Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zakupiłem i już poranna przygoda (nie odpala)
Autor Wiadomość
rumburaque 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander III 2.2 did
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-07-2018, 09:40   zakupiłem i już poranna przygoda (nie odpala)

Witam.
Byłem obejrzałem i nabyłem Outlendera II 2.2 z francuzem. Wracając do domu, po zatankowaniu ciężko odpalił (słabo kręcił aku?) dodałem gazu i odpalił. Dojechałem do domu, parę razy gasiłem motor i odpalałem za każdym razem kręcił ciężko i odpalał z dodaniem gazu. A rano już dupa psia, nawet nie zakręcił. Przy tym kontrolki nie przygasają, a objaw taki jakby aku padł. Podłączyłem prostownik i wskazówka pokazała że jest rozładowany na maxa!! Teraz czy słuszny mam tok rozumowania?
- dziadowski aku, niby 6 msc temu kupiony bosch?
- padł alternator i nie ładuje?
- padł rozrusznik?
- czy upadłe świece żarowe będą dawały taki efekt (kontrolka grzania świec nie zapala się)?
- brak kompresji?
Wiem że to wróżenie ze szklanej kuli ale lekki [edit] mnie strzelił
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 03-07-2018, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  

Markymark 
Forumowicz
Nowy Adept

Auto: Outlander II, benz 2.0 z 2012
Wysłany: 03-07-2018, 10:25   

Heja,
Akumulator w Outlanderze może drenoważ zwykle alarm i radio (bluetooth), no i standardowo jakiś przekaźnik padnięty lub krańcówki drzwi, lampki. Powód bardziej prozaiczny to walnięty akumulator lub przebicia kabla z masy.
Proponuje obecny akumulator doładować lub odpalić fure z innego aku który wsadzisz do środka. Jak odpali, pojeżdzisz to jedź do jakiegoś elektryka żeby Ci sprawdził upływ prądu po zamknięcu fury centralnym kiedy aktywuje sie alarm lub sam bierz miernik do łapy i pomierz (filmiki na youtube). Drugi krok to pomiar aku dobrym testerem najlepiej podjechać do punktu gdzie sprzedają akumulatory
Powodzenia !

rumburaque 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-07-2018, 11:48   

Mam tak zamiar zrobić. Mam nadzieję że to nic poważnego :evil: jak chodził odpalony silnik to było słychać co jakiś czas taki "cyk" "cyk" coś na słuch sprężarka klimy/alternator?

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 03-07-2018, 12:35   

cyk cyk to sprzeglo w sprezarce sie zalaczalo

chyba faktycznie padl akumulator
jesli padla cela to nie pomoze ladowanie jego

jak napiecie zaladowanego akumulatora jest ponizej 12,4V to jest to szrot

barzuc 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Wysłany: 03-07-2018, 17:23   

kajos napisał/a:
[...]

No z tym się nie zgodzę. Ważne jest jakie napięcie i daje pod obciążeniem. 10,5V to próg dolny. Czemu się nie zgodzę z tym 12,4V - z czystej autopsji. Miałem i aku co po naładowaniu miał 13V a pod obciążeniem ledwo 10V (i właściwie to nie miał już szansy niczego odpalić, a o 2,9TD to już w ogóle) oraz taki co nie dawał się naładować więcej jak 11,8-12V i kilka ładnych lat tak funkcjonował (pod obciążeniem miał ~11V) do samego końca auta u mnie. Żeby nie było - mówię o napięciu stabilnym - czyli mierzonym nie zaraz po zgaszeniu silnika / odłączeniu prostownika a po jakimś czasie (ja przyjmuję 30-60 min - ale to moja "skala" i niekoniecznie musi się pokrywać "ze sztuką").

rumburaque 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-07-2018, 20:24   

Już wszystko wiadomo, spalony rozrusznik :evil: po regeneracji pali od strzała ,jeszcze wymiana oleju mam nadzieję ze będzie to początek szorstkiej męskiej przyjaźni

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-07-2018, 20:33   

kajos napisał/a:

jak jest 12,4V to akumulator jest w prawie doskonałej kondycji....

safik25 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 10-07-2018, 10:36   

podepnę się pod temat
Witam wszystkich mam takie pytanie o wymianie akumulatora czy mogę normalnie odpiąć i wymienić na nowy czy lepiej zrobić podtrzymanie napięcia (radio alarm może sie rozkodować jakoś ? )

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 10-07-2018, 13:15   

barzuc napisał/a:
kajos napisał/a:
[...]

No z tym się nie zgodzę. Ważne jest jakie napięcie i daje pod obciążeniem. 10,5V to próg dolny. Czemu się nie zgodzę z tym 12,4V - z czystej autopsji. Miałem i aku co po naładowaniu miał 13V a pod obciążeniem ledwo 10V (i właściwie to nie miał już szansy niczego odpalić, a o 2,9TD to już w ogóle) oraz taki co nie dawał się naładować więcej jak 11,8-12V i kilka ładnych lat tak funkcjonował (pod obciążeniem miał ~11V) do samego końca auta u mnie. Żeby nie było - mówię o napięciu stabilnym - czyli mierzonym nie zaraz po zgaszeniu silnika / odłączeniu prostownika a po jakimś czasie (ja przyjmuję 30-60 min - ale to moja "skala" i niekoniecznie musi się pokrywać "ze sztuką").

Moj pali od strzałą..... pod warunkiem ze nie zpstawie do na światłach dłużej niż kilka minutek. Po chwili pod takim obciążaniem mam problemy z zakręceniem. Jak tylko chwilkę podładuje to od razu jest ok...
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu