Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:52
ścina opony z przodu po zewnętrznej stronie
Autor Wiadomość
luk2501 
Forumowicz

Auto: outlander I 2,0 16v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-09-2017, 11:45   ścina opony z przodu po zewnętrznej stronie

Panowie mam pytanie, końcem marca robiłem zawieszenie z tyłu i ustawiałem całą geometrię przód i tył. O ile tył się uspokoił i opon nie tnie to z przodu po około 8tyś km od robienia tnie opony nadal od zewnątrz. Obie jednakowo zużyte, na geometrii w marcu nie stwierdzono luzów teraz ja też po przeglądnięciu całego przodu nie znalazłem żadnych luzów. W aucie podczas jazdy nie ma żadnych stuków, auta nie ściąga. Jak było gorąco to przy ostro pokonanym zakręcie popiskiwały z przodu opony. Co może być nie tak.

rav.11 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER I 2.0T
Wysłany: 21-09-2017, 13:30   

Od marca minęło już kilka miesięcy. Każde najechanie na krawężnik czy w dziurę może spowodować przestawienie zawieszenia. Mógł tez pojawić się minimalny luz w przednim zawieszeniu i cos wymaga wymiany. Pisk opon podpowiada, ze niezbędna jest ponowna wizyta na stacji kontroli. Szkoda opon.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 21-09-2017, 16:24   

luk2501, zmień stację i zrób jeszcze raz geometrię, od tego trzeba zacząć, w dobrych punktach będą mieli katalogi z fabrycznymi wartościami i zakresami tolerancji. Spróbuj zamienić koła na osiach.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

luk2501 
Forumowicz

Wysłany: 21-09-2017, 22:33   

Stacja to jedna z lepszych w moim mieście bosch serwis z dobrą opinią jeżeli chodzi o geometrię. Byłem przy ustawianiu tył poszedł szybko a z przodem się chwilę się bawili i twierdzili że był mocno poza normami. Dostałem wydruk wszystko na zielono. Około miesiąc temu robiłem konserwację i wtedy zauważyłem że przód ścina dalej więc przełożyłem przód na tył. Opony letnie i tak już do wywalenia ,ale szkoda zimowek. Pojadę gdzie indziej sprawdzić luzy i jak wszystko będzie ok to ustawię zbieżność.

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 21-09-2017, 22:47   

luk2501, jedź tam, gdzie nie mają 3D, tylko robią na starych przyrządach, albo na linkach. Mi na 3D nie potrafili porządnie ustawić zbieżności, dopiero jak pojechałem do zakładu, gdzie mieli stare przyrządy do ustawiania i ustawili jak należy, to się wszystko uspokoiło - auto przestało ściągać.

_

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 22-09-2017, 08:08   

wrzuć foto tego wydruku.

luk2501 
Forumowicz

Wysłany: 22-09-2017, 11:40   

https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf0cd47f365f6e9e
Panowie i widzicie coś niepokojącego w tym wydruku.

qba1983 
Forumowicz

Auto: Out 2.0T
Wysłany: 25-09-2017, 14:06   

a może to.... za mało powietrza w kole lub/i za szybko jeździsz w zakrętach.

luk2501 
Forumowicz

Wysłany: 25-09-2017, 15:11   

Powietrza bije zawsze do każdego auta ponad stan, i często kontroluję więc to można wykluczyć.
Samochodem jeżdżę bardzo spokojnie. Na środę dopiero znalazłem wolny termin na geometrie.

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 25-09-2017, 16:19   

luk2501, powietrza powinno być tyle, ile na plakietce podał producent. Ciśnienie powinno być sprawdzane na "zimno", czyli przed jazdą, a nie po/w trakcie.

_

luk2501 
Forumowicz

Wysłany: 25-09-2017, 18:31   

Byłem dzisiaj w innej stacji na przeglądnięciu zawieszenia, sprawdzono szczegółowo przód i tył, nic nie znaleziono, zero luzów diagnosta zaproponował wymianę tulei w przednich wahaczach ze śrubą pionową czyli tylną, bo miał kilka podobnych przypadków że wszystko ok a opony ścina. Co Wy na to.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 25-09-2017, 19:44   

Zastosuj poradę kol. Bzyk_R1 :
Bzyk_R1 napisał/a:
luk2501, zmień stację i zrób jeszcze raz geometrię, od tego trzeba zacząć, w dobrych punktach będą mieli katalogi z fabrycznymi wartościami i zakresami tolerancji

I nie chodzi tutaj o stację diagnostyczną, chociaż dobrze że sobie podjechałeś na SKP i auto sprawdziłeś, bo do geometrii (nie mylić ze zbieżnością) zawieszenie musi być w 100% sprawne.

luk2501 napisał/a:
Stacja to jedna z lepszych w moim mieście bosch serwis z dobrą opinią jeżeli chodzi o geometrię.

Na temat zarówno części, jak i serwisu Bosch opinie są...powiedzmy, że podzielone i zazwyczaj mocno skrajne. Ja osobiście omijam Boscha szerokim łukiem, ale ja, to ja - każdy ma wolna wolę i swoje typy.

luk2501 
Forumowicz

Wysłany: 02-10-2017, 12:36   

Okazało się że cała geometria jest do bani. Jednak to tył był daleko po za normami. Jeżeli regulacja przodu nie przyniesie rezultatu to diagnosta stwierdził że wtedy będziemy szukać gdzie indziej.

Odpowiedz do tematu