Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.5 V6] Szarpanie na niskich obrotach na niskich biegach
Autor Wiadomość
karczu 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero II 3,5 V6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-12-2015, 18:20   [3.5 V6] Szarpanie na niskich obrotach na niskich biegach

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam nieduży acz irytujący nieco problem ze swoim Pajero II V6 3.5, rocznik 96.

Na niższych biegach (1, 2) jak leciutko dodaje gazu lub jadąc powoli lekko z gazu spuszczam nogę, to odczuwam szarpnięcia, tak jakby paliwo na moment nie dochodziło, a po chwili poszła podwójna dawka - nie wiem czy dobrze to wyjaśniam. W każdym razie, na głównie niższych biegach przy lekkim gazie mi szarpie autem.

Z kolei jak depnę mocniej i mam wyższe obroty - wszystko hula idealnie. W ostatnim czasie praktycznie cały silnik miałem remontowany - w tym świece, gary (bo nierówno któryś chodził), wymienioną też mam na pewno pompę paliwa i parę innych rzeczy.

Ktoś wie gdzie mogę szukać przyczyny takiego zachowania silnika?

brzyydal 
Forumowicz

Auto: pajero v6
Wysłany: 07-12-2015, 00:56   

Hej. Na poczatek zacznij od dzialan ktore nie generuja kosztow czyli wyczyszczenia przepustnicy, spawdzenia szczelnosci dolotu i podcisnien. Takie usterki sa czasami upierdliwe i trudne do wykrycia.

karczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-12-2015, 23:04   

Dzięki, ktoś jeszcze jakieś propozycje?

maniek01_1971 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3500 V45
Wysłany: 14-02-2016, 12:33   

U mnie przyczyną szarpania (objawy podobne do wypadania zapłonu) było uszkodzenie kolektora dolotowego (klapy wewnątrz kolektora kończyły żywot). Silnik "zjadł" mi 3 sztuki, fragmenty były porozrzucane po całym dolocie, łącznie z głowicą. Wypatroszenie kolektora zwróciło silnikowi wysoką kulturę pracy :D

karczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-02-2016, 14:15   

U mnie przyczyną był jakiś moduł elektroniczny i brud w zbiorniku paliwa, który to zasyfił cały układ paliwowy ;)

kromreislawomir 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2. 2.8td, 3.0v6, 3.5v6
Wysłany: 05-09-2017, 19:33   

Pytanie takie, czy po usunięciu klapek nie ma problemu z nadmiarem powietrza? Moje się rozszczelniły i zastanawiam się nad używką w dobrym stanie lub kastracją, bo reperaturek to chyba nie dostanę.

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 Did krótki
Wysłany: 18-09-2017, 23:44   

kromreislawomir napisał/a:
Pytanie takie, czy po usunięciu klapek nie ma problemu z nadmiarem powietrza? Moje się rozszczelniły i zastanawiam się nad używką w dobrym stanie lub kastracją, bo reperaturek to chyba nie dostanę.
Mialem motor 3,5v6 pozbawilem go klap, otwory po oskach zaslepione w zakladzie tokarskim, wszystko bardzo dobrze dzialalo.

Odpowiedz do tematu