Carisma 1.9 DI-D zrywający sie Pasek wielorowkowy |
Autor |
Wiadomość |
Theserek92
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-07-2017, 16:49 Carisma 1.9 DI-D zrywający sie Pasek wielorowkowy
|
|
|
Witam serdecznie.
Na początku pragnę się przywitać i z wszystkimi. Jestem nowym posiadaczem Carismy 1.9 DI-D 115 km z 2002r mam go od tygodnia. Ogólnie jestem zadowolony, jednak pojawił sie pewien problem.
Samochód zerwał mi juz 2 paski wielorowkowe od osprzętu ( klima, wspomaganie, alternator)
Pasek na początku tak jakby się przesunął na rolkach następnie wyglądał jakby go ktoś rozcinał tapeciakiem. Nie bardzo wiem co mam zrobić z tym fantem, dwa paski zostały uszkodzone dokładnie w taki sam sposób. Mam nadzieje że ktoś z forumowiczów podpowie jak rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam Damian |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-07-2017, 20:07
|
|
|
Musisz sprawdzić koło pasowe, sprzęgiełko alternatora i automatyczny napinacz, któreś z tych rzeczy moze być wadliwe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Theserek92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2017, 20:25
|
|
|
robertdg napisał/a: | Musisz sprawdzić koło pasowe, sprzęgiełko alternatora i automatyczny napinacz, któreś z tych rzeczy moze być wadliwe |
Witaj. na kole pasowym wału na wolnych obrotach zauważyłem że to kółko Balansuje na boki jednak po podniesieniu obrotów przestaje. co do sprzęgiełka na alternatorze sądze ze jest ok po dość energicznym zakręceniu kółko kręci sie osobo a wirnik dopiero zaczyna później.(kurde nie wiem jak to opisać) alternator też nie stawia oporów przy obracaniu ręką |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-07-2017, 23:10
|
|
|
Jeśli koło pasowe wału korbowego jest wulkanizowane, czyli składa się z dwóch części połączonych gumą, to może wulkanizacja się rozkleiła. Radzę to naprawić i nie jeździć z tą usterką bo taki pasek osprzętu potrafi nawinąć się w rozrząd i go uszkodzić co może się wiązać z poważnym uszkodzeniem silnika. |
|
|
|
 |
Theserek92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-07-2017, 07:24
|
|
|
Zaraz jade do mechanika. Zobaczymy co wymyśli. Pozatym pytanie z innej beczki ile km spokojnie przejade bez swiatel na naladowanym aku bez ładowania ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-07-2017, 07:50
|
|
|
Koło pasowe nie powinno balansowac, trzeba je uwazniej sprawdzić, zdemontuj tez automatyczny napinacz i sprawdz go dokładniej jak pracuje, czy nei ma widocznych uszkodzen oraz czy nie wystepuja luzy
Theserek92 napisał/a: | ile km spokojnie przejade bez swiatel na naladowanym aku bez ładowania |
Zalezy od sprawnosci aku, moze to byc kilkanascie, kilkadziesiat albo kilkaset km, chodzi głownie o prad pobierany przez jednostki sterujace |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|