Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówki LED w światłach dziennych ASX
Autor Wiadomość
wmonia1982 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-03-2013, 12:37   Żarówki LED w światłach dziennych ASX

Witam. Mam pytanie dot. żarówek LED w światłach dziennych Mitu ASX. Planuje zakup takowych LED-ów i ich zamontowanie. Na Allegro znalazłem kilka propozycji, z tym, że nie wiem, na ile jakie się sprawdzają. Wiadomo, że LED-y muszą być typu P13W, natomiast lepiej zakupić 5x1,5W, 4X1,5W czy 18 5050 SMD???

loren112 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx 1.6
Wysłany: 07-05-2014, 13:08   Żarówki LED w światłach dziennych ASX

Te żarówki o których piszesz nie zdają egzaminu a poza tym nie pasują (nie wchodzą w otwór w kloszu). Musiałem je przerabiać i dopiero po przeróbce mogłem je zamontować i sprawdzić jak to świeci. Niestety w porównaniu do żarówki świeci słabo a odbłyśnik nie skupia światła tak jak robi to ze światłem żarówki.

Po tej nieudanej próbie zampontowałem coś takiego w moim miśku :)

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 07-05-2014, 16:41   

Tu widać różnicę
http://www.youtube.com/watch?v=0QxuAKWYLFY
i instrukcja montażu
http://www.youtube.com/watch?v=4KZAwIWJ6Cg

mrdread 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
Wysłany: 06-06-2014, 19:50   

Loren112 Czy to są oryginały takie jak montowane w rocznikach 2015 ? Czy robione samemu ?

Jesli ori to ile potrzeba zainwestować w takie ?

Tu chyba ori wersja rocznikowa 2015

kola12 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Intense
Wysłany: 09-06-2014, 12:43   

Witam.

Loren112 powiedz proszę czy to są światła LEDowe zakupione u chińczyków na AliExpress?
Jeśli nie to napisz jakie światełka kupiłeś i gdzie? (mile widzany link do sklepu / aukcji).
Rozumiem że w zestawie był komplet 2 lamp, moduł i instrukcja jak to podłączyć?

Czy miałeś jakieś problemy z montażem? Gdzieś spotkałem się z opiniami, że te chińskie cacka nie zawsze dokładnie pasują do otworów w zderzaku.

loren112 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-06-2014, 10:47   

Witam,

Sa to ledy od chinczykow z alliexpres :) koszt okolo 100 dolarow.
W zestawie sa ledy oraz modul.
Ja zasilam modol z orginalnego kabla do swiatel jazdy dziennej. A dlaczego przez modul a nie bezposrednio. Poniewaz modul zawiera rozniew przetwornice napiecia na rowne 12 V i balem sie, ze jak podlacze ledy bezposrednio do instalacji to nie podzialaja dlugo poniewaz podczas ladowania jest cos powyzej 14 V.
Co do montazu to fakt jest maly problem z tymi zaczepami ktore wchodza w otwory w zderzaku. Trzeba je delikatnie odgiac palcami (dokladnie dwa zaczepy) i wtedy wejda :)
Caly plastik po zamontowaniu jest jak najbardziej dobrze spasowany :)

[ Dodano: 10-06-2014, 10:51 ]
aaa i jeszcze jedno :) to co na zdjeciu jest ten mogel co mowisz z 2015 roku to zauwaz ze to pfotoshop dla podkreslenia, ze ten model ma ledy do jazdy dziennej ;)
bo jeszcze nie widzialem, zeby pod takim kontem ledy tak swiecily ;)

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-06-2014, 10:59   

Loren112 - Dobrze rozumiem, że teraz masz działające (podłączone) halogeny ze "zwykłymi" światłami do jazdy dziennej i Ledowe światełka od Chińczyka? Czyli mając ustawiony włącznik świateł w pozycji AUTO w ciągu dnia "palą" Ci się światła ledowe i światła do jazdy dziennej w halogenach? Po "zmierzchu" wyłączają Ci się oba rodzaje świateł dziennych i włączają się światła mijania?
Tak to działa?

loren112 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-06-2014, 12:58   

Wyglada to nastepujaco. Halogeny sa podlaczone jak byly. Odpialem wtyczki od zarowek do jazdy dziennej, i do jednej wtyczki do zarowek do jazdy dziennej podpialem modul do ledow.
W rezultacie ledy zapalaja sie tak samo jak wczesniej zarowki do jazdy dziennej. Kiedy mam ustawione na auto to jak jest jasno swieca ledy jak sie sciemni zapalaja sie swiatla mijania :)
Tak jak to widac na moim zdjeciu :) zarowki oryginalne do jazdy dziennej sa na swoich miejscach ale nie sa fizycznie podlaczone.

mrdread 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
Wysłany: 10-06-2014, 21:49   

Dasz jeszcze jakieś zdjęcia jak to swieci ?

Co do tych które wrzuciłem jako model 2015 to zdjęcie może być fake, ale dokładnie kilka dni temu rozmawiałem w salonie i proponowali mi poczekać na ASX z roku modelowego 2015. Jak spytałem jakie są zmiany w porównaniu do wersji 2014.To pokazali mi notatkę serwisową z 2 zmianami pomiędzy rocznikami : LEDY na dziennych oraz czarna konsola środkowa "pianoblack".

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-06-2014, 16:05   

Loren dzięki za info. Zamówiłem Ledy od chińczyka. Ciekawe jak się to sprawdzi :)

loren112 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-06-2014, 13:21   

Nie ma za co kola12 ;)
Co do zdjęć to jak mnie najdzie to zrobię coś jeszcze i wrzucę ;)

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-06-2014, 18:23   

loren112, powiedz proszę czy w Twoich lampach był tez przewód do podłączenia Ledów do świateł mijania? Dostałem dziś zakupione na Aliexpress światełka Ledowe. Z modułu wychodzą 3 przewody:
1. RED - Acc fuse
2. Black - ground
3. White - headlights
Jest tam info że przy włączeniu świateł mijania (headlights) ledy przygaszają się o 50%.
Też tak masz? Jak dokładnie podłączałeś te światełka?

[ Dodano: 03-07-2014, 14:26 ]
Zamontowałem światła LED w moim miśku. Światła kupione od Chińczyka na AliExpress za 92 dolary.
Przesyłka doszła w 2 tygodnie. W paczce był komplet 2 lamp LEDowych i moduł sterujący. Z modułu wychodziły 3 przewody do podłączenia z instalacją elektryczną w aucie - masa, zasilanie i przewód do świateł mijania (bo według opisu światła LED miały się przyciemniać o 50% gdy włączy się światła mijania). Od razu z tej funkcji zrezygnowałem bo światła do jazdy dziennej mają się wyłączać po włączeniu świateł mijania :). Przed montażem przemierzyłem moduł i okazało się, że działa on jak zwykły przekaźnik - jeśli na wejściu było 14V to i na wyjściu była taka sama wartość. Zrezygnowałem więc z podłączania modułu (który mógłby być tylko źródłem ewentualnych problemów). Jako, że w swoim miśku mam światła do jazdy dziennej w halogenach to podłączyłem się właśnie do tej instalacji. I wygląda to tak, że mam odłączone żarówki do jazdy dziennej w halogenach, a do tej instalacji mam podłączone nowe światła LED. Co do jakości tych świateł to nie jest to na pewno szczyt możliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o wstawki "chromowane". Natomiast całość należy ocenić bardzo pozytywnie - wszystko dobrze spasowane, nie trzeba odginać żadnych zaczepów itp.

[ Dodano: 04-07-2014, 12:51 ]
Poniżej foto:

[ Dodano: 04-07-2014, 12:53 ]

loren112 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-07-2014, 20:38   

Witaj kola12,

Nie pamietam kompletnie jakie kolory tych przewodow mialem i ktory byl do czego.
Podlaczylem ledy tak ze sa zasilane z napiecia ktore jest na wtyczkach oryginalnych swiatel dziennych w misku. Podlaczylem ledy przez modul poniewaz jak chyba wczesniej pisalem, rozkrecilem go i wyraznie bylo widac uklad scalony ktory steruje swiatlami (funkcja swiecenia po wylaczeniu zaplonu przez jakis czas, obnizenie jasnosci o 50% ) oraz dwie przetwornice na cewkach.
Co do spasowania Ty masz inne ledy. Pewnie zauwazyles, ze byly z chromowana obwodka i bez. Te Twoje sa faktycznie lepiej wykonane (mam na mysli zaczepy). Widac to nawet na zdjeciach chinczykow. No ale ja to zauwazylem za pozno.
Tak czy siak dzialaja jak narazie swietnie :)

Boni1962 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx
Wysłany: 26-01-2017, 08:35   

Witam.Chciałem zapytać,jak się sprawują u was ledy do jazdy dziennej?Właśnie przyszły mi z aliexpres i będę montował.Zastanawiam się jak je podłączyć.Widzę,że są trzy sposoby.Tak jak w instrukcji,czyli plus do plusa,minus do masy i trzeci kabel do świateł,ale wtedy niebędą się wyłączać.Drugi sposób,to do jednej wtyczki od żarówki dziennych,ale przez moduł.I trzeci to,podłączenie bezpośrednio pod wtyczki dziennych bez modułu.Ten sposób jest najprostszy.Czy ten moduł jest potrzebny?Z góry dziękuję za info.

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-01-2017, 08:58   

Boni....
Po przetestowaniu świateł LED zdecydowanie nie polecam rezygnacji z modułu sterującego. Jednak jest to dodatkowe zabezpieczenie przed skokami napięcia i przepalaniem się "chińskich" LEDów. Ja ostatecznie mam podłączone światła przez moduł i z wykorzystaniem 3 przewodu podłączonego do świateł mijania (przewód podłączony do przekaźnika w skrzynce bezpieczników odpowiadającego za sterowanie światłami mijania). Faktycznie LEDy przygaszają się w momencie włączenia świateł mijania.

Odpowiedz do tematu