Skrzypiące sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
leoluke
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 2006
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2017 Posty: 108 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 31-05-2017, 22:16 Skrzypiące sprzęgło
|
|
|
Drodzy forumowicze,
Borykam się z problemem poruszonym już wcześniej na forum Carismy, a mianowicie ze skrzypiącym sprzęgłem, za każdym razem, kiedy dociskam je do końca. Pojawia się też lekki mechaniczny opór - jakby coś niedosmarowane.
Na forum Carismy zostało ustalone, że to wysprzęglik i że trzeba otworzyć maskę, znaleźć go, podciągnąć gumową tuleję i napuścić tam smaru.
Czy ktoś może mi poradzić jak znaleźć wysprzęglik, albo cokolwiek innego, co mógłbym dosmarować w związku z opisanym problemem?
Poniżej przesyłam link do zdjęcia mojego silnika. Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby mi pokazać strzałką, albo dokładnie opisać gdzie tego szukać.
Pozdrawiam
https://ibb.co/gOcwna |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
konradod
Forumowicz
Auto: lancer sport kombi 1.6 2006r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Lut 2014 Posty: 133 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 01-06-2017, 00:30
|
|
|
He ciekawe ztą pompą i serwem musi jakiś tuning |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21015 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-06-2017, 01:28
|
|
|
wichura1 napisał/a: | A tak w ogóle kolego masz pompę hamulcową po złej stronie. |
Skoro kolega z wysp to ma po drugiej stronie nawet wycieraczki . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
qbus_b [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2017, 06:00
|
|
|
U mnie pojawia się to samo co mniej więcej pół roku i nie jest to wina wysprzęglika. Na dźwigni wchodzącej do skrzyni biegów (tej poruszanej przez wysprzęglik) masz gumę która zakrywa wlot do skrzyni. Trzeba zdjąć tą gumę i lekko zapryskać dźwignię jakimś środkiem od spodu.
WD40 pomaga na miesiąc może dwa. Teraz prysnąłem to smarem ceramicznym.
Trzeba mieć małą buteleczkę z dłuższym dozownikiem. Co dokładnie jest w tym miejscu nie wiem ale operacja pomaga w 100%, dopiero demontaż skrzyni mógłby powiedzieć co to jest i jak trwale to poprawić.
Próbuj a Ci się uda. |
|
|
|
 |
leoluke
Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2017, 21:14
|
|
|
Wrzucam zdjęcie o jakie prosił wichura1
Poczytałem co piszecie i chyba widzę tą gumową tuleję. Zobaczcie - czy to ta, którą zakreśliłem na czerwono? qbus_b - czy o tym mówiłeś?
https://ibb.co/kmRR5v |
|
|
|
 |
wichura1

|
|
|
|
 |
leoluke
Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2017, 23:02
|
|
|
Właśnie to smarowałem przez pół godziny (smarowałem i psikałem wiele razy, żeby na pewno wleciało tam gdzie trzeba) i niestety nie ma żadnej różnicy. Zasugerujecie jeszcze jakieś inne miejsca do przesmarowania? |
|
|
|
 |
wichura1

|
Wysłany: 02-06-2017, 13:41
|
|
|
Miejsce styku bolca wysprzęglika z łapą sprzęgła. 20445 z 20422. Jeżeli dalej skrzypi mogą być sprężyny docisku sprzęgła, albo łożysko wyciskowe sprzęgła.
 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
leoluke
Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2017, 14:13
|
|
|
Dzieki za szczegolowy schemat. Jak bede mial troche czasu w weekend, to sproboje sie za to zabrac. Jeszcze nie wiem tylko czy dam rade sie tam dostac.
Zauwazylem, ze po dlugim postoju skrzypienie znika i pojawia sie dopiero po okolo pol godziny jazdy. Czy moze to wskazywac/wykluczac ktorykolwiek element? |
|
|
|
 |
qbus_b [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2017, 15:25
|
|
|
Nie u mnie to nie był wysprzęglik u siebie też go smarowałem i nic nie pomagało.
Na zdjęciu zaznaczone o co mi chodzi (widać resztki smaru).
Trzeba zdjąć gumową osłonę ze skrzyni biegów (ten gumowy prostokąt na schemacie 20404).
I wsadzić jakiś aplikator pod dźwignie (na schemacie 20422) tak około 5-7 cm w głąb skrzyni i pryskać.
Metodą prób i błędów to znalazłem i działa. Sądzę, że to tylko półśrodek ale jakbym miał zrzucać skrzynie gdy sprzęgło jeszcze działa to chyba bez sensu. |
|
|
|
 |
leoluke
Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2017, 16:21
|
|
|
Dzieki za zdjecie qbus_b. Na pewno sprobuje.
[ Dodano: 06-06-2017, 19:48 ]
Dziękuję koledzy. Popsikałem WD40 to miejsce, które zaznaczył na zdjęciu qbus_b. Skrzypienie ustało i ogólnie o wiele przyjemniej się teraz wciska sprzęgło - szczególnie pełzając w korku.
Pewnie WD 40 się szybko wypłucze, więc później spróbuję smarem litowym. Ciężko tylko może być go zaaplikować tam w głąb. |
|
|
|
 |
Carloss
Forumowicz insane

Auto: Lancer Sport, Kadett E, Astra
|
Wysłany: 08-06-2017, 16:14
|
|
|
Wtrącę się do tematu - bo element jest w pobliżu tutejszych rozmów - czyli łączenia i mocowania przewodu hamulcowego - taka gumowa zaślepka, która znajduje się chyba w skrzyni biegów - co ona zaślepia ??
Podczas regeneracji pompy sprzęgła, gdzieś mi wypadła i została dość spora dziura - otwór i obawiam się że może coś tam się nasypać, a co gorsza ostatnio wracając z Auto Moto Show zjarałam ostrego laczka startując z gleby na asfalt i strasznie się zakurzyło - zadymiło i w ogóle było śmiesznie
Mam nadzieję że to nie wlot oleju do skrzyni biegów |
|
 |
|