Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z elektryką
Autor Wiadomość
jerzy110 
Nowy Forumowicz

Auto: MItsubishi Outlander III 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-08-2019, 17:09   Problem z elektryką

Jestem nowy na forum , więc chciałbym na wstępie się przywitać. Tak więc Cześć :) .

Posiadam Outlandera III z końca 2013r. 2.0 150km z gazem start stop bez kluczykowy, automat 4x4. Mam jednak problemy z (tak mi się wydaje) elektryką. Chciałbym zaznaczyć ,że niestety nie jestem specjalistą od samochodów i postaram się wytłumaczyć problemy tak jak najlepiej potrafię.

Oto problemy i spostrzeżenia :

1) Jak zostawię samochód na 7-10 dni to mam 90% szans że akumulator jest rozładowany (w tamtym roku wymieniany akku). Byłem u mechanika i powiedział że pobór prądu jest dość wysoki podczas postoju bo ok. 0.1-0.16A. U elektryka samochodowego oczywiści nic nie zdiagnozowali a stał tam 3 dni. Oczywiście jak zostawiłem go po tym na 7 dni to już nie odpalił.

2) Podczas zamykania/otwierania samochodu , czasem są 4 szybkie sygnały dźwiękowe a czasem nie,

3) Czasem podczas otwierania samochodu załącza się alarm mimo że wszystko jest pozamykane. Muszę jeszcze raz zamknąć samochód i otworzyć żeby alarm przestał wyć.

4) OStatnio zaczyna mi podczas jazdy resetować radio. Tzn. Wyłacza się i znowu włącza.

5) Raz czy dwa podczas jazdy zaczęły mi się wyświetlać wszystki kontrolki na liczniki i resetować radio.

6) Zdarza się żę climatronic jest wyłączony/zresetowany mimo że przed wyjściem z samochodu był na pewno właczony (nie wyłączam go) .

Co o tym sądzicie? Domyślam się ,że muszę się udać do lepszego mechanika elektryka ale chciałbym zasięgnąć najpierw opinii żeby mi głupot nie próbował wcisnąć :)

Dzięki za pomoc.

potentator 
Forumowicz

Auto: Mitsu
Wysłany: 13-08-2019, 17:18   

Bezpieczniki wyjmij i sprawdzaj, gdzie spadnie pobór tam szukaj przyczyny. Napewno kilka rzeczy jest na danym bezpieczniku i wtedy szukaj.

jerzy110 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-08-2019, 17:23   

potentator napisał/a:
Bezpieczniki wyjmij i sprawdzaj, gdzie spadnie pobór tam szukaj przyczyny. Napewno kilka rzeczy jest na danym bezpieczniku i wtedy szukaj.

Dzięki. Właśnie problem w tym że mój mechanik już tego próbował. Szukał po wszystkich bezpiecznikach i nie udało mu się zdiagnozować co i jak. Na początku myśleliśmy że to przez instalację gaz, ale tam też wypięliśmy bezpiecznik i nadal to samo. Co ciekawe problemy te pojawiają się po kolei , a nie wszystkie naraz.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 13-08-2019, 18:29   

Ja bym odłączył alarm i dopiero po tym robił dalsze poszukiwania.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-08-2019, 19:32   

W outkach i lancerach często pada moduł handsfree ja bym od tego zaczął :wink: .

jerzy110 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-08-2019, 20:10   

Dzięki za sugestię. Rozumiem że hands Free to bluetooth?
Dzisiaj miałem jeszcze taką sytuację podczas jechania pod górkę i przyśpieszania :
Radio zgasło, zapiszczał mi samochód, zapaliły się różne kontrolki na prędkościomierzu i komunikat "brake coś tam..." NIe zdążyłem przeczytać. Samochód jechał dalej normalnie, ale też zauważyłem że czasem lekko "szarpie" przy dodawaniu gazu ale tutaj to sprawdzę świece i instalację gaz.

szeryf85 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 16-08-2019, 12:28   

Może gdzieś masy brakuje?

Odpowiedz do tematu