|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] brak świateł stopu, i dziwne strzelanie przedniego |
Autor |
Wiadomość |
Bablan
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero II 2,5 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-08-2015, 12:58 [2.5 TD] brak świateł stopu, i dziwne strzelanie przedniego
|
|
|
Witam mam pytanie w sprawie świateł stopu przestały działać, sprawdziłem bezpiecznik był spalony, wymieniłem światła dalej nie działają bezpiecznik już jest ok nie pali się ponownie ale świateł stop dalej nie ma, proszę o rade jak szukać przyczyny?
Pytanie drugie przy włączonym przednim napędzie bardziej na 4H i 4Hlc słychać dziwne odgłosy jak by strzelający przegub (było to słychać już 4 lata temu ale rzadko, ostatnio strzelało coraz więcej), przeguby były robione 2 tygodnie temu problem nie znikną, co jeszcze może kżyrzaki w wale?, przedni most? olej w moście stan ok wymieniony jakieś 2 lata temu REPSOL.
Dajcie pomysł gdzie szukać przyczyn, bardzo dziękuje pozdrawiam.
Pajero 2, 1993rok, 2,5TD intercoler, wersja krótka GLS z RD/Lock, Skrzynia manual super select. |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 TD Long
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 260 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-09-2015, 18:49
|
|
|
Bablan napisał/a: | Pytanie drugie przy włączonym przednim napędzie bardziej na 4H i 4Hlc słychać dziwne odgłosy jak by strzelający przegub (było to słychać już 4 lata temu ale rzadko, ostatnio strzelało coraz więcej), przeguby były robione 2 tygodnie temu problem nie znikną, co jeszcze może kżyrzaki w wale?, przedni most? olej w moście stan ok wymieniony jakieś 2 lata temu REPSOL. |
Które przeguby robiłeś ?
W moim PII strzelał przegub wewnętrzny, na prostych kołach, ale krzyżak również może dać podobny odgłos, też się nasilało z czasem, to raczej nie most.
Miśka na podnośnik, uruchom silnik , 1 bieg, 4H, i noga na hamulec, mechanik pod samochód i namierzy, może pomóc sobie stetoskopem jak posiada
Przy coraz mocniejszym wciskaniu hamulca stukanie będzie się nasilać
Pozdr. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 05-09-2015, 19:43
|
|
|
Bablan napisał/a: |
Pytanie drugie przy włączonym przednim napędzie bardziej na 4H i 4Hlc słychać dziwne odgłosy jak by strzelający przegub (było to słychać już 4 lata temu ale rzadko, ostatnio strzelało coraz więcej), przeguby były robione 2 tygodnie temu problem nie znikną, co jeszcze może kżyrzaki w wale | A łożyska w piaście sprawdzałeś ?? Strzelać może łożysko igiełkowe->> przejście ośki przez piast. W piaście są 3 łożyska. Ale jak były robione przeguby to łożyska były widoczne te duże, igiełkowe może mechanik nie zauważył ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
|
Wysłany: 06-09-2015, 10:05
|
|
|
Tak czy inaczej jak podniesie Miśka do góry i zacznie hamować na włączonym napędzie
łatwiej będzie mu namierzyć skąd dochodzi stukanie / strzelanie , jak by tego nie nazwał
Pozdr. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-09-2015, 10:48
|
|
|
U-96 napisał/a: | Tak czy inaczej jak podniesie Miśka do góry i zacznie hamować na włączonym napędzie
łatwiej będzie mu namierzyć skąd dochodzi stukanie / strzelanie , jak by tego nie nazwał
Pozdr. |
No nie do końca. Układ jezdny nie będzie obciążony masą samochodu a i najgorsza do zdiagnozowania jest usterka występująca od czasu do czasu.
Borykałem się z podobnym tematem dość długo, dopiero wnikliwe rozpatrzenie schematu dało odpowiedź. Najlepiej jest udać się do mechanika co robi Mitsubishi, przypadkowi nie muszą posiadać wiedzy jak te nasze Miśki wyglądają.
Odwiedź stronę http://mitsubishi.epcdata.ru/pajero/ |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
|
Wysłany: 06-09-2015, 12:46
|
|
|
jawaldek napisał/a: | No nie do końca. Układ jezdny nie będzie obciążony masą samochodu a i najgorsza do zdiagnozowania jest usterka występująca od czasu do czasu. |
Układ jezdny nie musi być obciążony masą samochodu, kluczowe są opory toczenia, które jak wzrastają to automatycznie mocniej słychać odgłosy zużytych elementów.
W tym przypadku siła hamowania jakiej używasz zwiększa lub zmniejsza opór toczenia
Dodatkowo pisał o odgłosach przy włączonym napędzie na 4 koła, a nie od czasu do czasu (ja tak zrozumiałem)
Pozdr. |
|
|
|
 |
Bablan
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero II 2,5 TD
|
Wysłany: 11-09-2015, 12:08 i wszystko jasne
|
|
|
witam i wszystko jasne światła stopu zrobione kostka przy pedale była zaśniedziała wyczyściłem i ok
u mechanika wyśledziliśmy usterkę przegub wewnętrzny strzela, i na przednim wale jest też uszkodzony krzyżak od strony mostu, coś w terenie urwało smarowniczkę i błotko od ostatniego smarowania jeszcze w lutym zrobiło robotę, a może to coś co urwało smarowniczkę też się przyczyniło do uszkodzenia krzyżaka, tak czy tak poszukiwania usterek zakończone dzięki pozdrawiam. |
|
|
|
 |
morgenes
Nowy Forumowicz morgenes
Auto: Pajero II 2.8
|
Wysłany: 27-01-2018, 14:25 Re: i wszystko jasne
|
|
|
Bablan napisał/a: | witam i wszystko jasne światła stopu zrobione kostka przy pedale była zaśniedziała wyczyściłem i ok |
a co w sytuacji, kiedy do kostki nie dochodzi napięcie? Bezpiecznik? jeśli tak, to gdzie go szukać, bo wszystkie opisy mam zdarte... |
|
|
|
 |
|
|