Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
PIV stanęło...
Autor Wiadomość
klapek 
Forumowicz

Auto: V80 Alpine Edition
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-06-2023, 09:36   PIV stanęło...

Nienagannie służył przez 6 poprzednich lat, jestem drugim właścicielem od nowości. Na liczniku 398 tyś km.
Wtryskiwacze i rozrząd wymienione na nowe przy przebiegu 200 tyś km.

Do końca nie okazywał żadnych objawów, nie kopcił, odpalał perfekcyjnie, ale (uwaga) dwa razy pojawiła się procedura wypalania PDF w krótkim czasie tj. w odstępnie 2-3 miesięcy.

Nagle na wyjeździe z ronda, zasłabł i zaczął chodzić na 1-2 cylindry... Do tego doszło metaliczne stukanie. W pierwszej chwili myślałem że urwał się zawór, ale po zdjęciu pokrywy wszystko wygląda super. Zwaliłem kolektor ssący - klapki całe, nieurwane.
Wtryski do sprawdzenia - dwa leją, dwa do regulacji. ale zaobserwowane opiłki wewnątrz.

Dziś wykręcam pompę, niech sprawdzą i wyczyszczą, ewentualnie regeneracja.
Podnoszę też głowicę, bo i tak nowy rozrząd dam, jak już tyle rozebrane. Obejrzę porządnie tłoki, bo kamera, którą posiadam ma 9mm a potrzebna jest max 7mm.

hlukasz 
Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 22-06-2023, 09:10   

400 tyś km to i tak bardzo ładny przebieg. Daj koniecznie znać co ostatecznie wyszło, bo taka niespodziewana awaria może być problematyczna jak się będzie akurat na wyprawie - lepiej sprawdzić to zawczasu.

Ciekawa sprawa z tym DPF, ja swoim Pajero zrobiłem na razie 50tyś km (aktualnie ma 280tyś) i jeszcze ani razu mi się lampka nie zapaliła. Wydaje mi się, że DPF jest, puszka wygląda na nieruszaną, przy uruchomieniu lampka na chwilę się zapala, więc przepalona też nie jest :) Jak to wyglądało u Ciebie zanim wyskoczyła Ci ta procedura dwa razy w krótkim czasie?

klapek 
Forumowicz

Auto: V80 Alpine Edition
Wysłany: 24-07-2023, 10:48   

Nic nie pisałem, bo siedzieliśmy w Czarnogórze. :p

Dlaczego Pajero stanęło? Otóż posypała się pompa CR. Też powtarzałem, że w PIV nie ma prawa, a jednak...

Zbiornik się nie łuszczył, filtr paliwa czysty.
Turbina też ładna, bez luzów i śladów wycieków

Dla pewności dałem głowicę na frezowanie gniazd na CNC, zawory dotarte, założone nowe uszczelniacze.
Nowy rozrząd + ślizgi i dolne koło zębate, pompa wody, wtryskiwacze i pompa po regeneracji, głowica perfecto.
Teraz jeszcze listwa na czyszczenie ultradźwiękowe i czas składać, bo już zaczyna Mi brakować tego autka.

ciąg dalszy przygód...

Po złożeniu Pajero odpaliło idealnie, trzyma super równo obroty i nic tylko cieszyć się ale niestety, radości nie ma..

W okolicy 3tyś obrotów, silnik zaczyna gubić swoją równą pracę i nie ma mocy.
Sprawdzony EGR, sprawdzona przepływka i nic. Zapakowałem go na "autolawetę", odstawiłem do serwisu Inter-Diesel Wojenkowski w Iławie, gdzie była regeneracja pompy i wtryskiwaczy. Panowie sprawdzili parametry i wszystko działa podręcznikowo. W tym miejscu chciałbym polecić firmę, gdyż w stosunku do klienta, są bardzo mili i konkretni.

Zgodzili się szukać dalej przyczyny, mimo że to już wybiega poza ich "teren działania".
Czekam na dalszy rozwój sytuacji.

edit:

"Misiek" zapierdziela jak wściekły ;)
Przypadek lub nie, ale okazało się że po remoncie elektrozawór ciśnienia turbiny nie do końca był szczelny i nie przesuwał listwy w pełnym zakresie.
Elektrozawór wymieniony, auto ciśnie jak szatan.

Odpowiedz do tematu