Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma czuly hamulec
Autor Wiadomość
danysuw 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-06-2017, 10:21   Carisma czuly hamulec

Witam. Ostatnio mialem problemy w swojej carismie 96r. Plyn hamulcowy mi spierdzielil, do wymiany poszedl przewod. Od tamtej pory zauwazylem, ze mam strasznie czuly hamulec...

Problem wyglada mniej wiecej tak, ze jak tylko poloze stope na hamulec, bez wciskania jego swiatla stopu zaczynaja swiecic, bywa ze "migaja". Nawet jak lekko palcem przycisne one juz pala sie. Czasem zdarza sie, ze przytna sie... nawet jak zdejme stope z hamulca, one nadal swieca sie. Pomaga pompowanie hamulca. Teraz za kazdym razem jak wysiadam z auta musze sprawdzac, czy swiatla stopu nie pala sie... ostatnio akumulator padl po tym jak nie sprawdzilem -.-

Domyslam sie, ze to moze byc czujnik hamowania... Ale nie jestem mechanikiem, wiec moze ktos cos mial z tym do czynienia? Jesli tak to prosilbym o pomoc :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-06-2017, 11:10   

Nie jestem pewien ale chyba ten czujnik ma regulację, może spróbuj bardziej go wystawić w stronę pedału hamulca.

kaadeel 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Wysłany: 27-06-2017, 13:36   

nie jestem pewny ale w pierwszej kolejności sprawdź czy z płynem wszystko ok
miałem coś takiego u siebie, że kontrolka od ręcznego mi mrugała w zależności od jazdy (zjazd, pod górkę czy na nierównościach etc) - oczywiście ręczny hamulec nie był zaciągnięty

okazało się, że poziom płynu był za niski...
w Twoim przypadku może być go za dużo albo gdzieś zapowietrzone jest w układzie...

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-06-2017, 14:31   

Kontrolka od ręcznego jest jednocześnie kontrolką poziomu płynu hamulcowego. Włącznik światła stop nie ma nic wspólnego z ta kontrolką czy z poziomem płynu. Jest zamontowany przy pedale hamulca który jest odciągany sprężyną wiec jeśli sprężyna ta działa właściwie to tylko problem z regulacją czujnika. Podobne problemy dotyczące różnych Miśków były kilkukrotnie opisywane na forum.

Odpowiedz do tematu