|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
1.9 DID turbo się kończy? |
Autor |
Wiadomość |
Smera92
Forumowicz
Auto: Carisma DiD 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-06-2017, 21:43 1.9 DID turbo się kończy?
|
|
|
Witam. Mam pewny problem. Po zdjęciu pokrywy silnika. Od intercoolera do turbo idzie gruby wąż w nim czujnik (powietrza?) oraz jakas gruszka z (przepustnica?) W tej okolicy jest zachlapane olejem. Nie ma tego dużo ale skąd tam olej? Od roku czasu mam stałe miejsce na parkingu i szczerze jest pod nim już pare plam od oleju. Chyba jeszcze gdzieś na łączeniu skrzyni Co robić panowie? |
|
|
|
 |
majkov
Forumowicz majkov
Auto: Carisma 1,9 DID 115KM 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2012 Posty: 47 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 29-06-2017, 23:08
|
|
|
W dolocie zawsze trochę oleju się znajdzie, jeżeli nie jest go przesadnie dużo, jest to moim zdaniem normalny objaw. Sprawdzić bardzo prosto. Wchodzisz pod samochód, zdejmujesz osłony i zdejmujesz wąż gumowy na wlocie do intercoolera, zobaczysz jaka ilość oleju Ci się wyleje. U mnie po kilku latach eksploatacji wyleciały 4 krople Ta gruszka, o której piszesz to zapewne przepustnica gasząca, praktycznie zawsze jest zapocona. Ewentualnie można zmienić oring gdy widać, że wyciek jest ewidentnie na kołnierzu (szukać w częściach Renault). Co do wycieku oleju to sprawdź raczej jak wygląda uszczelka miski, mechanik mi kiedyś mówił, że wszystkie Renault z silnikiem 1,9 Dci mają po pewnym czasie wyciek spod uszczelki miski, mój też ma i uszczelka będzie w tym roku wymieniana. Wymiana jest kłopotliwa bo trzeba zbić belkę wsporczą silnika z poduszkami (3h roboty). Jakieś inne objawy z turbiny? Hałas, brak przyspieszenia? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 DID 115KM 2001 |
|
|
|
 |
|
|