[1.6] Za wolno spadające obroty |
Autor |
Wiadomość |
Robnek
Nowy Forumowicz
Auto: ASX Intense Plus MY15,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2017, 15:53 [1.6] Za wolno spadające obroty
|
|
|
Witam , może ktoś miał podobny problem ze swoim ASX ?
Przy ruszaniu trudno wyczuć pedał gazu potrafi zasnąć silnik , przy zmianie biegu puszczając pedal gazu i wciskając sprzęgło obroty zamiast natychmiast spadać podnoszą się na kilka długich sekund o 200 300 ob. w efekcie słychać wycie silnika. Bylem w serwisie Mitcar w Piasecznie wiosną tego roku po długiej rozmowie z kierownikiem serwisu tenże kierownik zbagatelizowal moje uwagi i stwierdził że jeszcze musze nauczyć się nim jeździć . Dwa tygodnie temu umówiłem się na wizytę w serwisie Mitsubishi Dixcar Radom , odbyłem 10 kilometrową jazdę z mechanikiem tegoż serwisu za kierownicą mojego ASX a który stwierdził że obroty specialnie tak są ustawione żeby silnik nie zgasł a jest słaby przez ekologie. Jakieś bzdury wygadują w tych serwisach , miałem okazję jeździć Asx em zastępczym z 2016 roku przez 3 dni i silnik pracował jak należy obroty spadały natychmiast po puszczeniu pedału gazu , przejechałem się ostatnio ASXem znajomego z 2015 roku i jechało mi się bardzo dobrze . Czytalem że taki wzrost obrotów może wskazywać na złe działający wariator zmiennych faz rozrządu , pierwszy olej miałem zalany 0w30 po roku w Dixcar Radom zalali mi 0w40 czy olej może mieć wpływ na takie zachowanie silnika ? |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-09-2017, 13:29
|
|
|
Podjedz do Auto-Test w Markach. |
|
|
|
 |
Robnek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-09-2017, 21:20
|
|
|
Dzięki, tak zrobię jak bede w Warszawie , narazie napisałem e-maila do biura obsługi klienta Mitsubishi. Samochód kupiłem nowy jest jeszcze trzy i pół roku gwarancji więc trzeba trochę ich pognębić. |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 24-09-2017, 19:41
|
|
|
Ja tak miałem, zmiana softu w silniku załatwiła sprawę |
|
|
|
 |
dziks
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
|
Wysłany: 26-10-2017, 13:13
|
|
|
Od poczatku (czyli od 2 miesięcy) jezdzac moim ASX z 2016 maialem wrazenie, ze cos moze byc nie do konca dopracowane z tymi obrotami lub sprzeglem. U mnie nie zaobserwowalem wyraznego wzrostu obrotow, ale za to przy szybkiej zmianie biegow silnik potrafi lekko zawyc. Tak jakbym zbyt szybko naciskal sprzeglo, jeszcze przed puszczeniem gazu. Nie jestem jednak az takim lewusem i paroma autami juz sie w zyciu jezdzilo, wiec dziwne to jest dla mnie. Piszecie, ze moze to soft silnika cos miesza... musze sie temu przyjrzec.
Poprawka: właśnie byłem na przejażdżce. Przypatrzyłem się wskaźnikom i obroty jednak wyraźnie podskakują. Nawet o jakieś 200 obr/min. Czyli co? Update softu silnika? Jak się ma do tego gwarancja?? Dealer zrobi to na koszt Japończyków, czy muszę za poprawki sam z kasy wyskoczyć? |
|
|
|
 |
wadoma
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 07-11-2017, 08:20
|
|
|
Moje ASX z 2010r. też tak ma. Przejechałem już 100 tys km i nic specjalnego się nie dzieje. Ta niedogodność ujawnia się tylko wtedy gdy ktoś preferuje dynamiczną jazdę przy spokojnym prowadzeniu nie ma to większego znaczenia. |
|
|
|
 |
Robnek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2018, 20:21
|
|
|
Byłem na przeglądzie w Auto-Test w Markach , zrobili przegląd zmienili olej i płyn hamulcowy po wszystkim przejechali się autem kierownik serwisu za kierownicą mechanik z laptopem na kolanach mnie nie wzięli . Według nich wszystko jest OK nie wiedzą o co mi chodzi a mnie dalej się źle jeździ. Mają mi wymienić gałkę zmiany biegów skórą się wytarła , no i doczytałem się dziś dzięki naszemu forum że łapie się na wezwania do serwisu -wymiana przekaźnika sterownika silnika i zamków drzwi , także zapowiada się ciekawie . Pytanie do Jan1994 :Jak przekonałeś ich do zmiany softu , robiłeś to w serwisie Mitsubishi ?
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem. |
Ostatnio zmieniony przez Robnek 10-01-2018, 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|