Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc
Autor Wiadomość
wyzy 
Nowy Forumowicz

Auto: kupno lancera VIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2018, 16:46   Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc

Witam wszystkich serdecznie.

W ostatnim czasie mam problem z mrugającymi kontrolkami na desce rozdzielczej. Chodzi dokładnie o ładowanie oraz hamulca ręcznego. Do tego kilka razy miałem przypadek pojawienia się razem z dwoma tymi kontrolkami kontrolki ABS. W czasie pojawienia się kontrolek widoczna jest słabsza moc świateł mijania oraz zegary są słabiej podświetlane.

Na tą chwilę miałem wyciągany miałem alternator. Który według mechaników sprawdzany był na stole a kończyło się tylko na jego wyczyszczeniu, ponieważ po sprawdzeniu wszystko było ok.

Wczoraj odebrałem samochód i problem nie zniknął chodź kontrolka ABS się jeszcze nie pokazała. Ostatnią rzeczą, na którą się umówiłem to wymiana regulatora napięć. Szczerze nie wiem czy można to jakoś było sprawdzić wcześniej czy nie ...

Czy ktoś miał podobne przygody? Albo ktoś ma jakiś pomysł co się może dziać?
Z góry dziękuje za pomoc.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-02-2018, 17:51   

Objaw syugerujacy spadek napiecia ponizej pewnej normy, trzebaby monitorowac ciagle stan ładowania aby stwierdzic czy to wina akumulatora, alternatora, a moze gdzies po drodze sa przegrzane kable, albo luźne polaczenia masowe/plusowe
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

wyzy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-02-2018, 22:51   

Na to wychodzi... Zobaczymy jutro jadę na wymianę regulatora napięć.
A co najciekawsze zauważyłem w weekend to w czasie kiedy zapala się kontrolka ładowania to światła święcą mocniej !! co jest dla mnie mega dziwne. Po nie chwili znika kontrolka i światełka słabiej świecą.

konradod 
Forumowicz

Auto: lancer sport kombi 1.6 2006r
Wysłany: 19-02-2018, 07:18   

Sprawdź klemy czy nie są przetarte ja tak miałem jak dolny pierścień na plusowej się rozleciał od zaoksydowania. Wymieniłem i po kłopocie. Co do świateł to normalne bo jak znika napięcie z innych rzeczy to światła dostają więcej prądu tak samo jest jak się spali jedna żarówka to druga jaśniej świeci.

wyzy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-02-2018, 22:14   

Dzięki za podpowiedź oczywiście sprawdziłem klemy dosyć dobrze chodź przyznam, że są dosyć delikatne.

A mam pytanie co do rolki napinacza paska klinowego? Jakie mogą być objawy czy ktoś z tym walczył?

[ Dodano: 13-07-2018, 23:59 ]
Rozwiązaniem problemu była kostka, która wpinana do alternatora. Okazało się, że nie stykały dobrze piny. A w lancerze komputer steruję napięciem a w tym przypadku był problem z komunikacją.

Odpowiedz do tematu