Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wyłączająca się turbina 2.0 DID
Autor Wiadomość
Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 30-05-2017, 09:52   wyłączająca się turbina 2.0 DID

Witam wszystkich.
Od kwietnia tego roku jestem szczęśliwą posiadaczką Outlandera II z 2007 roku. Zaraz po zakupie wymieniłam w swoim autku sprzęgło, koło dwumasowe oraz rozrząd. Jednak od pewnego czasu mam problem: podczas jazdy wyłącza mi się turbina. Nie jest to regularne i nie występuje cały czas. Nie jest to także zalezne od wysokości obrotów. Dodaję gazu i w pewnym momencie czuję, że turbina się odłącza i auto całkowicie traci moc (120 km/h to maks ile pojedzie). Czy ktoś miał podobny problem i mógłby doradzić mi jaka może być przyczyna i co należy sprawdzić w pierwszej kolejności?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 30-05-2017, 14:25   

podjedź do mechanika - albo zawór EGR do czyszczenia, albo przepustnica, ale bardzo prawdopodobna zawalona sadzą turbina. Jak ktoś jeździł oszczędnie i powoli to ostatnia z wymienionych. Zalej jakieś paliwo premium i przegoń autko z 200km trzymając 4000obrotów, może pomoże. Diesel nie jest przeznaczony do krótkich tras i oszczędnej jazdy.

kenwa95 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 04-06-2017, 21:58   

Witam mam podobny problem. Kupiłem Outlandera II 2007 2.0 DiD 140kM. Jazda po mieście super bez żadnych zastrzeżeń turbina pracuję jak należy jest moc jest super. Jazda po za miastem 90km/h też nie stanowi problemu. Problem pojawia się na autostradzie. Jadę autostradą 140km/h przez jakiś czas po czym zwalniam przed tirem i próbuje znowu nabrać prędkości i auto wchodzi w jakiś tryb awaryjny czy coś, bo nie chce w ogóle przyspieszać. Jakby ze z 140kM zrobiło się 40kM. Dodam jeszcze, że gdy jadę z dużymi obrotami przez jakiś czas to pojawiają się drgania na kierownicy i dziwny dźwięk z silnika. Byłem w ASO powiedzieli, że turbina się przeładowuje i trzeba oddać do regeneracji koszt 3000zł. Turbinę mi zregenerowali, ale nic to nie dało.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 04-06-2017, 22:16   

to domagaj sie zwroty kasy od tych czubkow bo auta nie naprawili
to nie wina turbiny tylko czujnikow ktore steruja turbina

Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2017, 13:46   

Dziękuję za rady, w tym tygodniu pojadę do mechanika i posprawdzam. Jak tylko będę coś wiedzieć napiszę.

m4rud3r 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Wysłany: 15-06-2017, 19:54   

I jak ? Problem rozwiązany ? Odcięcie turbo następuje na każdym biegu czy tylko przy próbie rozpędzenia auta na najwyższym biegu?

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 22-06-2017, 17:25   

To może byc nadal problem z softem-niby poprawiali, zmieniali a i tak Outek potrafi dostać śpiączki podczas jazdy... Nie polecane przy wyprzedzaniu TIRa ale jak sytuacja czysta-zgaś silnik (tak w czasie jazdy) i odpal ponownie...Jak jest strach albo sytuacja nie teges to na pobocze i to samo.

Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2017, 18:22   

Hej, w piątek odebrałam auto z warsztatu. Okazało się, że był zepsuty centralny sterownik podciśnienia turbiny. Nie znalazłam nigdzie używanych, wiec kupilam oryginal z aso- koszt 1000zl + jakis uszlachetniacz. I faktycznie samochod chodz o wiele lepiej, nieizle przyspiesza. Ale dwa razy odlaczyla mi sie turbina - raz jak pocisnelam go do 4 tys obrotow, a raz na piatym biegu przy 2,5 tys. Bylam z powrotem w warsztacie i powiedzieli mi, ze z powodu jazdy z uszkodzonym sterownikiem, w silniku mogla sie zebrac sadza. Zalecili mi dolac do paliwa przy tankowaniu uszlachetniacza (stp czy cos takiego) i wyjezdzic caly bak oraz ma razie nie cisnac auta na wysokich obrotach. Pojeżdze i zobacze czy problem ustapil, na pewno sie podziele informacja czy problem minal.

[ Dodano: 18-07-2017, 19:03 ]
Niestety problem nie zniknął. Wstawiłam auto ponownie do warsztatu i okazało się najgorsze- uszkodzona uszczelka pod głowicą... Silnik bierze olej i znika płyn chłodniczy :(

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2017, 20:08   

ale masz kolezanko pecha :(

Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 08:27   

Nie wiem teraz, robić, sprzedać...? Wstępna wycena mechanika to koszt 3000-3500zł. Z jednej strony szkoda, bo zrobiłam w nim rozrząd, sprzęgło, dwumase i ten sterownik podciśnienia turbiny (w sumie okolo 7 tys. zainwestowałam) a tak naprawde nie miałam szansy poczuć jak outek chodzi.... :(

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 13:01   

zostaw
napraw i ciesz sie z jazdy
za duzo juz wlozylas w auto

swoja droga jak mozna tak jezdzic zeby ciagnac silnik pod 4 tys 8)

ja to bym wogole policzyl na palcach 1 reki kiedy tyle obrotow przekroczylem i to w moich wszystkich autach :P

i zeby nie bylo nie jezdze emerytalnie
jestem z zawodu mechanikiem i wiem jak korzystac z mozliwosci silnika

podkrecam od 2 do 3 tys zaleznie od warunkow na drodze

Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 13:26   

Ja też tak nie jeżdze i zmieniam biegi przy 2-3 tys. Chciałam tylko zobaczyć czy turbina się odłączy.
A myślisz, że ta uszczelka może być przyczyną tego, że turbina się odłącza? Czy oprócz tego czeka mnie jeszcze jej regeneracja?

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 14:15   

uszczelka to inna usterka

turbina steruja czujniki ktore wezykami podaja podcisnienie na gruszke ktora otwiera lapatki lub upuszcza jesli za duze

jak mechanik podlaczy pod komputer auto odpowiednim programem tyo powinien widziec ktory czujnik niesprawny

Ola_93PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 14:56   

Kurcze czyli jeszcze inna przyczyna... A może być tak, że przez tą uszkodzoną uszczelkę ten sterownik co wymieniłam (centralny sterownik podciśnienia turbiny) może dostawać złe dane i przez to odłączać turbinę?
Na kartce którą dostałam z warsztatu od mechanika jest napisane coś takiego "błąd turbiny -> przeciągnięcie" Wiesz może co to może oznaczać, bo ten drugi mechanik nie bardzo wiedział co autor miał na myśli :)

m4rud3r 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Wysłany: 19-07-2017, 18:14   

Ja bym sprawdził czy gruszka chodzi bez oporów, czy z nią wszystko ok. A po tym szukał dalej.

Odpowiedz do tematu