Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pajero III] Prośba o opinię przed oględzinami - może ktoś z
Autor Wiadomość
Birkhof 
Forumowicz

Auto: Lancer '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-05-2017, 20:02   [Pajero III] Prośba o opinię przed oględzinami - może ktoś z

Hej, rozglądam się za zadbaną sztuką (zadbana = serwisowana nie "w szopie" tylko robione wszystko na czas) już 3 miesiące i było jedno P3 ale poszło tego samego dnia co wystawione, a akurat miałem jechać dnia następnego. Teraz rzuciła mi się w oczy taka sztuka: http://allegro.pl/mitsubi...15.html#thumb/3

Dostałem skany faktur (w zasadzie wszystkich z 10ciu lat poza takimi na olej i filtry, klimę) bo dopytywałem o bolączki typowe dla Miśka. W skrócie:
- auto od 10 lat u jednego właściciela
- bezwypadkowe, ale po naprawie któregoś błotnika bo wychodziła jaka mała ruda
- ogólnie auto wygląda na zadbane za zdjęć - dostałem też dodatkowy filmik z wyglądem na moją prośbę (głównie chodziło o progi i nadkola czy nie zjada ich rudzielec): https://youtu.be/DQMHoCqVjgA
- przez około 10 ostatnich lat przejechane ~80 tys. km (jako drugie/awaryjne auto w firmie).
Z rzeczy poza tym co wypisane w aukcji to:
- wymieniony silnik (6200 brutto) przy przebiegu 240 tys (20 tys. po zakupie) na taki z przebiegiem 120 tys. (czyli motor ma teraz 180 tys.),
- przekładnia kierownicza, końcówki drążków i serwis olejowy przy 250 tys. (przebieg budy podając),
- bak z carmont w 2010 roku za 1900 zł brutto kupiony i wymieniony
- z innych: czujnik abs jednego koła, czyszczenia przepustnicy i egr, wskaźnik temp wody i paliwa, zawór elektromagnetyczny, po zakupie czyli w 2007r serwis za 10k ponad: rozrząd z prowadnicami i łańcuchem, sworznie, szczotki w rozruszniku, tarcze, klocki, oleje, filtry, komplet zamków, 2xpiasta koła, inne korki, osłony, spinki, uszczelki itp.

Same faktury z napraw, które dostałem to >50k netto.
Połowa faktur jest z Mitsubishi Toruń.

Poprosiłem też o filmik z odpalenia i tutaj jest: https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

edit: zauważyłem na filmiku (albo mi się wydaje tylko) że po odpaleniu nie świecą się żadne elementy we wskazaniu Super Select (żadne z kół nie jest podświetlone, a na innych video po odpaleniu od razu podświetlają się "tylne koła" jeśli dźwignia jest w pozycji 2H

Samochód kupować będę na działalność z fakturą 23% więc cena to 18300 netto.

Mam tam 500 km więc każda wskazówka będzie cenna :)

Sprawdzałem apkę "na wypadek" auto ubezpieczone.
Ale w Historia pojazdu gov pokazuje się: "Przepraszamy, ale nie możemy wyświetlić historii wybranego pojazdu. W Centralnej Ewidencji Pojazdów nie znaleziono pojazdu o podanych danych. Sprawdź czy dane są wpisane poprawnie." mimo że mam zdjęcia karty pojazdu i na zdjęciach widać rejestrację (przepisywałem po 3 razy dla pewności).

[ Dodano: 20-05-2017, 19:15 ]
Hej, może ktoś pokusi się o podpowiedzenie czegoś na temat wspomnianego egzemplarza? :)

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 21-05-2017, 10:13   

Birkhof napisał/a:
Same faktury z napraw, które dostałem to >50k netto.

Z 10 lat eksploatacji to norma , swiadczy że nie szczędzono na naprawach i robiono co potrzeba .

Birkhof napisał/a:
auto od 10 lat u jednego właściciela

To tylko plus , należy wystrzegać się samochodów o piątego czy więcej właściciela w takim czasie .

Pojazd był wciągnięty na ewidencję firmy i tam też rozliczany , też jest to plusem .

Birkhof napisał/a:
po zakupie czyli w 2007r serwis za 10k ponad: rozrząd z prowadnicami i łańcuchem,

Tego bym nie brał pod uwagę skoro był wymieniany silnik :wink:

To że nie świecą lampki ? często bywają przepalone , trzeba sprawdzić jak zachowują się przy dopinaniu przodu , reduktora i blokady .
Pojazd niedługo będzie pełnoletni i przejechał 300 tyś km . Więc zawsze coś może wyskoczyć . Ale ogólnie zadbany .

Birkhof 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2017, 23:13   

Pojechałem, zobaczyłem i nie kupiłem.
intensywne/kapiące wycieki oleju ze skrzyni, miski olejowej, mostu przedniego.
Dodatkowe wycieki z zacisków hamulca PP, pod pokrywą zaworów, dwóch amorków tył.
do wymiany osprzęt rozrządu, zębatki ABSu, tarcze wszystkie, czujniki ABS przód i wywala błąd pompy ABSu / elektrozaworu.

Do zrobienia (co najmniej wzmocnienia) obydwa przednie nadkola obok kielichów - pod mocnym naciskiem palca myślę że mogła by się pojawić dziura. Spora korozja podwozia - trzeba by
Ogniska korozji przy jednym błotniku i wokół otwarcia klapy bagażnika.
Auto dużo stało ostatnie lata (zamontowano wyłącznik prądu) i nawet uszczelki poprzyklejaly się do karoserii i wyglądało to nieciekawie.

Nie zdecydowałem się na zakup bo raczej szukam autka, które będę miał 5-10 lat i żeby tyle to auto wytrzymało to myślę że na start trzeba by wyłożyć 10-12k netto.

Chyba przerzucę się na P4, bo to już 5ty P3 które oglądam i ilość rdzy mnie przeraża... :/

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 23-05-2017, 07:39   

Birkhof napisał/a:

I bardzo dobrze , niestety na zdjęciach widać tylko to co widać :wink: i to co sprzedający chce pokazać.
Zastanawiam się czy w ogóle jest sens pytać o ocenę na podstawie zdjęć. Mechanicznie nie jesteśmy w stanie powiedzieć nic , o korozji tylko tyle co sprzedający pokazał na fotografii .. . I to co napisałem , to już 16 letni pojazd ....
Jedyna szansa do oceny to ta, że trafi się ktoś na forum co na codzień zna ten egzemplarz lub miał z nim styczność przy kupnie . Szukaj więc P4 ... powodzenia .

[ Dodano: 23-05-2017, 08:20 ]
I jeszcze jedno ... ile chcesz przeznaczyć kasy na pojazd ? ( oczywiście wiem że najmniej :wink: )
Bo może lepiej poszukać w ostatnich egzemplarzach III i rzeczywiście lepiej utrzymanych i droższych, niż szukać w niskim przedziale cenowym IV . Bo i te ostatnie mogą okazać się w kiepskim stanie .

Birkhof 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2017, 16:33   

PiotrKw napisał/a:
Birkhof napisał/a:

I bardzo dobrze , niestety na zdjęciach widać tylko to co widać :wink: i to co sprzedający chce pokazać.
Zastanawiam się czy w ogóle jest sens pytać o ocenę na podstawie zdjęć. Mechanicznie nie jesteśmy w stanie powiedzieć nic , o korozji tylko tyle co sprzedający pokazał na fotografii .. . I to co napisałem , to już 16 letni pojazd ....
Jedyna szansa do oceny to ta, że trafi się ktoś na forum co na codzień zna ten egzemplarz lub miał z nim styczność przy kupnie . Szukaj więc P4 ... powodzenia .

[ Dodano: 23-05-2017, 08:20 ]
I jeszcze jedno ... ile chcesz przeznaczyć kasy na pojazd ? ( oczywiście wiem że najmniej :wink: )
Bo może lepiej poszukać w ostatnich egzemplarzach III i rzeczywiście lepiej utrzymanych i droższych, niż szukać w niskim przedziale cenowym IV . Bo i te ostatnie mogą okazać się w kiepskim stanie .

Sorki, że dopiero odpisuje - co do ceny, to kwestia drugorzędna. Na codzień jeżdżę Lexem gs 450h za 400 tys. i po prostu spodobała mi się P3 (a sprzedałem w międzyczasie audi b8 quattro w kombiaku, które było idealne jako taki "wołek roboczy" - przewieź worek kory, zawieź 12 zgrzewek wody o karchera, wyjedź w góry) i szukałem egzemplarza, którego co chwila nie będę musiał wozić do serwisu "bo coś". Lubię jak auto jest zadbane i serwisowane na czas, a nie oszczędzane na każdym kroku, bo potem w wielu przypadkach się to mści. Niestety duża część naszego narodu uważa, że największy koszt samochodu to jego zakup, co jest niekoniecznie zgodne z prawdą, a potem są rozczarowania.
Porzuciłem P3, bo zacząłem wątpić, że uda się coś znaleźć co spełni moje oczekiwania i w zasadzie za około tydzień odbieram P4 3.8 v6, bo teraz jestem na wakacjach. 8)
Sprawdzony przed zakupem przez rzeczoznawcę (byłego mechanika) + w ASO Mitsu zrobiona diagnoskopia silnika i diagnostyka komputerowa. Zero błędów, zero wad, oryginalny lakier, bez kolizji/dzwonów. Do wymiany są wszystkie klocki hamulcowe i opony za około 5-10 tys. km. Samochód jest z Libii i nie posiada książki serwisowej, a tam troszkę cieplej niż u nas więc dla pewności nowe płyny wszystkie też dostanie :)

Cena 82k brutto. przebiegu 51k. Także mam nadzieję, że będzie to udany zakup bo przed zakupem sprawdziłem go najdokładniej jak się dało :)

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 18-06-2017, 08:44   

Birkhof napisał/a:
Samochód jest z Libii i nie posiada książki serwisowej,

Proponuję zrobić porządną konserwację podwozia .... zanim u nas pojeździ :wink:
I zmierz grubość tarcz hamulcowych bo mogą być już też do wymiany ..choć wyglądają dobrze

Birkhof 
Forumowicz

Wysłany: 19-06-2017, 15:52   

PiotrKw napisał/a:
Birkhof napisał/a:
Samochód jest z Libii i nie posiada książki serwisowej,

Proponuję zrobić porządną konserwację podwozia .... zanim u nas pojeździ :wink:
I zmierz grubość tarcz hamulcowych bo mogą być już też do wymiany ..choć wyglądają dobrze

Mhm, tak - konserwacja to podstawa. Muszę tylko znaleźć serwis, który we Wrocławiu jest i będzie to w stanie zrobić dobrze, a nie "jak najtaniej".
Już naoglądałem się P3 gdzie ruda szalała jak Dżesika na techno party :D i lepiej uniknąć tego w P4 :D

Odpowiedz do tematu