Problem z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
jerzy110
Nowy Forumowicz
Auto: MItsubishi Outlander III 2013
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-08-2019, 17:09 Problem z elektryką
|
|
|
Jestem nowy na forum , więc chciałbym na wstępie się przywitać. Tak więc Cześć .
Posiadam Outlandera III z końca 2013r. 2.0 150km z gazem start stop bez kluczykowy, automat 4x4. Mam jednak problemy z (tak mi się wydaje) elektryką. Chciałbym zaznaczyć ,że niestety nie jestem specjalistą od samochodów i postaram się wytłumaczyć problemy tak jak najlepiej potrafię.
Oto problemy i spostrzeżenia :
1) Jak zostawię samochód na 7-10 dni to mam 90% szans że akumulator jest rozładowany (w tamtym roku wymieniany akku). Byłem u mechanika i powiedział że pobór prądu jest dość wysoki podczas postoju bo ok. 0.1-0.16A. U elektryka samochodowego oczywiści nic nie zdiagnozowali a stał tam 3 dni. Oczywiście jak zostawiłem go po tym na 7 dni to już nie odpalił.
2) Podczas zamykania/otwierania samochodu , czasem są 4 szybkie sygnały dźwiękowe a czasem nie,
3) Czasem podczas otwierania samochodu załącza się alarm mimo że wszystko jest pozamykane. Muszę jeszcze raz zamknąć samochód i otworzyć żeby alarm przestał wyć.
4) OStatnio zaczyna mi podczas jazdy resetować radio. Tzn. Wyłacza się i znowu włącza.
5) Raz czy dwa podczas jazdy zaczęły mi się wyświetlać wszystki kontrolki na liczniki i resetować radio.
6) Zdarza się żę climatronic jest wyłączony/zresetowany mimo że przed wyjściem z samochodu był na pewno właczony (nie wyłączam go) .
Co o tym sądzicie? Domyślam się ,że muszę się udać do lepszego mechanika elektryka ale chciałbym zasięgnąć najpierw opinii żeby mi głupot nie próbował wcisnąć
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
potentator
Forumowicz
Auto: Mitsu
|
Wysłany: 13-08-2019, 17:18
|
|
|
Bezpieczniki wyjmij i sprawdzaj, gdzie spadnie pobór tam szukaj przyczyny. Napewno kilka rzeczy jest na danym bezpieczniku i wtedy szukaj. |
|
|
|
 |
jerzy110
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2019, 17:23
|
|
|
potentator napisał/a: | Bezpieczniki wyjmij i sprawdzaj, gdzie spadnie pobór tam szukaj przyczyny. Napewno kilka rzeczy jest na danym bezpieczniku i wtedy szukaj. |
Dzięki. Właśnie problem w tym że mój mechanik już tego próbował. Szukał po wszystkich bezpiecznikach i nie udało mu się zdiagnozować co i jak. Na początku myśleliśmy że to przez instalację gaz, ale tam też wypięliśmy bezpiecznik i nadal to samo. Co ciekawe problemy te pojawiają się po kolei , a nie wszystkie naraz. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-08-2019, 18:29
|
|
|
Ja bym odłączył alarm i dopiero po tym robił dalsze poszukiwania. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21027 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-08-2019, 19:32
|
|
|
W outkach i lancerach często pada moduł handsfree ja bym od tego zaczął . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jerzy110
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-08-2019, 20:10
|
|
|
Dzięki za sugestię. Rozumiem że hands Free to bluetooth?
Dzisiaj miałem jeszcze taką sytuację podczas jechania pod górkę i przyśpieszania :
Radio zgasło, zapiszczał mi samochód, zapaliły się różne kontrolki na prędkościomierzu i komunikat "brake coś tam..." NIe zdążyłem przeczytać. Samochód jechał dalej normalnie, ale też zauważyłem że czasem lekko "szarpie" przy dodawaniu gazu ale tutaj to sprawdzę świece i instalację gaz. |
|
|
|
 |
szeryf85
Forumowicz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 16-08-2019, 12:28
|
|