jakość paliwa |
Autor |
Wiadomość |
sarwinek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt Motion
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-02-2017, 19:38 jakość paliwa
|
|
|
Witam. Dziś podczas wizyty w ASO Mitsubishi w Łodzi kierownik serwisu odradzil mi tankowanie benzyny z Orlenu... Pytam dlaczego? Oświadczył że problem tyczyl się ostatnio głównie diesli.. Masowo przyjeżdżali ludzie których auta przechodziły w tryby awaryjne głównie w te najwieksze mrozy... I z filtrów paliwa wyciagali wodę.. Po wymianach było już Oki.. Polecił tankowac na Statoil, BP i Shell... Trochę się dziwię generalnie głównie tankuje na orlenie i do tej pory było Oki.. Co wy na to hmm? Pan tłumaczył też że Orlen dodaje bardzo dużo jakiegoś tam dodatku i ogólnie że to [kiepskie] paliwo teraz mają... |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 15-02-2017, 19:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tovija
Forumowicz
Auto: Meggy
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 236 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 22-02-2017, 10:16
|
|
|
Ja mogę ze swej strony dodać, że w Lublińcu miałem również problemy z ich paliwem ale w moim przypadku z benzyną. Chodzi o spalanie. Zalewałem u nich paliwo od 2010 do 2013 roku. W 2013 z miesiąca na miesiąc coraz więcej paliwa ubywało mi z baku a dodam, że robiło się coraz cieplej ponieważ zbliżała się wiosna a nie zima. Styl jazdy oraz trasy były oczywiście te same. Postanowiłem w końcu zatankować w BP i spalanie powróciło do normy. W 2014 roku postanowiłem ponownie sprawdzić orlenowskie paliwo i znowu wzrost spalania o 2 litry w górę. Zgłosiłem stację do urzędu kontrolującego jakość paliw, ale chyba zostali uprzedzeni o kontoli ponieważ owa nic nie wykazała. Nie mniej ja widziałem po spalaniu, że samochód żłopie więcej niż powinien i to w dwóch odstępach czasowych. Od 3,5 roku zalewam paliwo z BP, robiłem remap w czT na 98 oktanówce z BP i jest ok. Coś więc może być na rzeczy z Orlenem. |
|
|
|
 |
sarwinek
Forumowicz
|
Wysłany: 22-02-2017, 12:23
|
|
|
Zobaczę teraz BP.. Żona akurat wypali do końca orlenowskie... I po jednym zbiorniku napisze co i jak... Każdy teoretycznie zachwala Orlen ale coś jest na rzeczy.. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 22-02-2017, 16:32
|
|
|
Jak kupuję paliwo z prywatnej stacji która zaopatruje się od Lotosu. Za bardzo nie mam do czego porównać, bo w mieście mam tylko Orlen i tą stację. Niby dużo nie pali - czy ktoś ma jakieś zdanie/opinie o paliwie z Lotosu? |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 22-02-2017, 16:41
|
|
|
sarwinek napisał/a: | Każdy teoretycznie zachwala Orlen |
Każdy, to znaczy niby kto ? Oczywiście pomijając wszelkie reklamy
W Polsce zasadniczo jest 2 (słownie DWÓCH) producentów paliw. Grupa Orlen (rafinerie Płock, Trzebinia i Jedlicz) i Grupa Lotos (rafineria gdańska). BP, Statoil, Shell, Lukoil i inne stacje też kupują paliwa u tych producentów, no, może poza sprowadzaną z Niemiec 100-oktanową benzyną dostępną na stacjach Shell |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 08-04-2017, 12:34
|
|
|
Też tankuje na stacji Orlen bo powstała niedawno i wsio nowe. Może spalanie wzrosło deczko ale tak tego nie kontroluje. Co powiecie o paliwie prosto od ruskich 98? Podobno trzyma mocno normę i autka miło się odpychają |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 11-04-2017, 15:01
|
|
|
gdy mogę - tankuję przy granicy z kanistra 95 - nie było problemów |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 11-04-2017, 19:06
|
|
|
Mieszkam przy regionie z Obwodem i też kilka razy tankowałem pod korek - paliwko jest Ok. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
codi
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5
|
Wysłany: 08-05-2017, 22:29
|
|
|
Ze względu na to, że jestem pracownikiem Grupy Kapitałowej Orlen czuje się trochę wywołany do tablicy. W zasadzie nie powinienem tego pisać, ale Ja od jakiegoś czasu nie tankuje na orlenie. Nie chcę tu jakoś oczerniać Orlen czy wydziwiać, ale spróbujcie jakiś czas pojeździć na ich paliwie i jakiś czas na innym najlepiej z jednego miejsca i sami wyciągnijcie wnioski. |
|
|
|
 |
sarwinek
Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2017, 21:16
|
|
|
Hmm moje spostrzeżenia od kiedy założyłem ten wątek.. Testy na różnych stacjach... Oczywiście markowych.. Najlepiej wypadło BP.. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 13-05-2017, 22:16
|
|
|
Prawie każda stacja bierze paliwo z Płocka czyli Orlenu. Dużo jeżdżę samochodami służbowym i prywatnym. Tankuję prawie wyłącznie na Orlenie bo mają dobre paliwo. Radzę zwracać uwagę na wyposarzenie stacji paliw, ponieważ różni je rok budowy, a także to kto posiada umowę na Franczyzę czyli dzierżawę |
|
|
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 13-05-2017, 22:33
|
|
|
prawde powiedziawszy nasi doradcy serwisowi też odradzaja tankowanie na orlenie...
co niezmienia faktu ze tankuje tylko i wylacznie swojego forda na orlenie i nie ma najmniejszych problemow |
|
|
|
 |
|