Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma jako pierwsze auto
Autor Wiadomość
gprre 
Nowy Forumowicz

Auto: przed zakupem pierwszego
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-05-2017, 11:25   Carisma jako pierwsze auto

Witam wszystkich!

Z Żoneczką zastanawiamy się nad zakupem Carismy, polecanej przez naszego znajomego, jako naszego pierwszego auta. Jest to osoba zaufana i zachwalał auto jako zadbane i niezbyt awaryjne. Zastanawiam się, czy jest warte swojej ceny.

Co wiem:

- Carisma II Hatchback benzyna 1.6 16V 103 KM
- rocznik 2003
- przebieg 206 tys. km
- średnie spalanie 7,6l/100km (małe miasteczko, wioski)
- niedawno wymieniony rozrząd
- miedziane przewody hamulcowe
- naprawy dokumentowane fakturami z ASO i wpisami w książeczce serwisowej
- przegląd rejestracyjny do 8. listopada.

Miałem okazję się przyjrzeć i wizualnie prezentowało się nieźle. Wnętrze czyściutkie i zadbane, karoseria w porządku, nie zauważyłem żadnych zacieków z rdzy przy nadkolach czy od spodu nadwozia. Zamierzam się wybrać z kompetentną osobą na bardziej szczegółowe oględziny.

Na chwilę obecną jest wycenione na 7000 zł, ale wchodzi w rachubę negocjacja do 6000-6500 zł

I w związku z tym mam kilka pytań:
Czy ta cena jest adekwatna? Jakich awarii można się spodziewać przy tym przebiegu na silniku b. 1.6 przy takim przebiegu? Według waszego doświadczenia do jakiego przebiegu nie powinno sprawiać nadmiernych kłopotów? Na co zwrócić uwagę?
Jakie macie doświadczenie z gazem w tym samochodzie? Jaki może być koszt instalacji?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 15-05-2017, 12:07   

gprre napisał/a:
Czy ta cena jest adekwatna?

Przeciętna dla tego rocznika i silnika.
https://allegro.pl/carisma-ii-1999-2004-46177?order=m&pojemnosc-silnika-cm3-od=1600&pojemnosc-silnika-cm3-do=1600
https://www.otomoto.pl/os...Bnew_used%5D=on
Dobrze utrzymane egzemplarze zazwyczaj są droższe. - no, przynajmniej wystawione są za wyższe kwoty.
gprre napisał/a:
Jakich awarii można się spodziewać przy tym przebiegu na silniku b. 1.6 przy takim przebiegu
Zależy, jak ktoś dbał o auto. Ale ogólnie przy regularnym serwisowaniu te silniki są niezawodne.
gprre napisał/a:
Według waszego doświadczenia do jakiego przebiegu nie powinno sprawiać nadmiernych kłopotów?
Na Forum sa Carismy, które mają po 300, 400 i więcej tyś. km przebiegu.
gprre napisał/a:
Jakie macie doświadczenie z gazem w tym samochodzie?

1.6 bez problemu można zagazować, warto tylko wybrać sprawdzony warsztat i porządne części.
gprre napisał/a:
aki może być koszt instalacji?

Zależy od warsztatu i instalacji, ale od ok. 2-2,5 tyś. zł w górę. Oczywiście instalacja sekwencyjna.
gprre napisał/a:
Na co zwrócić uwagę?

Na wszystko. Ale z drugiej strony, jeśli chcesz auto nówkę i z gwarancją, to zostaje Ci jakiś salon samochodowy.

Moim skromnym zdaniem 1.6/103KM jest ciut za słaby, szczególnie przy jeździe z włączoną klimatyzacją. No ale jeśli ktoś chce rajdować, to może zawsze kupić Porsche, Ferrari czy Bugatti :)
Ogólnie wersja poliftowa jest bardziej dopracowana niż przedlift, jeśli auto jest w dobrym stanie, to spokojnie nadaje się jako pierwsze auto.
Co najwyżej trochę nie wierzę w :
gprre napisał/a:
- średnie spalanie 7,6l/100km (małe miasteczko, wioski)

żeby jeszcze na trasie, z prędkością ekonomiczną, to może. No ale ja mam przedliftowe 1,8, więc lepiej nie będę komentował. U mnie spalanie widać w stopce :)

Ogólnie przejrzyj sobie na Forum dział Carisma, i poczytaj, co się z tym autem może dziać :) Opisane jest chyba wszystko, co możliwe :)

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 15-05-2017, 15:04   

apg2312 napisał/a:
Moim skromnym zdaniem 1.6/103KM jest ciut za słaby

To prawda ale do normalnej jazdy wystraczy na plus jest cichy
gprre napisał/a:
średnie spalanie 7,6l/100km (małe miasteczko, wioski)

To zalezy od miasta ale nie realne spalanie wedle komputera pokładowego
gprre napisał/a:
zachwalał auto jako zadbane i niezbyt awaryjne

Bo nie ma co sie psuć

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 15-05-2017, 21:10   

gprre, rdza - przednie błotniki i drzwi, podłoga w okolicach tylnego zawieszenia.
Metalowe przewody hamulcowe, chłodnice, poduszki silnika, amortyzatory.
Silnik ma być suchy.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 22-05-2017, 22:55   

Miałem cari I...super auto. Silnik 1,6, zrobiłem nim 170 tys na gazie. Auto do dzisiaj jeździ u mojego znajomego. Teraz ma przejechane około 350 tysięcy. Rdza na początku wyszła w okolicach tylnych nadkoli...potem było jej trochę więcej :-) . Autko ogólnie polecam, sam mam raczej fajne doświadczenia z nim. Zmieniając auto brałem pod uwagę Cari II, ale stwierdziłem, że jest jednak brzydsza od I....ale to kwestia gustu.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 23-05-2017, 07:02   

Też bardzo polecam jako autko rodzinne do normalnej jazdy. U mnie spalanie LPG wychodzi na poziomie 9l/100km. Autko jest podobnie użytkowane jak Ty planujesz nim jeździć więc średnie spalanie benzyny na poziomie około 7,5l/100km jest jak najbardziej realne ale polecam jak najszybciej po zakupie zamontować gaz :)
Naprawy to głównie eksploatacja, po zakupie warto przyjrzeć się poziomowi oleju w skrzyni biegów oraz czy skrzynia nie wyje. Jeśli z tym będzie ok to raczej nic poważnego nie powinno się dziać z autkiem.

tadek55 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX
Wysłany: 23-05-2017, 09:27   

Witaj,też ci polecam to autko,ja mam cari przed liftowa,1,8SOHC,kupiłem miala160tys teraz ma 390tys i jeszcze jest wszystko okej,jednego żałuję, że jak kupiłem to nie zagazowalem.Jeżdżę już 8 lat i poza czesciami,eksplotacyjnymi nic powaznego nie robiłem,robiłem skrzynię biegow,ale nic powaznego,wymieniłem lozysko.Czesci eksplotacyjne nie są drogie,rozrząd wymienialem sam co 60tyś km,koszt czesci320zl,tak,ze w stu procentach polecam,tylko zagazuj.pozd.ooo
Pogorzelica 2015 :)

Odpowiedz do tematu