Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
wyzy
Nowy Forumowicz
Auto: kupno lancera VIII
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-02-2018, 16:46 Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
W ostatnim czasie mam problem z mrugającymi kontrolkami na desce rozdzielczej. Chodzi dokładnie o ładowanie oraz hamulca ręcznego. Do tego kilka razy miałem przypadek pojawienia się razem z dwoma tymi kontrolkami kontrolki ABS. W czasie pojawienia się kontrolek widoczna jest słabsza moc świateł mijania oraz zegary są słabiej podświetlane.
Na tą chwilę miałem wyciągany miałem alternator. Który według mechaników sprawdzany był na stole a kończyło się tylko na jego wyczyszczeniu, ponieważ po sprawdzeniu wszystko było ok.
Wczoraj odebrałem samochód i problem nie zniknął chodź kontrolka ABS się jeszcze nie pokazała. Ostatnią rzeczą, na którą się umówiłem to wymiana regulatora napięć. Szczerze nie wiem czy można to jakoś było sprawdzić wcześniej czy nie ...
Czy ktoś miał podobne przygody? Albo ktoś ma jakiś pomysł co się może dziać?
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-02-2018, 17:51
|
|
|
Objaw syugerujacy spadek napiecia ponizej pewnej normy, trzebaby monitorowac ciagle stan ładowania aby stwierdzic czy to wina akumulatora, alternatora, a moze gdzies po drodze sa przegrzane kable, albo luźne polaczenia masowe/plusowe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wyzy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2018, 22:51
|
|
|
Na to wychodzi... Zobaczymy jutro jadę na wymianę regulatora napięć.
A co najciekawsze zauważyłem w weekend to w czasie kiedy zapala się kontrolka ładowania to światła święcą mocniej !! co jest dla mnie mega dziwne. Po nie chwili znika kontrolka i światełka słabiej świecą. |
|
|
|
 |
konradod
Forumowicz
Auto: lancer sport kombi 1.6 2006r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Lut 2014 Posty: 133 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 19-02-2018, 07:18
|
|
|
Sprawdź klemy czy nie są przetarte ja tak miałem jak dolny pierścień na plusowej się rozleciał od zaoksydowania. Wymieniłem i po kłopocie. Co do świateł to normalne bo jak znika napięcie z innych rzeczy to światła dostają więcej prądu tak samo jest jak się spali jedna żarówka to druga jaśniej świeci. |
|
|
|
 |
wyzy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-02-2018, 22:14
|
|
|
Dzięki za podpowiedź oczywiście sprawdziłem klemy dosyć dobrze chodź przyznam, że są dosyć delikatne.
A mam pytanie co do rolki napinacza paska klinowego? Jakie mogą być objawy czy ktoś z tym walczył?
[ Dodano: 13-07-2018, 23:59 ]
Rozwiązaniem problemu była kostka, która wpinana do alternatora. Okazało się, że nie stykały dobrze piny. A w lancerze komputer steruję napięciem a w tym przypadku był problem z komunikacją. |
|
|
|
 |
|