Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poziom hałasu i komfort Lancera
Autor Wiadomość
erazel 
Nowy Forumowicz

Auto: Seat ibiza
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2017, 19:54   Poziom hałasu i komfort Lancera

cześć,
szukam samochodu z klasy średniej do 25-30k. Od dłuższego czasu przyglądam się Lancerowi, samochód dla mnie idealny, jednak ciekawi mnie jak jest z komfortem i poziomem hałasu przy prędkościach powyżej 100km/h?
Obecnie jeżdżę ibizą z 2005 benzyna, powyżej 120/h jest nieznośny, szukam czegoś bardziej cichego.

Już zdecydowany byłem na lancera w benzynie, ale na forum dużo jest głosów, że to słabo wyciszony i mało komfortowy samochód. Znalazłem tabelę,
która pokazuje, że wcale tak głośny nie jest, przynajmniej w porównaniu do ibizy(cichszy o o kilka db) i głównego konkurenta forda mondeo mk4 (prawie taka sama głośność).

http://www.wykop.pl/ramka...-roznych-marek/

Jak to jest naprawdę? Suche cyferki pokazują, że hałas jest na poziomie innych samochodów z niższej klasy średniej a jak jest w praktyce?

mp29 
Nowy Forumowicz

Auto: O3 2.0
Wysłany: 19-10-2017, 21:29   

Lancer benzynowy jest dobrze wyciszony tak do 80 - 90 km/h Przy większych prędkościach - robi się wyraźnie głośniej, ale bez przesady, jakiejś strasznej tragedii nie ma, podkręcasz głośność radia o 1-2 działki i dalej jest ok :)
W moim 1.8 jeżdżąc po mieście praktycznie nie zwracam uwagi na szumy opon czy dzwięk silnika, jest cicho. Przy większych obrotach tak około 4k jest głośno w kabinie, ale nadal można normalnie rozmawiać, ale nie szeptem :lol: . Po przekroczeniu 4k tak jakby poziom decybeli spadał, nie wiem czy to tylko moje odczucie czy tak jest w istocie.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 20-10-2017, 00:01   

Lancer jest głośny. Kiepsko wyciszony silnik, spore szumy od wiatru i deszczu, zdecydowanie słyszalne szumy od kół (miałem 4 różne firmy opon - w tym Dunlopy, i 2x Goodyeary i zawsze podobnie).
Mamy też Guliettą i jest naprawdę zdecydowanie, zdecydowanie lepiej w Alfie niż w Lancerze.
Silnik jest w miarę cichy, jeżeli nie nie kręcisz go powyżej 3krpm (czyli delikatnie obchodzenie się z gazem i prędkość do 110-120km/h). Ogólnie Lancer bardzo fajny i dobry, ale słabo wygłuszony samochód.

PS Może należy ten wątek połączyć z jakimś innym?

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 21-10-2017, 00:00   

Głośność była jednym z powodów sprzedaży Lancera, mimo wyciszania wnętrza. Auto ma wiele plusów, ale wyciszenie jest fatalne i koniec. Nawet wyciszenie drzwi, bagażnika nie pomogło znacząco, tak do 120 km/h da się jechać, powyżej robi się nieprzyjemnie.

Dooomino 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 21-10-2017, 08:59   

Takie pytanie z ciekawości do kolegi wyżej. Nie miałeś problemu ze sprzedażą wygłuszonego Lancera ?

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 21-10-2017, 20:15   

Nie, absolutnie. Dla kupującego było to zaletą, zresztą miałem dokumentację zdjęciową z wygłuszania, więc poszedł szybko.

April77 
Mitsumaniak
April77

Wysłany: 24-10-2017, 19:17   

PRZESADZACIE
Nie jest źle. Lancer i tak jest cichszy niż połowa aut w tej cenie. Jeśli porównujecie go do Pasata to zawsze wyjdzie gorzej. Przy ibizie i tak będzie ciszej i lepiej (co by nie było to i tak klasa wyżej) Według ADAC (znajdziecie na stronach niemieckich) przy 130 km/h głośność 68dB.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-10-2017, 20:33   

April77 napisał/a:
Przy ibizie i tak będzie ciszej i lepiej
o kolego - miałem okazję jeździć ostatnio wieloma seatami i jest przepaść na korzyść seata
piszę o autach nowych, chyba to jest 3 generacja teraz Ibizy czy Leona bo np. Ateca dopiero w tym roku wyszła, ale wszystkie biją nowe Mitsu pod względem ciszy w środku

April77 
Mitsumaniak
April77

Wysłany: 24-10-2017, 21:06   

Ibiza 1.4 dsg 2009 przy 130km/h 69 dB lancer 2008 1.8 68 dB. Wszelkie mniejsze silniki Ibizy albo diesel dużo głośdniejsze. Testy ADAC .Dużo jeżdżę lancerem i nie odbieram go jako głośne auto.
A najlepiej to zapraszam kolegę Erazel na przejażdżkę (tez jestem z Krakowa) to sam opisze czy jest głośny czy nie.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2017, 22:09   

Ale chyba Dieslek co? :)
Ile taki Diesel 1.8 ma obrotów przy 130km/h (2500rpm)?
A ile taka benzynka? (3800 na piątce, czyli ostatnim biegu).
Lancer w benzynie nie jest cichy i jak jest to każdy widzi :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-10-2017, 08:58   

April77, masz rację, trzeba porównywać rocznikowo i klasowo bo jednak Lancer to klasa Leona; niestety nie wiem jak wtedy było bo seat ze względu na szpetny wygląd był poza moim zainteresowaniem
Lancer w owym czasie miał bardzo buczący tłumik i to mi najbardziej przeszkadzało

SkOniAk 
Mitsumaniak

Auto: Audi A6 Avant Quattro '16
Wysłany: 25-10-2017, 13:26   

Jako były posiadacz Lancera 1.8 (2009r) stwierdzam że jest głośno w środku.
Nie jest to uciążliwe w czasie jazdy po mieście jednak trasa + autostrada i prędkości wyższe na dłuższą metę bardzo męczą.

Obecnie posiadam w garażu jako drugie auto Ibizę z 2009r 1.6 benzyna i stwierdzam że ten mały "diabeł" jest jeszcze głośniejszy od Lancera. Ibiza nie posiada nawet maty pod maską :mrgreen:

Umów się na jazdę próbną z kimś z forum jedź na obwodnicę i przekonaj się sam ; )
Na tabelki moim zdaniem nie ma co patrzeć.
Pozdrawiam

jarekl 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-10-2017, 15:51   

SkOniAk napisał/a:
Jako były posiadacz Lancera 1.8 (2009r) stwierdzam że jest głośno w środku.
Nie jest to uciążliwe w czasie jazdy po mieście jednak trasa + autostrada i prędkości wyższe na dłuższą metę bardzo męczą.

Obecnie posiadam w garażu jako drugie auto Ibizę z 2009r 1.6 benzyna i stwierdzam że ten mały "diabeł" jest jeszcze głośniejszy od Lancera. Ibiza nie posiada nawet maty pod maską :mrgreen:

Umów się na jazdę próbną z kimś z forum jedź na obwodnicę i przekonaj się sam ; )
Na tabelki moim zdaniem nie ma co patrzeć.
Pozdrawiam

bylem wlascicielem 1.8 z beznyna i faktycznie - po miesice i w trasie do 120 nie ma problemu. powyzje tej predkosci halas jest wyraznie meczacy i w srodku jest glosno.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-10-2017, 15:54   

I przy każdym przekroczeniu 3.5krpm staje się bardzo głośno. Są pasażerowie, którzy lubią taką jazdę (ale wtedy idzie się już do odcinki), a większość nie wie o co chodzi i dlaczego było tak spokojnie i cicho i nagle robi się bardzo głośno.

jarekl 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-10-2017, 17:14   

RalfPi napisał/a:
I przy każdym przekroczeniu 3.5krpm staje się bardzo głośno. Są pasażerowie, którzy lubią taką jazdę (ale wtedy idzie się już do odcinki), a większość nie wie o co chodzi i dlaczego było tak spokojnie i cicho i nagle robi się bardzo głośno.

to jest bolączka posiadania tylko 5 biegów.

Odpowiedz do tematu