóch miesięcy problem z centralnym zamkiem z pilota. Czasem nie chce zamknąć lub otworzyć. Bywa że jest dobrze przez tydzień a potem przez kilka dni nie działa. Nie ma żadnej regularności. Z kluczyka centralny zamyka i otwiera bez problemu wszystkie drzwi i klapę. Kontrolka od zamknięcia drzwi działa i zawsze gaśnie. Piloty są dwa ze świeżymi bateriami i na obydwu jest ten sam problem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-10-2018, 14:01   

Więc pewnie jakiś problem ze sterownikiem radiowym lub z jego zasilaniem.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2018, 15:03   

Gdzie szukać tego sterownika? I ewentualnie jak sprawdzić?

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, Mazda 2 DJ
Wysłany: 29-10-2018, 20:35   

Próbowaleś otwierać drugim pilotem ? Może bateria powoli kończy swój żywot.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 29-10-2018, 21:19   

Na obu pilotach jest ten sam problem. W jednym bateria miesięczna w drugim zmieniona jakiś tydzień temu.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Wysłany: 29-10-2018, 21:56   

Jak zamykasz lub otwierasz pilotem to zamki w drzwiach wykonują jakieś próby otwarcia/zamknięcia w tych "złych dniach" czy kompletnie nie ma reakcji na pilota ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2018, 22:13   

Gdzie jest ten sterownik w tym aucie to nie wiem ale tu masz serwisówkę i schematy, może znajdziesz co Cię interesuje https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3446

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 29-10-2018, 22:56   

Niestety zamki nie reagują wtedy na pilota wcale, kierunki też nie mrugają. Same siłowniki są raczej w porządku bo jak zamykam kluczykiem drzwi kierowcy to wszystkie zamki się zamykają.

plecho1 mam te schematy i serwisówkę ale za cienki jestem i nie potrafię tego namierzyć.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2018, 23:14   

Więc to ewidentnie wina sterownika radiowego lub jego zasilania. Może zacznij od bezpiecznika (ale w sumie pewnie już to sprawdzałeś). Nie podpowiem co do tego sterownika bo nie wiem gdzie jest, nie miałem nigdy Lancera i nie spotkałem się z taką informacją na forum. Szukajka też pewnie niewiele podpowie bo obecnie forum ma problemy techniczne i wyszukiwarka nie za specjalnie działa.

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 30-10-2018, 10:27   

U mnie sterownik jest z lewej strony auta tam gdzie trzymasz nogę lewą w tym plastiku na nadkolu dostęp bdb.musisz ściągnąć plastik i sterownik na wierzchu.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 30-10-2018, 10:34   

Ok, zajrzę tam w wolnej chwili.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Wysłany: 30-10-2018, 20:53   

Teoretycznie może też być wina pilota tzn. brak emitowania fali do odbiornika w aucie. Samo mignięcie diody na pilocie nie musi oznaczać, że sygnał jest wyemitowany.
Zależy od konstrukcji. Jednak trochę mało prawdopodobne aby dwa piloty były tak samo padnięte.
Wygląda na brak komunikacji między pilotem a elektroniką w samochodzie lub brak jakiegoś styku pod wplywem wstrząsów jak auto się przemieszcza.
Może być różnie: sterownik, zasilanie sterownika, jakiś przekaźnik. Bezpiecznik raczej będzie ok jeśli działa co jakiś czas, ale gniazdo bezpiecznika i przewody przy nim warto sprawdzić.

Tomek_Lancer 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2003 kombi
Wysłany: 24-02-2019, 22:35   

Hej, udało się rozwiązać problem? U mnie w lancerze tym razem inaczej, ale też z centralnym:

Od paru tygodni nie zawsze otwiera (zamyka też) drzwi kierowcy ( wszystkie inne zawsze sie otwierają). Co ciekawe zauważyłem, że jak nie otwiera mi drzwi kierowcy to przy naciskaniu nie migają kierunki. Ale nie jest to 100 procent bo czasem mimo że migneły kieunki to drzwi kierowcy i tak nie są otwarte.
Na początku - otwieranie kluczykiem dawało 100 procent skuteczności, jednak po czasie jak nie chce sie otworzyć z pilota to też nie mogę otworzyć kluczykiem( nie otwiera żadnych drzwi, ani nie zamyka). Od środka przesuwając blokade drzwi zamyka wszystkie drzwi.

Jutro spróbuję z drugim pilotem ale problem z kluczem sugeruje, że to może być coś jeszcze. Jeżeli ktoś spotkał się już z tak dziwnym przypadkiem to apeluję o pomoc :) . dzięki :) .

Odpowiedz do tematu