Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprężarki klimatyzacji Gal 2,5 Avance
Autor Wiadomość
Takeshi_T 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2017, 12:11   Sprężarki klimatyzacji Gal 2,5 Avance

Cześć wam!
Nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na nurtujące pytanie :/
Mam do wymiany kompresor klimy. Moje wozidło jest z 2002 roku, w wersji avance z manuelem.
Wiem już że montowano różne kompresory i symbol MSC90C to nie wszystko. U mnie siedzi AKC200A205C (MR500266) a znalazłem w używce AKC200A204. Wyczytałem, że koła paswowe mają tej samej średnicy, wizualnie są chyba identyczne, ciśnienie to samo (DPL 1,67 MPa). Jedyna intrygująca mnie różnica to zapotrzebowanie na olej...w mojej wersji jest 140cc a w tej drugiej 120cc.
Tu pojawia się pytanie do bardziej doświadczonych, czy mogę taki kompresor włożyć do siebie i jak to potem nabić? W sensie ile dać oleju?
Bardzo mi zależy na szybkiej pomocy ponieważ muszę już coś zamówić :/
Chyba, że ma ktoś z Was na zbyciu taką jak moja w dobrym stanie to let me know ;)
Z góry wielkie dzięki!

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 04-06-2017, 20:03   Re: Sprężarki klimatyzacji Gal 2,5 Avance

Takeshi_T napisał/a:
jak to potem nabić? W sensie ile dać oleju?

jak to? o czymś nie wiem? olej daje się do instalacji samemu? czynnik chłodzący nie jest od razu ze środkiem smarnym?

Takeshi_T 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2002
Wysłany: 04-06-2017, 23:20   

Może nie jasno się wyraziłem...Na moim kompresorze widnieje informacja: OIL SUN PAG56 or Equiv 140cc. Na sprężarce którą chcę kupić podany jest ten sam typ oleju ALE 120cc (cubic centimeters). Chodzi mi to, czy przy nabijaniu klimy, po zmianie kompresora, ustawić na maszynie 120 mililitrów oleju czy 140?
I tak, czynnik nabija się razem ze środkiem smarnym, to jest dla mnie oczywiste ale jak widać, różne kompresory wymagają różnej jego ilości. Mnie zastanawia czy różnica 20 ml oleju odegra jakąś znaczącą rolę w całym układzie?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-06-2017, 08:43   

Takeshi_T napisał/a:
Mnie zastanawia czy różnica 20 ml oleju odegra jakąś znaczącą rolę w całym układzie?
nie

lortek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 Avance 2001
Wysłany: 09-06-2017, 07:44   

Podłączę się do pytania. Wg tabelki http://www.wollers.com/mitsubishi do Galanta 2001 r powinno iść powiedzmy 700 czynnika i 120 cm3 oleju.
Byłem wczoraj u klimka i co do czynnika nie było zgrzytów bo również sprawdził w swoim katalogu że tyle wchodzi, ale co do oleju był zdania że 20 cm3 wystarczy, bo 120 to on leje do busów.

Mam pytanie czy klimek ma rację i 20 cm3 wystarczy, czy może to spowodować zatarcie sprężarki.

Drugie pytanie, olej który klimek chciał mi "nabić" na pewno nie był Sunpag 56 PAG tylko jakiś tam standard co leje do każdej sprężarki. Pewnie można lać zamiennik, jak to jest ze wszystkim, ale czy nie powinien to być zamiennik konkretnie tego Sunpaga, czy może być wlany jaki kolwiek olej.

Będę wdzięczny za pomoc bo po weekendzie jadę ponownie do klima.

Odpowiedz do tematu