Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Metaliczny dźwięk
Autor Wiadomość
msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2017, 00:02   [II 2.0 DID] Metaliczny dźwięk

Nie wiem, czy mam problem, czy ten silnik tak pracuje. Mianowicie podczas przyspieszania, albo przy utrzymywaniu obrotów ok. 1500 nawet do ok. 1800 słyszę metaliczny dźwięk, który jest "zgrany" z pracą silnika. Czyli tak, jakby do normalnego odgłosu pracy silnika dołożyć odgłos kilku brzęczących gwoździ. Mieliście coś takiego?

Sprawdziłem podczas postoju na zimnym silniku i ten dźwięk nie występuje.

Temat DO USUNIĘCIA. Znalazłem przyczynę i naprawiłem.

liptoon 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 D-ID [2007]
Wysłany: 11-07-2017, 12:19   

Jeżeli znalazłeś przyczynę, i to naprawiłeś (i nie były to leżące gwoździe na silniku ;) ) to może napisz wszystkim gdzie leżał problem.
Za rok może to dopaść każdego z nas, i będziemy pytać niepotrzebnie....

kopras75 
Forumowicz

Auto: Citroen c crosser 2.2hdi
Wysłany: 22-07-2017, 21:16   

Witam mam podobne objawy ale w 2.2hdi ale nie mogę dojść skąd ten hałas?

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 26-07-2017, 00:26   

Kurcze... Napisałem post i chyba nie opublikowałem, tylko wyłączyłem przeglądarkę :/

U mnie problem okazał się banalny. Już było to kiedyś na forum - jak naprawiłem, to później natknąłem się na to przeglądając stare tematy.

Mianowicie rura dolotowa do filtra powietrza miała pęknięte zatrzaski i nie była dobrze złożona. Do tego mocowanie do karoserii było luźne i cały dolot wpadał w wibrację. Uderzał w karoserię i ogólnie żył własnym życiem. Wystarczyły opaski zaciskowe i nastała błoga cisza. Ogólnie ta "łapka" plastikowa jest u mnie straszne miękka.

Napisałem, że sprawdziłem na postoju na zimnym silniku i problem nie występował. Dlatego nie występował, bo kilka minut wcześniej obwinąłem dolot taśmą izolacyjną. Nie wiedziałem, że taka banalna rzecz może wydawać takie odgłosy. Podczas jazdy jednak i tak czasami dzwoniło, ale zdecydowanie rzadziej. Przyjrzałem się dokładniej uchwytowi dolotu poszarpałem trochę i był na nim luz. Jak wyżej napisałem - pospinałem wszystko na sztywno i jest OK.

Odpowiedz do tematu