[MSS-1.3] Skrzynia biegów się rozsypała.. |
Autor |
Wiadomość |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-05-2013, 15:25 [MSS-1.3] Skrzynia biegów się rozsypała..
|
|
|
Witam, otóż po 310 tysiącach przejechanych miśkiem, kilka dni temu poszła mi skrzynia biegów. Z początku nie wiedziałem co się dzieje, gdyż objawiało się to dźwiękiem coś a'la samochodu zdalnie sterowanego, takiego zabawkowego (może komuś się przyda ) Jednocześnie delikatnie wyskakiwał bieg, a po wciśnięciu sprzęgła i puszczeniu objaw mijał. Niedaleko miałem do zaufanego mechanika i pomimo niedzieli dał się namówić na przejażdżkę. Diagnoza była szybka, padło na skrzynię. Ta została rozkręcona, ale niestety zębatki były powyrabiane i nie da się z nią już nic zrobić.
Teraz pytanie:
Czy do SS będzie pasowała skrzynia od Colta 1.3 16V ? Różnica w cenach jest ogromna, a podobno skrzynie są te same. Czy ktoś ma jakieś usłyszane informacje na ten temat ? Może będzie pasowała od jakiegoś innego modelu ?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-05-2013, 16:31
|
|
|
Nie pasuje skrzynia od Colta, skrzynia to średni wydatek rzędu 350zł z dostawą więc po co kombinować, wystarczy poszukać skrzyni po symbolach |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 17:27
|
|
|
Powiedz mi jeszcze tylko, który z dwóch podanych na skrzyni oznaczeń to oznaczenie symbolu, po którym mam szukać ? Są dwa, jeden pod drugim. Mniej więcej coś takiego:
F5M411RSA1
WG3389
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 29-05-2013, 19:10
|
|
|
Jeżeli F5M41-1-R8A1 to podchodzi od colta i lancera 1,3 wybacz za wprowadzenie w błąd, słabo uważnie przeczytałem rodzaj silnika jaki posiadasz |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 19:21
|
|
|
Hej, to ja wprowadziłem w błąd, podałem właśnie model skrzyni od colta, ponieważ nie wiedziałem, które oznaczenie mnie interesuje. Mechanik miał mi podać model, ale nie miał wolnego kanału i dlatego chciałem zobaczyć czy taka Coltowa będzie pasowała, ale chyba jednak nie. W moim 1.3 z Wikipedii wyczytałem, że potrzebuję model F5MR1, na aledrogo niestety nie ma i teraz nie bardzo wiem, co mam zrobić. Jakieś pomysły ?
Dzięki za zainteresowanie
Edit: Zdążyłem też przeczytać, że model Carismy też miał taką skrzynię, ale niestety nie mogę znaleźć używki, a nawet nówki nigdzie. Często przy oznaczeniu F5MR1 jest /JB3. Co oznacza to JB3? Takich skrzyń trochę jest na allegro, ale czy taka będzie pasowała? Jest ktoś na forum kto wymieniał skrzynię? |
Ostatnio zmieniony przez krzysiek411 29-05-2013, 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20981 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 19:51
|
|
|
Dzięki wielkie, kopię dalej. Może wpadnie jakaś "okazja". Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20981 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-05-2013, 20:11
|
|
|
Zapytaj usera futrzany on ma bodajże graty do MSS . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 20:30
|
|
|
Dzięki bardzo, pośledziłem tematy i znalazłem, że już raz w kwestii skrzyni pomogłeś jednemu użytkownikowi kristof76 Raczej taniej jak za 800 zł nie znajdę, a szkoda bo to prawie 1/5 wartości mojego miśka Zapytam kolegi, może będzie miał sprawdzoną, bo niestety na allegro to śliski temat. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 29-05-2013, 20:55
|
|
|
JB3 popularna w Renault, Volvo, Mitsubishi kosztuje z gwarancją od 650 do 800zł, o szczególy można zapytać np tutaj http://www.skrzynie.com.pl/index.php
Najwidoczniej wracamy do tego co wcześniej wspomniałem, da rade kupić taką skrzynię z dostawa w okolicach 350zł, dobrze byłoby jakbyś poszukał dokładniej na swojej skrzyni i znalazł reszte oznaczeń renault, jeżeli nikt nie grzebał to znajdziesz je na 100% i dobierzesz skrzynie z odpowiednim przełożeniem oraz mocowaniem (potrzebne są jeszcze 3 symbole po oznaczeniu JB3)
przykładowo
http://allegro.pl/renault...3228821111.html
http://allegro.pl/renault...3244852110.html |
 |
|
|
|
 |
krzysiek411
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2013, 11:05
|
|
|
Skrzynia kupiona, wstawiona. Wszystko to drogo trochę wyszło, 550 skrzynia + 440 robocizna Pozdrawiam, dzięki za pomoc w szukaniu skrzyni. |
|
|
|
 |
djsmile
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 15-09-2014, 16:57
|
|
|
Witam, odświeżam.
No własnie chyba mam ten sam problem. Raczej na pewno niż chyba. Jak szukać skrzyni biegów? Mechanik spisał numery skrzyni i szuka u swoich źródeł, ale póki co nic nie ma. Jeśli chodzi o allegro to mówi, że mogę zamówić ale na swoja odpowiedzialność. Nie wiem w sumie co robić bo nie określony jest czas jego poszukiwań i to mnie trochę denerwuje, bo póki co staram się jeździć jak naj mniej :/ |
_________________ Bo czasem jest taka sobota, że niedzieli nie ma |
|
|
|
 |
Eizo
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3 16V
|
Wysłany: 19-03-2016, 20:14 Silnik 1,3 skrzynia z 1,6
|
|
|
Cześć. Zmuszony byłem na dość szybko wymienić skrzynię biegów. Moja zaczęła po prostu wyć (łożysko wewnętrzne na mechanizmie różnicowym) Szybko bo codziennie dojeżdżam do pracy 90km i nie mam czasu na dłuższy postój. Trudno było znaleźć na szybko skrzynię typowo do 1,3 i kupiłem zatytułowaną do 1,3-1,6. Skrzynia w idealnym stanie, cichutka, suchutka itp. I muszę od nowa uczyć się jeździć. Skrzynia ma inne przełożenia (pod moc silnika 1,6). Co prawda po rozpędzeniu się osiąga przy dobrych warunkach te 170-175 km/h ale jest mocno zamulony. Teraz do setki rozpędza się o około 5s dłużej. Problem jest np przy włączaniu się do ruchu z drogi podporządkowanej kiedy trzeba przycisnąć. Na starej skrzyni można spokojnie było ruszyć z piskiem teraz nie ma szans. Muli, zbiera się silnik dudni i wszyscy z tyłu zaczynają migać światłami, że im wyjechał muł. Co mówią pod nosem nawet nie chcę myśleć. Moje pytanie - jest jakaś szansa coś z tą "zamułką" zrobić ? Skrzyni przecież ponownie nie będę wymieniał. Jakiś chip tuning czy coś. Macie jakieś pomysły ? Wdzięczny będę za podpowiedź |
_________________ Eizo |
|
|
|
 |
bestja83
Forumowicz
Auto: space star 1.8gdi
|
Wysłany: 19-03-2016, 20:42
|
|
|
hej. Tylko zmiana skrzyni na taką jak trzeba. Różnica jest zbyt poważna żeby dało się cokolwiek zrobić. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-03-2016, 20:43
|
|
|
Do nowej obudowy przełożyć tryby i wodziki ze starej zostawiając jedynie mechanizm różnicowy. Raczej żadnym "tjuningiem" nie osiągniesz zamierzonego efektu no chyba że założysz jakąś turbinkę i jakoś to ogarniesz |
|
|
|
 |
|