Diagnostyka |
Autor |
Wiadomość |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-04-2005, 22:44 Diagnostyka
|
|
|
Chyba muszę zacząć od czegoś....
Jak to jest właściwie z tymi wtyczkami diagnostycznymi??? Znacie może oznaczenia modułów???
Jak powinno sie właściwie skompletować taki zestaw diagnostyczny...?
Nosze sie z zamiarem oferowania usług diagnostycznych do kilku marek aut, chce zacząć od OBD2. Co powinno sie mieć ??? Laptop, wtyczka, soft...???
to musi, a co jeszcze??? jak to jest dokładnie z miśkami, bo o miśkach w tym temacie jest cisza....
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-04-2005, 11:04
|
|
|
poszukaj na Allegro - tam jest kupa interfejsów diagnostycznych
pozostaje pytanie z jakim softem działają
ja kupiłem jeszcze teraz przetwornicę z 12V na 230 zmienne na wtyk do gniazda zapalniczki - można wtedy nawet dziadoskiego laptopa bez baterii długo używać
też myślałem, żeby się tym zająć - tylko że testery z softem (takie konkretne stacjonarne) to po 20 tyś. zł są, więc chyba trzeba się zaopatrzyć w necie w coś free- i share- ware i metodą prób i błędów działać
w każdym razie niedługo będę montował tester sondy lambda - części z cyfroniki (płytka) i sklepu el., schemat w necie znalazłem (licznę na koszt 25-30 zł, gdzie w sklepie to 200 zł wzwyż) |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2005, 22:20
|
|
|
dowiadywałem sie na www.ekolab.ig.pl o ceny testerów, to są...cztero i pięcocyfrowe, do tego upgarty do nowszych wersji ok 350 EURO co roku jak bym chciał...dobre jest tylko to, żae w zestawie jest już wszystko, tylko podłączać do auta
Sporo różnorakiego softu i danych do interpretacji błędów, wartości już mam, na www.obd2.p można zakupić wtyki i interfejsy diagnostyczne. Jest nawet jakiś program (soft) po polsku, ale nie ryzykowałbym (kumpel opowiadał jak reaguje np. Pług 307 na takie programy = strzelają poduchy )
Niebawem może zapodam coś niecoś, bo szykuje mi sie ciekawy soft ale to narazie sza... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-04-2005, 11:37
|
|
|
chooper to carismy nie sprawdzisz bo OBD2 jest obowiazkowe chyba od 2001 roku, a w carismie do tego roku jest mut-II |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-04-2005, 16:09
|
|
|
Matejko napisał/a: | w carismie do tego roku jest mut-II |
ok, ok, dobrze i tyle wiedzieć. Zobacze w najbliższym czasie co uda mi sie stworzyć i zebrać na dany temat...
Jeśli chodzi o diagnostykę, to na początek nie myślę o japońcach, tylko raczej o czymś zza ODRY
poczekam zobaczę....Notebooka i tak dopiero w sierpniu bym kupował... |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
tomekr
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 automat
|
Wysłany: 21-07-2017, 11:58
|
|
|
No to odgrzewam takiego kotleta żeby nie zaśmiecać bo temat jest bardzo pilny a pacjent kapryśny. A mianowicie: Jakim programem można robić diagnostykę Mitsubishi za pomocą uniwersalnego interfejsu OBD2? Mam zestaw, który jest skonfigurowany do diagnostyki BMW natomiast przebywam teraz na wakacjach i pilnie muszę podpiąć mojego Pajero Sport z 2003 roku. Przeszukuję forum z tym tematem ale puki co nic sensownego nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-07-2017, 14:41
|
|
|
tomekr napisał/a: | Jakim programem można robić diagnostykę Mitsubishi za pomocą uniwersalnego interfejsu OBD2? | jeśli tylko obsługuje OBD2 (a nie JOBD) to większość korzysta z EvoScan |
|
|
|
 |
tomekr
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 automat
|
Wysłany: 23-07-2017, 13:45
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. EvoScan już zainstalowany. Na razie puki co weekend został zdominowany przez czas przeznaczony na wypoczynek. Misiek natomiast stoi sobie spokojnie w innej części miasta więc ruszę go dopiero jutro, kiedy w miejscu wypoczynku drogi zrobią się przejezdne |
|
|
|
 |
Ertlik
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
|
Wysłany: 14-11-2017, 19:44
|
|
|
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie programu EvoScan. Czy ten program będzie współpracował z ELM327? Czy znacie jakieś inne programy do diagnostyki auta gdzie można czytać błędy ABS,AIRBAG itp? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21000 Skąd: Częstochowa
|
|
|