Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana tylnej lampy przeciwmgielnej
Autor Wiadomość
alegator 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander 2,4 CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-05-2017, 21:48   wymiana tylnej lampy przeciwmgielnej

Witam
mam outlandera od niedawna. W czasie oględzin zauważyłem, ze prawa (od strony pasażera) lampa przeciwmgielna tylna nie działa. Stwierdziłem ponad to, ze klosz lampy jest pęknięty a wewnątrz znajduje się woda. Na All zakupiłem całą lampę ( i nie jest to oryginał) ale mam prośbę. Napiszcie jak wymienia się tę lampę zanim metodą prób i błędów coś zepsuję. Poza tym ta nowa lampa nie ma otworów na żarówkę , o co chodzi? Czy trzeba usunąć mechanicznie zaślepki a może jest tak jak w renault , ze ta lampa to atrapa.
Pozdarwiam

Molo 
Forumowicz

Auto: outlander 2.0 did
Wysłany: 23-05-2017, 00:53   

hehe,
nie ma żarówki gdyż jest to atrapa :)
żarówka w21w przeciwmgielna jest tylko w lewej.

po otwarciu burty na jej zawiasie jest nałożona plastikowa osłonka przypięta czterema spinkami. Pod tym plasticzkiem jest wkręt krzyżakowy który trzyma klosz (lewy przeciwmgielny a prawy to atrapa)
prościzna.

alegator 
Forumowicz

Wysłany: 23-05-2017, 07:17   

Dzięki
Tak tez myślałem, bo na schemacie nie ma instalacji elektrycznej do tej lampy. Swoją droga czytając schemat elektryczny mozna sie pomylić, gdyz w zderzaku znajdują sie podłaczenia do czujników parkowania i na pierwszy rzyt oka wydaje się , że są tam też konektory do lampy. Teraz mogę bawić się w poprawianie wyglądu mojego outka.

[ Dodano: 23-05-2017, 07:20 ]
a przy okazji czy wiecie , gdzie mozna kupić spinki do tej zaslepki plastikowej przy zderzaku. Obawiam sie, ze demontaż będzie zwiazany z trwałym uszkodzeniem tych spinek

[ Dodano: 23-05-2017, 07:21 ]
a przy okazji , gdzie mozna kupic spinki do tego elementu?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-05-2017, 08:00   

Jeśli chodzi o spinki nr. 64012D na schemacie.

To mają nr. MR288150.
Do kupienia w ASO, na e-pajero, cena trochę wysoka.
https://e-pajero.pl/nadkola/2531-spinka-montazowa-pajero-outlander-lancer-mr288150.html
Zamiennik z romixa troszkę tańszy.
http://www.auto-spinka.pl...-909130013/1041

alegator 
Forumowicz

Wysłany: 23-05-2017, 16:27   

dzieki za informacje, dużo mi pomogły .Pozdrawiam

juniorkm7 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Wysłany: 29-05-2017, 16:26   

A ja mam pytanie - czy da się przełożyć samą elektrykę ze szrotowego lewego przeciwmgłowego i wstawić w oryginalną prawą obudowę drugie światło przeciwmgłowe?

Ewentualnie wchodzi w grę wymiana obydwu kloszy na takie:
Chińskie obudowy przeciwmgłowych tył

Czy po wycinankach jak podepnę się pod to lewe - będą świecić oba bez problemów?

alegator 
Forumowicz

Wysłany: 29-05-2017, 22:09   tylne switła przeciwmgłowe

juz trochę sie nauczyłem więc mogę odrobinę pomóc. Otóż prawe swiatło przeciwmgłowe tylne nie ma przede wszystkim urzadzeń do mocowania zarówki, podejrzewam, ze nie ma tez odbłysnika wewnątrz. Jest poza tym nierozbieralne. Podejrzewam, ze próba rozdzielenia klosza koloru czerwonego od reszty skończy sie uszkodzeniem czegoś. Nie rozumiem po co to chcesz zrobić? Przepisy homologacyjne w Europie wymagaja tylko jednego swiatła przeciwmgłowego. Jeżeli chodzi o wymianę zarówno lewej lampy jak i atrapy po prawej ( - atrapy ale zawierającej w sobie wymagane swiatło oblaskowe , swiatła odblaskowe tylne koloru czerwonego musza w pojeździe wielosladowym być dwa i w tej atrapie własnie jest prawe) to w internecie sa dostępne w przystepnej cenie zamieniki o bardzo dobrej jakości.
Dodam jeszcze, ze to zdjęcie , które pokazałeś przedstawia komplet lamp przeciwmgielnych prawej i lewej z tym, że przyłącza do instalacji elektrycznej posiada tylko lewa, prawa jest atrapa, przypatrz sie uważnie. Cena z wysyłka nie jest atrakcyjna, podobne albo identyczne kupisz na polskich portalach o połowę tańsze i szybciej. Ja osobiście w obawie przed watpliwościami diagnosty nie robiłbym przeróbek bez jakiejś wyraźnej potrzeby.

juniorkm7 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Wysłany: 30-05-2017, 07:59   

Alegator z przepisami jest tak ze wymagane jest posiadanie CONAJMNIEJ 1 przeciwmglowego. Dwa sa dozwolone tez.
Myslisz ze chinczyk nie ma odblysnika w prawym? W takim razie zawsze mozna poszukac wersji na UK ;)

alegator 
Forumowicz

Wysłany: 30-05-2017, 22:52   

Oczywiście masz rację z tymi swiatłami przy czym wymagane jest co najmniej jedno i w tym zakresie dopuszczalna jest asymetria . Co do znalezienia prawego przeciwmgielnego spróbuj na ebay.UK

Odpowiedz do tematu