|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zmiana z INFORM - INVITE do INTENSE - INSTYLE NAVI |
Autor |
Wiadomość |
sliwek2face
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2012 Posty: 103 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-04-2013, 11:05 Z invite na Intense
|
|
|
Chciałem zapytać czy jest możliwe dołożenie kilku dodatków które są w wyższej wersji(i ewentualnie w jaki sposób):
- podgrzewane lusterka
- zamykany schowek w panelu środkowym(tam gdzie jest wyjście aux)
- bluetooth
- czujniki parkowania (chociaż z tego co słyszałem to zwykły parktronic to nie problem)
No i co jeszcze można dołożyć do SB?
Progi, dyfuzor, brewki i coś jeszcze?
No i tak od razu w tym temacie jak już pisze czy oklejał już ktoś folią całe auto. Wiem że był już ten temat ale chce tylko wiedzieć jak mniej więcej cenowo i ile wytrzymuje i jak się prezentuje?? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 06-04-2013, 11:25 Re: Z invite na Intense
|
|
|
sliwek2face napisał/a: |
- podgrzewane lusterka
- czujniki parkowania (chociaż z tego co słyszałem to zwykły parktronic to nie problem)
|
Hej - podgrzewane lustrka to pewnie masz - ja się przekonałem kiedyś w zimie - jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby, to od razu masz podgrzewane lusterka...
Co do czujników, to zwykły bajer za 200-300zł (z tego co ludzie piszą) ale pewnie jakość też słaba.
Co do innych dodatków, to myślę, że możesz zainwestować w felgi i koła 18''.
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

Auto: Lancer Sportback 1.8 2009
|
Wysłany: 06-04-2013, 12:36
|
|
|
Ja dołożyłem przy zakupie oryginalne progi.
Po jakimś czasie w serwisie zamontowałem wzmacniacz, radio Rockford ze zmieniarką, subwoofer oraz cały komplet głośników Rockford.
Jeśli zakładasz felgi 18" to może dobrym pomysłem jest założenie rozpórki? |
|
|
|
 |
sliwek2face
Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2013, 12:43
|
|
|
No to bardzo się cieszę że są podgrzewane lusterka, nawet nie wiedziałem a na tym mi chyba najbardziej zależało
Podoba mi się również zamykany schowek ale da się bez tego żyć:)
A bluetooth i czujniki parkowania jestem ciekaw czy da się dołożyć ale inwestować w to raczej nie będę bo chyba nigdy nie będę tego używał.
Felgi na pewno będą, ale dopiero na następne wakacje bo już mam założone letnie na 16, ale czemu rozpórka przy 18?W czym ona pomaga, do czego jest potrzebna i czy jest konieczna?
Progi też na pewno dojdą, jednak jestem ciekaw nagłośnienia, ile Cię kosztowało?
A tak z innej beczki, myjecie na myjnie automatycznej SB? Bo zastanawiam się czy nie urwie spojlera? |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-04-2013, 12:47
|
|
|
Pisz do kolegi "tyku".
Zaczynał od Invite a teraz jego wersja to wykracza ponad skalę ofert mitsubishi |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 06-04-2013, 13:08
|
|
|
Jeśli chcesz zakupić oryginalne radio, wzmacniacz i całą resztę i chcesz to zrobić w salonie to wydasz fortunę. Poszukaj na serwisach aukcyjnych, możesz tam znaleźć to za całkiem rozsądne pieniądze. Do Lancera pasują też radia, głośniki i wzmacniacz z Outlandera.
Instalacji do wzmacniacza oraz do subwoofera Lancer Invite nie posiada więc trzeba ją zakładać.
W moim przypadku wszystkie części audio łącznie z boczkiem do bagażnika zakupiłem na serwisach aukcyjnych. Montaż wykonałem w serwisie. O ceny montażu musisz popytać w serwisach. Ich ceny mogą cie zrazić ( 4000 - 7000 zł), gdyż będą chcieli ci wpakować nową instalację kablową. Ja znalazłem jednego pasjonata w serwisie w Warszawie, który zrobił to za niecałe 1000 zł. |
|
|
|
 |
sliwek2face
Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2013, 13:41
|
|
|
napisałem do kolegi tyku zobaczymy co tam podpowie jeszcze.
A co do nagłośnienia słychać sporą różnice w brzmieniu? Nie potrzebuje aby słyszeli mnie wszyscy wokoło, a ten zestawik oryginalnych głośników i tak gra całkiem nieźle |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 06-04-2013, 13:47
|
|
|
Różnica jest znacząca. Po przesiadce z oryginalnych głośników na nagłośnienie Rockford odczujesz różnicę. Może nie jestem audiofilem ale teraz bas jest basem, sopran sopranem można przyjemnie sobie posłuchać dobrej ( najróżniejszej ) muzyczki. Polecam |
|
|
|
 |
rolnikon
Mitsumaniak
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite 2009
|
Wysłany: 06-04-2013, 14:31
|
|
|
Jeśli będziesz zmieniał audio warto wygłuszyć drzwi |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 06-04-2013, 15:21 Re: Z invite na Intense
|
|
|
sliwek2face napisał/a: | Chciałem zapytać czy jest możliwe dołożenie kilku dodatków które są w wyższej wersji(i ewentualnie w jaki sposób):
- podgrzewane lusterka
- zamykany schowek w panelu środkowym(tam gdzie jest wyjście aux)
- bluetooth
No i co jeszcze można dołożyć do SB?
Progi, dyfuzor, brewki i coś jeszcze?
No i tak od razu w tym temacie jak już pisze czy oklejał już ktoś folią całe auto. Wiem że był już ten temat ale chce tylko wiedzieć jak mniej więcej cenowo i ile wytrzymuje i jak się prezentuje?? |
Tak jak już Ci napisano, podgrzewane lusterka zapewne masz (w 2009, gdy kupowałem auto, tylko inform nie miał) Ale jeśli jednak nie masz, to samodzielne założenie mat nie przekracza możliwości średnio rozgarniętej małpy, to znaczy mnie się udało, opisywałem to na forum. Koszt ok. 20 zł - w serwisie lusterko od 470-600 zł za sztukę (może teraz taniej)
Czy już masz podgrzewane lusterka możesz sprawdzić psikając wodą ze spryskiwacza na lusterko i włączając ogrzewanie tylnej szyby. Możesz też zdjąć osłonę tweetera i porównać ilość kabelków wychodzących od strony lusterka i od strony instalacji -jeśli masz tyle samo, tj chyba pięć, to masz podgrzewane lusterka. jeśli od lusterka jest mniej, to możesz dołożyć maty samodzielnie.
Zamykany środek oznacza wymianę tej części konsoli, w której się znajduje. Łatwo to zrobić, trudnij go zdobyć - ale na allegro pojawiają się, uważaj tylko, żeby nie kupić od anglika, bo się różnią (nie są symetryczne)
Bluetootha można dokupić, ale chyba sensowniej dokupić zestaw parrota, są różne i działają bardzo przyzwoicie - w wersji z wyświetlaczem i bez, montowane łatwo i trochę trudniej. Możesz też szukać oryginału, ale naprostszym i całkem funkcjonalnym rozwiązaniem jest coś w rodzaju zestaw lub - zestaw2 - moja siostra ma podobny i bardzo sobie chwali.Zakładasz na osłonę przeciwsłoneczną i raz na kilkadziesiąt dni podładowujesz.
Czujniki parkowania - kup jakieś markowe np. valeo, działają bez problemów. Ja mam amervox ,montowane w ASO od nowości i od czterech lat z hakiem nie mam powodów do narzekania na nie.
Co do audio - można pójść w różne strony, w zależności od pomysłowości, zasobności sakiewki i oczekiwanego efektu. Ja zmieniłem radio na 2-dinową nawigację pioneera, z bluetoothem i kamerą cofania, do tego odtwarza filmy na DVD i z innych nośników i pozwala podpiąć SD, USB i źródło video - ale przede wszystkim gra bardzo dobrze. Do tego wzmacniacz i subwoofer własnej konstrukcji, całość naprawdę gra ładnie (w planie wygłuszenie drzwi i wymiana głośników).
Bardzo dużą różnicę w nagłośnieniu słychać po dołożeniu tweeterów, tj wysokotonowych głośniczków w osłonach lusterek (te trójkąty w rogu szyby z siateczką). Być może już masz, nie wiem od której wersji były instalowane, u mnie nie było) Byłem zaskoczony poprawą dynamiki tonów wysokich, naprawdę.
Nad oklejaniem nigdy się nie zastanawiałem, ale przynajmniej okolice progów i dolną część drzwi można by taka folią potraktować. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
sliwek2face
Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2013, 16:47
|
|
|
mazin dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Oklejanie na pewno z czasem będzie bo tak jak wspomniałeś progi to jest coś co ulega zniszczeniu chyba najszybciej.
Co do nagłośnienia w ogóle to nie wchodziło w gre, chociaż teraz zaczynam to rozważać.
mazin pochwalił byś się jak się prezentuje ta nawigacja więc wrzuć jak możesz jakieś zdjęcie i jaki dokładniej to model, bo mnie tym zaciekawiłeś. Montowałeś to sam czy w serwisie? Wpinałeś normalnie pod kostki z radia czy coś dodawane było?
Czujnik o którym wspomniałeś prezentuje się ciekawie(lepiej niż te z pseudo calowymi monitorkami chociaż nie wiem czy jest to na tyle aż przydatne.
Bluetooth na pewno odpada to tak bardziej z ciekawości pytałem, nie potrzebuje aż tyle rozmawiać przez telefon.
Co do tego schowka tak też myślałem, szukałem już na allegro ale niestety nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Toretto
Forumowicz Driver
Auto: Lancer 1.8 SB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 40 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 06-04-2013, 17:46
|
|
|
czujniki cofania bardzo fajna sprawa, zwłaszcza w SB gdzie widoczność przez tylnią szybę jest raczej taka sobie |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 06-04-2013, 18:34
|
|
|
sliwek2face napisał/a: | czemu rozpórka przy 18?W czym ona pomaga, do czego jest potrzebna i czy jest konieczna? |
Po pierwsze, intense ma w standardzie, po drugie usztywnia całą konstrukcję. A czy warto? Po to są, żeby jeździło się lepiej |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 06-04-2013, 19:06
|
|
|
sliwek2face napisał/a: | mazin dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Co do nagłośnienia w ogóle to nie wchodziło w gre, chociaż teraz zaczynam to rozważać.
mazin pochwalił byś się jak się prezentuje ta nawigacja więc wrzuć jak możesz jakieś zdjęcie i jaki dokładniej to model, bo mnie tym zaciekawiłeś. Montowałeś to sam czy w serwisie? Wpinałeś normalnie pod kostki z radia czy coś dodawane było?
Czujnik o którym wspomniałeś prezentuje się ciekawie(lepiej niż te z pseudo calowymi monitorkami chociaż nie wiem czy jest to na tyle aż przydatne.
Bluetooth na pewno odpada to tak bardziej z ciekawości pytałem, nie potrzebuje aż tyle rozmawiać przez telefon.
|
Nie będę się powtarzał, bo już sporo się "naprodukowałem" w temacie audio, ale wszystko jest zebrane w tym poście możesz przejrzeć też cały wątek, wielu ludzi wymieniło standardowe radia i są raczej zadowoleni.
Co do montażu - samodzielnie, nie zajmie Ci to więcej niż 45 minut. Potrzebna jest kostka "przejściówka", na allegro kosztowała dychę. Chcąc używać przycisków na kierownicy (ja ich w informie nie mam) musisz kupić jeszcze jedną kostkę, od metry (producenta metra), do znalezienia na ich stronie. Sama wymiana to proces plug and play, więcej czasu schodzi na montaż kamery cofania czy mikrofonu do bluetootha. Modelem się nie sugeruj, bo są do dziś nowsze, lepsze i szybsze (mój jest z 2008 chyba).
Optymalny zestaw, to ładnie grająca jednostka + wzmacniacz i subwoofer, przy czym to, jakie wybierzesz zależy od preferencji i kasiory oczywiście - można się zmieścić w 2000, ale lepiej wydać, powiedzmy 4 kafle i mieć dobry dźwięk. No i takie urządzenia mają wbudowane zestawy głośnomówiące, odpada dodatkowe kombinowanie. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
sliwek2face
Forumowicz

|
Wysłany: 07-04-2013, 09:57
|
|
|
no Panowie to mi zrobiliście mentlik w głowie:) Szczerze to nie brałem pod uwagę w ogóle zmiany audio w aucie jednak teraz mnie to troszeczkę zastanawia:)
Jednak to będzie trzeba przełożyć. najpierw pakiet stylistyczny, oprócz allegro i wojtmaru polecacie jakieś sklepy? I może ktoś z Wrocławia czyta to i zna dobrych fachowców w okolicy(chociażby oklejanie auta, bądź elektryka) |
|
|
|
 |
|
|