Poziom hałasu i komfort Lancera |
Autor |
Wiadomość |
erazel
Nowy Forumowicz
Auto: Seat ibiza
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2017, 19:54 Poziom hałasu i komfort Lancera
|
|
|
cześć,
szukam samochodu z klasy średniej do 25-30k. Od dłuższego czasu przyglądam się Lancerowi, samochód dla mnie idealny, jednak ciekawi mnie jak jest z komfortem i poziomem hałasu przy prędkościach powyżej 100km/h?
Obecnie jeżdżę ibizą z 2005 benzyna, powyżej 120/h jest nieznośny, szukam czegoś bardziej cichego.
Już zdecydowany byłem na lancera w benzynie, ale na forum dużo jest głosów, że to słabo wyciszony i mało komfortowy samochód. Znalazłem tabelę,
która pokazuje, że wcale tak głośny nie jest, przynajmniej w porównaniu do ibizy(cichszy o o kilka db) i głównego konkurenta forda mondeo mk4 (prawie taka sama głośność).
http://www.wykop.pl/ramka...-roznych-marek/
Jak to jest naprawdę? Suche cyferki pokazują, że hałas jest na poziomie innych samochodów z niższej klasy średniej a jak jest w praktyce? |
|
|
|
 |
mp29
Nowy Forumowicz
Auto: O3 2.0
|
Wysłany: 19-10-2017, 21:29
|
|
|
Lancer benzynowy jest dobrze wyciszony tak do 80 - 90 km/h Przy większych prędkościach - robi się wyraźnie głośniej, ale bez przesady, jakiejś strasznej tragedii nie ma, podkręcasz głośność radia o 1-2 działki i dalej jest ok
W moim 1.8 jeżdżąc po mieście praktycznie nie zwracam uwagi na szumy opon czy dzwięk silnika, jest cicho. Przy większych obrotach tak około 4k jest głośno w kabinie, ale nadal można normalnie rozmawiać, ale nie szeptem . Po przekroczeniu 4k tak jakby poziom decybeli spadał, nie wiem czy to tylko moje odczucie czy tak jest w istocie. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 20-10-2017, 00:01
|
|
|
Lancer jest głośny. Kiepsko wyciszony silnik, spore szumy od wiatru i deszczu, zdecydowanie słyszalne szumy od kół (miałem 4 różne firmy opon - w tym Dunlopy, i 2x Goodyeary i zawsze podobnie).
Mamy też Guliettą i jest naprawdę zdecydowanie, zdecydowanie lepiej w Alfie niż w Lancerze.
Silnik jest w miarę cichy, jeżeli nie nie kręcisz go powyżej 3krpm (czyli delikatnie obchodzenie się z gazem i prędkość do 110-120km/h). Ogólnie Lancer bardzo fajny i dobry, ale słabo wygłuszony samochód.
PS Może należy ten wątek połączyć z jakimś innym? |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 21-10-2017, 00:00
|
|
|
Głośność była jednym z powodów sprzedaży Lancera, mimo wyciszania wnętrza. Auto ma wiele plusów, ale wyciszenie jest fatalne i koniec. Nawet wyciszenie drzwi, bagażnika nie pomogło znacząco, tak do 120 km/h da się jechać, powyżej robi się nieprzyjemnie. |
|
|
|
 |
Dooomino
Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 21-10-2017, 08:59
|
|
|
Takie pytanie z ciekawości do kolegi wyżej. Nie miałeś problemu ze sprzedażą wygłuszonego Lancera ? |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 21-10-2017, 20:15
|
|
|
Nie, absolutnie. Dla kupującego było to zaletą, zresztą miałem dokumentację zdjęciową z wygłuszania, więc poszedł szybko. |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-10-2017, 19:17
|
|
|
PRZESADZACIE
Nie jest źle. Lancer i tak jest cichszy niż połowa aut w tej cenie. Jeśli porównujecie go do Pasata to zawsze wyjdzie gorzej. Przy ibizie i tak będzie ciszej i lepiej (co by nie było to i tak klasa wyżej) Według ADAC (znajdziecie na stronach niemieckich) przy 130 km/h głośność 68dB. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24335 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-10-2017, 20:33
|
|
|
April77 napisał/a: | Przy ibizie i tak będzie ciszej i lepiej | o kolego - miałem okazję jeździć ostatnio wieloma seatami i jest przepaść na korzyść seata
piszę o autach nowych, chyba to jest 3 generacja teraz Ibizy czy Leona bo np. Ateca dopiero w tym roku wyszła, ale wszystkie biją nowe Mitsu pod względem ciszy w środku |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-10-2017, 21:06
|
|
|
Ibiza 1.4 dsg 2009 przy 130km/h 69 dB lancer 2008 1.8 68 dB. Wszelkie mniejsze silniki Ibizy albo diesel dużo głośdniejsze. Testy ADAC .Dużo jeżdżę lancerem i nie odbieram go jako głośne auto.
A najlepiej to zapraszam kolegę Erazel na przejażdżkę (tez jestem z Krakowa) to sam opisze czy jest głośny czy nie. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-10-2017, 22:09
|
|
|
Ale chyba Dieslek co?
Ile taki Diesel 1.8 ma obrotów przy 130km/h (2500rpm)?
A ile taka benzynka? (3800 na piątce, czyli ostatnim biegu).
Lancer w benzynie nie jest cichy i jak jest to każdy widzi |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24335 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-10-2017, 08:58
|
|
|
April77, masz rację, trzeba porównywać rocznikowo i klasowo bo jednak Lancer to klasa Leona; niestety nie wiem jak wtedy było bo seat ze względu na szpetny wygląd był poza moim zainteresowaniem
Lancer w owym czasie miał bardzo buczący tłumik i to mi najbardziej przeszkadzało |
|
|
|
 |
SkOniAk
Mitsumaniak

Auto: Audi A6 Avant Quattro '16
|
Wysłany: 25-10-2017, 13:26
|
|
|
Jako były posiadacz Lancera 1.8 (2009r) stwierdzam że jest głośno w środku.
Nie jest to uciążliwe w czasie jazdy po mieście jednak trasa + autostrada i prędkości wyższe na dłuższą metę bardzo męczą.
Obecnie posiadam w garażu jako drugie auto Ibizę z 2009r 1.6 benzyna i stwierdzam że ten mały "diabeł" jest jeszcze głośniejszy od Lancera. Ibiza nie posiada nawet maty pod maską
Umów się na jazdę próbną z kimś z forum jedź na obwodnicę i przekonaj się sam ; )
Na tabelki moim zdaniem nie ma co patrzeć.
Pozdrawiam |
|
 |
jarekl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2017, 15:51
|
|
|
SkOniAk napisał/a: | Jako były posiadacz Lancera 1.8 (2009r) stwierdzam że jest głośno w środku.
Nie jest to uciążliwe w czasie jazdy po mieście jednak trasa + autostrada i prędkości wyższe na dłuższą metę bardzo męczą.
Obecnie posiadam w garażu jako drugie auto Ibizę z 2009r 1.6 benzyna i stwierdzam że ten mały "diabeł" jest jeszcze głośniejszy od Lancera. Ibiza nie posiada nawet maty pod maską
Umów się na jazdę próbną z kimś z forum jedź na obwodnicę i przekonaj się sam ; )
Na tabelki moim zdaniem nie ma co patrzeć.
Pozdrawiam |
bylem wlascicielem 1.8 z beznyna i faktycznie - po miesice i w trasie do 120 nie ma problemu. powyzje tej predkosci halas jest wyraznie meczacy i w srodku jest glosno. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-10-2017, 15:54
|
|
|
I przy każdym przekroczeniu 3.5krpm staje się bardzo głośno. Są pasażerowie, którzy lubią taką jazdę (ale wtedy idzie się już do odcinki), a większość nie wie o co chodzi i dlaczego było tak spokojnie i cicho i nagle robi się bardzo głośno. |
|
|
|
 |
jarekl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2017, 17:14
|
|
|
RalfPi napisał/a: | I przy każdym przekroczeniu 3.5krpm staje się bardzo głośno. Są pasażerowie, którzy lubią taką jazdę (ale wtedy idzie się już do odcinki), a większość nie wie o co chodzi i dlaczego było tak spokojnie i cicho i nagle robi się bardzo głośno. |
to jest bolączka posiadania tylko 5 biegów. |
|
|
|
 |
|