|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Montaż wyciągarki |
Autor |
Wiadomość |
Robaq
Nowy Forumowicz
Auto: L200, 2008 r, easy select
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-11-2017, 13:23 Montaż wyciągarki
|
|
|
Witam,
Temat co prawda już wcześniej "lekko" poruszony na łamach forum, ale chciałbym go odświeżyć i na nowo "przewałkować.
Ze względu na to, że zacząłem się bawić swoją L-ka w off-road weekendowy i czasami rajdowy (w klasie turystyk - oczywiście), kilka razy do wyciągnięcia z opresji był potrzebny drugi samochód z kinetykiem, albo z wyciągarką jak nie było możliwości użycia kinetyka.
Apetyt rośnie i udało mi się zarazić cała rodzinę w zabawę w błocie - ale nie chciałbym ich zrazić czekaniem kilka godzin na ciągnik jak się gdzieś w pojedynkę wkleimy.
Stąd moje kilka pytań:
- Czy ktoś podzieli się doświadczeniami z procesu montażu wyciągarki i późniejszej jej eksploatacji (widziałem zdjęcia Stopiw Garage - ale może ktoś jeszcze podzieli się informacjami)? Gzie zamontowaliście przekaźnik, jak z dostępem do wtyczki, żeby podpiąć przewodowego pilota, jak z dostępem do dźwigni sprzęgła na wyciągarce, gdzie zamontowaliście odłącznik prądu?
- Na jakiej płycie montażowej zamontowaliście swoje wyciągarki? Ja rozważam płytę Heavy Cruiser Light albo takie coś: https://store.xj-jeep.com/mitsubishi-l200-2006-15-plyta-montazowa-wyciagarki-pod-oryginalny-zderzak-p-1828.html
- Jakie są wasze doświadczenia z tak nisko zainstalowaną wyciągarką (ciągłe jej topienie w błocie przy zabawie w off-road)?
- Jakie macie "patenty" na montaż czegoś z tyłu, za co można by szarpać kinetykiem bez obawy zabicia kierowcy "holownika" (ostatnio musiałem nurkować w błocie, żeby zapiąć linę za wieszak resora jak już pseudo zderzak wygiął się na bok - ale użyć kinetyka się bałem. L-ke wyciągałem wyciągarką)? |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 05-12-2017, 13:13 Re: Montaż wyciągarki
|
|
|
Robaq napisał/a: |
- Jakie macie "patenty" na montaż czegoś z tyłu, za co można by szarpać kinetykiem bez obawy zabicia kierowcy "holownika" (ostatnio musiałem nurkować w błocie, żeby zapiąć linę za wieszak resora jak już pseudo zderzak wygiął się na bok - ale użyć kinetyka się bałem. L-ke wyciągałem wyciągarką)? |
Hak holowniczy?... |
|
|
|
 |
Robaq
Nowy Forumowicz
Auto: L200, 2008 r, easy select
|
Wysłany: 05-12-2017, 14:46
|
|
|
Montaż haka holowniczego jeszcze bardziej zmniejszy kąt zejścia. Ja bardziej myślałem o jakimś tylnym zderzaku z uchwytami na szekle (coś takiego jak niżej, tylko bez haka).
 |
|
|
|
 |
szydera
Nowy Forumowicz

Auto: brak
|
Wysłany: 05-12-2017, 14:56
|
|
|
Widzę, że jesteś z Poznania.
Mamy tu grupę Wypady 4x4
https://www.facebook.com/.../?ref=bookmarks
Tam się wszystkiego dowiesz. Sam miałem Discovery z wyciągarką ale za wiele Ci nie powiem, bo nie zdążyłem jej nawet użyć Ale montował mi ją Bartek, który jest tam adminem i to skarbnica wiedzy w tematach 4x4.
pozdrowienia |
|
|
|
 |
var1at
Mitsumaniak
Auto: L200 Di-D Dakar '07
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 45 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 19-12-2017, 22:42 Re: Montaż wyciągarki
|
|
|
- Czy ktoś podzieli się doświadczeniami z procesu montażu wyciągarki i późniejszej jej eksploatacji |
To pytanie kieruj do serwisu, który będzie montował. Dużo zależy od użytej płyty, od modelu miśka (intercooler lub brak), itd.
Najlepsza płyta, jaką widziałem to AFN . Montowana jest dość wysoko, by nie wpływać na kąt natarcia. Znajduje się dokładnie między podłużnicami ramy, przez co ma najlepszy rozkład sił.
Kolejna jest wspomniana przez Ciebie Heavy Cruiser. Kosztuje połowę tego co AFN, ale jest nieco niżej. Pozostałe, jakie znam, wpływają już na kąt natarcia.
Alternatywą jest zderzak stalowy z bullbarem lub bez bullbara. Koszt około 2500-2700, ale w tym przypadku jest już za co szarpnąć z przodu, bez nurkowania pod fabryczny zderzak
- Jakie są wasze doświadczenia z tak nisko zainstalowaną wyciągarką (ciągłe jej topienie w błocie przy zabawie w off-road)? |
Pokrowce i czyszczenie, suszenie, smarowanie. Podpowiem, że linę też się czyści.
Po 1 - jak się wklejasz - nie ciśnij gazu, nie kop głębiej
Po 2 - użyj szpadla. Szarpanie mocno wklejonego auta jest dla bogatych i nieśmiertelnych
Po 3 - trapy. Najlepiej przed wklejką.
Ja szarpię mojego L200 za belkę pod zderzakiem. Nigdy nie wygięła się nawet o pół centymetra.
Jeśli nie możesz się powstrzymać i wklejasz po klamki, to tylko stalowy zderzak na tył .
Na zdjęciu produktu jest hak - nie musisz go montować. W sumie to... hak nie służy do szarpania
W każdym przypadku musisz zmienić zawieszenie na mocniejsze. Zamontowanie płyty i wyciągarki to dodatkowe 40-50 kg. Zderzak + wyciągarka to 50-80 kg. Wyciągarka z syntetykiem będzie lżejsza od stalowej o około 10 kg. I bezpieczniejsza I przyjemniejsza dla pilota.
W Poznaniu ogarniesz wszystko u ekipy http://www.maxxfun.pl/
Warto inwestować w polskie wyciągarki Escape lub More4x4. Łatwo z częściami i serwisem. More4x4 daje 5 lat gwarancji.
Jeśli będziesz chciał dalej szykować L200 daj znać, przepuściłem już trochę kasy |
_________________ L200 Di-D Dakar '07
Endeavor SE 4WD '07 |
|
|
|
 |
|
|