Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z34A 1.3] Gasnące zegary/ kontrolki podczas jazdy
Autor Wiadomość
MiNos 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt Cz3 2005
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-10-2016, 10:20   [Z34A 1.3] Gasnące zegary/ kontrolki podczas jazdy

Witam, możecie mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny gaśnięcia zegarów i zapalania się kontrolek w trakcie jazdy?

Co prawda usterka pojawiła się dwa razy ale nie podoba mi się. Sytuacja jest taka że jadąc nagle prędkościomierz i obrotomierz leci do pozycji zero i na moment zapalają się kontrolki np zaciągniętego wstecznego itd, w tym czasie gaśnie chyba podświetlenie samych zegarów. Po chwili wszystko wraca do normy.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 03-10-2016, 10:39   

Dość dziwna usterka.
Może kostka jest luźna z tyłu zegarów. Sprawdź bezpiecznik. Wygląda to na winę instalacji, jakby coś rozłączało zegary. Sprawdź może jakieś błędy są?

MiNos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2016, 10:41   

Pawlik84 napisał/a:
Dość dziwna usterka.
Może kostka jest luźna z tyłu zegarów. Sprawdź bezpiecznik. Wygląda to na winę instalacji, jakby coś rozłączało zegary. Sprawdź może jakieś błędy są?

Jeszcze nic nie sprawdzałem w sumie nie pomyślałem by podpinać to auto pod komputer.
Zacznę może od rozebrania zegarów, może faktycznie kostka luzy ma jakieś.

AgnieszkaW 
Nowy Forumowicz
awolinster

Auto: Colt
Wysłany: 31-03-2017, 12:54   

Mam te same objawy w colcie 1.1. z 2004 r. Auto 3 tygodnie stało w serwisie, nic nie poradzili, poza tym że odpięli alarm (rzekomo generował błędy). Zegary i podłączenia były sprawdzane, nigdzie nie widać usterki :( Teraz auto stoi ponad 3 tyg u elektronika...ale przyczyna dalej nie znaleziona :(

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 31-03-2017, 16:26   

Agnieszko powiedz dla elektryka aby sprawdził bezpieczniki przy klemie dodatniej przy akumulatorze pod czerwoną osłoną. Tam idą dość istotne bezpieczniki mogą być lekko zaśniedziałe - objaw choinki w zegarach miałem podobny gdy siadły właśnie tam bezpieczniki. Nowa skrzynka w ASO do kupienia za ok 220zł.

AgnieszkaW 
Nowy Forumowicz
awolinster

Wysłany: 01-04-2017, 11:00   

Dzięki za radę. Przekażę elektronikowi. Naprawdę nie mamy pojęcia skąd ten dziwny objaw. Instalacja elektryczna była przeglądana już kilka razy, jest OK...a colt zapala te wszystkie kontrolki w nieprzewidywalnych momentach...Czasem przy odpalaniu, czasem chwilę po, czasem w trakcie jazdy...Silnik nie gaśnie, nie szarpie, auto jedzie...tyle że wspomaganie rozłącza...

MiNos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-04-2017, 20:14   

U mnie co śmieszne pojawia się to tylko w jednym miejscu i tylko koło wojskowych radarów. Czy jest jakiś element który można odizolować? Mam na myśli ten przez który pojawia się choinka?

AgnieszkaW 
Nowy Forumowicz
awolinster

Wysłany: 02-04-2017, 13:48   

No i już wiem że te bezpieczniki przy klemie miałam wymienione w pierwszej kolejności...Nie pomogło, choinka dalej się pojawia...Może ktoś ma jeszcze inny pomysł?

grzesiek6001 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 06-04-2017, 13:39   

Ja tez mam taki problem wymienilem komputer i skrzynke bsi nie pomoglo to mi wyglada na brak styku na jakiejs kostce jak sie zdenerwoje to wymienie cala wiazke kabli i wepne i zobacze wtedy :evil: :evil:

[ Dodano: 06-04-2017, 13:43 ]
Prosze dac znac jak cos bdziecie wiedziec zgury dzieki to moj numer tel 575276175 prosze o kontakt moze cos pomoge

[ Dodano: 07-04-2017, 19:54 ]
Wić tak po podłączeniu do kpompa wyskakują błedy ale nie związnae z tymi co na liczniku. gdy normalnie zapali ci się błąd abs czy poduszki powietrznej błąd będzie ciągły a tych błedów nie ma ani na komputerze że coś się takiego działo ani po zaswieceniu się licznika i zgaśnięciu błedy nie pozostają więc ewidetnie coś wiesza kompa lub niema gdzieś styku . diagnoza elektryka wymiana licznika koszt nie wielki bo 50 zl a można spróbować bo elektryk za to skasuje 200zl lub wymiana wiązki kabli mogą być zaśniedziałe lub gdzieś robią zwarcie i tak się będzie działo. można wykluczyć że komputer sterujący jest uszkodzony też skrzynka komfortu ja to wymieniłem już i jest to samo. Proszę o jakiś pomysł może ktoś miał już taki problem albo się z czymś taki spodlał . przecież colt to nie fracuz hehe

[ Dodano: 07-04-2017, 22:41 ]
https://youtu.be/6SnmMxye4G0
Prosze sobie obejrzec ten film tam jest kometarz jaka jest przyczyna tych zegarow Przy odpieciu komputera pokladowego czyli wyswietlaca radia samochud ma chodzic bez tych zaburzen czyli kontrolki beda sie nie swiecic. Na liczniku gosci pisze ze przejechal 500km i jest oki wiec czeba moze w tym przyczyny szukac ja jutro to zobacze i napisze jaki byl skutek . . pisza tam ze wymienil na nowy i jest oki ale jak zmienil na uzywany toproblem pozostal

[ Dodano: 08-04-2017, 14:37 ]
Problem rozwiazany zamykam temat zwarcie w komputerze pokladowym wywoloje miganie zegarow i wariacje komputera

[ Dodano: 08-04-2017, 14:37 ]
Problem rozwiazany zamykam temat zwarcie w komputerze pokladowym wywoloje miganie zegarow i wariacje komputera

[ Dodano: 12-04-2017, 20:57 ]
Dzisiaj kupilem srodkowy wyswietlacz jest wszystko wporzadku nic sie nie swieci . nie pojawiaja sie juz kreski pokazuje temperature powietrza i spalania sredniego jest wszystko oki . jak bedzie sie cos dzialo to napisze :D

[ Dodano: 12-04-2017, 20:58 ]
Dzisiaj kupilem srodkowy wyswietlacz jest wszystko wporzadku nic sie nie swieci . nie pojawiaja sie juz kreski pokazuje temperature powietrza i spalania sredniego jest wszystko oki . jak bedzie sie cos dzialo to napisze :D

AgnieszkaW 
Nowy Forumowicz
awolinster

Wysłany: 17-05-2017, 15:00   

Problem z zapalającymi się kontrolkami w trakcie jazdy został rozwiązany po wymianie wyświetlacza. Jakby ktoś kiedyś miał podobny problem i szukał rozwiązania i dodatkowo nie działałby poprawnie wyświetlacz (np. gubienie temperatury, spalania itp) to warto naprawę zacząć właśnie od tego elementu. Ja szukałam rozwiązania bardzo długo i bezskutecznie. Wyświetlacz to był ostatni element układanki. Teraz auto śmiga jak nowe bez żadnych problemów.

Odpowiedz do tematu