wymiana tylnej lampy przeciwmgielnej |
Autor |
Wiadomość |
alegator
Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2,4 CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Maj 2017 Posty: 103 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 22-05-2017, 21:48 wymiana tylnej lampy przeciwmgielnej
|
|
|
Witam
mam outlandera od niedawna. W czasie oględzin zauważyłem, ze prawa (od strony pasażera) lampa przeciwmgielna tylna nie działa. Stwierdziłem ponad to, ze klosz lampy jest pęknięty a wewnątrz znajduje się woda. Na All zakupiłem całą lampę ( i nie jest to oryginał) ale mam prośbę. Napiszcie jak wymienia się tę lampę zanim metodą prób i błędów coś zepsuję. Poza tym ta nowa lampa nie ma otworów na żarówkę , o co chodzi? Czy trzeba usunąć mechanicznie zaślepki a może jest tak jak w renault , ze ta lampa to atrapa.
Pozdarwiam |
_________________ Jak się nie ma co sie lubi, to się kocha własną żonę |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 23-05-2017, 00:53
|
|
|
hehe,
nie ma żarówki gdyż jest to atrapa
żarówka w21w przeciwmgielna jest tylko w lewej.
po otwarciu burty na jej zawiasie jest nałożona plastikowa osłonka przypięta czterema spinkami. Pod tym plasticzkiem jest wkręt krzyżakowy który trzyma klosz (lewy przeciwmgielny a prawy to atrapa)
prościzna. |
|
|
|
 |
alegator
Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2017, 07:17
|
|
|
Dzięki
Tak tez myślałem, bo na schemacie nie ma instalacji elektrycznej do tej lampy. Swoją droga czytając schemat elektryczny mozna sie pomylić, gdyz w zderzaku znajdują sie podłaczenia do czujników parkowania i na pierwszy rzyt oka wydaje się , że są tam też konektory do lampy. Teraz mogę bawić się w poprawianie wyglądu mojego outka.
[ Dodano: 23-05-2017, 07:20 ]
a przy okazji czy wiecie , gdzie mozna kupić spinki do tej zaslepki plastikowej przy zderzaku. Obawiam sie, ze demontaż będzie zwiazany z trwałym uszkodzeniem tych spinek
[ Dodano: 23-05-2017, 07:21 ]
a przy okazji , gdzie mozna kupic spinki do tego elementu? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
alegator
Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2017, 16:27
|
|
|
dzieki za informacje, dużo mi pomogły .Pozdrawiam |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2017, 16:26
|
|
|
A ja mam pytanie - czy da się przełożyć samą elektrykę ze szrotowego lewego przeciwmgłowego i wstawić w oryginalną prawą obudowę drugie światło przeciwmgłowe?
Ewentualnie wchodzi w grę wymiana obydwu kloszy na takie:
Chińskie obudowy przeciwmgłowych tył
Czy po wycinankach jak podepnę się pod to lewe - będą świecić oba bez problemów? |
|
|
|
 |
alegator
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2017, 22:09 tylne switła przeciwmgłowe
|
|
|
juz trochę sie nauczyłem więc mogę odrobinę pomóc. Otóż prawe swiatło przeciwmgłowe tylne nie ma przede wszystkim urzadzeń do mocowania zarówki, podejrzewam, ze nie ma tez odbłysnika wewnątrz. Jest poza tym nierozbieralne. Podejrzewam, ze próba rozdzielenia klosza koloru czerwonego od reszty skończy sie uszkodzeniem czegoś. Nie rozumiem po co to chcesz zrobić? Przepisy homologacyjne w Europie wymagaja tylko jednego swiatła przeciwmgłowego. Jeżeli chodzi o wymianę zarówno lewej lampy jak i atrapy po prawej ( - atrapy ale zawierającej w sobie wymagane swiatło oblaskowe , swiatła odblaskowe tylne koloru czerwonego musza w pojeździe wielosladowym być dwa i w tej atrapie własnie jest prawe) to w internecie sa dostępne w przystepnej cenie zamieniki o bardzo dobrej jakości.
Dodam jeszcze, ze to zdjęcie , które pokazałeś przedstawia komplet lamp przeciwmgielnych prawej i lewej z tym, że przyłącza do instalacji elektrycznej posiada tylko lewa, prawa jest atrapa, przypatrz sie uważnie. Cena z wysyłka nie jest atrakcyjna, podobne albo identyczne kupisz na polskich portalach o połowę tańsze i szybciej. Ja osobiście w obawie przed watpliwościami diagnosty nie robiłbym przeróbek bez jakiejś wyraźnej potrzeby. |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-05-2017, 07:59
|
|
|
Alegator z przepisami jest tak ze wymagane jest posiadanie CONAJMNIEJ 1 przeciwmglowego. Dwa sa dozwolone tez.
Myslisz ze chinczyk nie ma odblysnika w prawym? W takim razie zawsze mozna poszukac wersji na UK |
|
|
|
 |
alegator
Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2017, 22:52
|
|
|
Oczywiście masz rację z tymi swiatłami przy czym wymagane jest co najmniej jedno i w tym zakresie dopuszczalna jest asymetria . Co do znalezienia prawego przeciwmgielnego spróbuj na ebay.UK |
|
|
|
 |
|