|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana oleju w automacie - dynamiczna czy statyczna? |
Autor |
Wiadomość |
majchas_1976
Nowy Forumowicz
Auto: L200
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2017, 16:57 Wymiana oleju w automacie - dynamiczna czy statyczna?
|
|
|
Witajcie,
Szukałem na forum ale z marnym skutkiem, otóż kupiłem Pajero III, olej w skrzyni był zmieniany pod czas wymiany skrzyni przy przebiegu ok 180 tys. km - aktualnie jest 219 tys. km na liczniku a sam olej jest czysty i bez zapachu. Przymierzam się do zrobienia pakietu startowego no i zadzwoniłem dzisiaj do jednego warsztatu co to się automatami zajmuje i cieszy się dobra opinią wśród stołecznych kierowców i dowiedziałem się, że owszem może mi olej wymienić ale nie metodą dynamiczną a statyczną. Dodał, ze on dynamicznie nie wymiania bo potem sie skrzynie sypią. Jakie są Wasze doświadczenia w Waszych Pajero w tym temacie? bo gdzie się nie zapytam to inna opinia.
Jesli taki temat już był na forum z góry przepraszam
Pozdrawiam
[ Dodano: 25-10-2017, 13:41 ]
majchas_1976 napisał/a: | Witajcie,
Szukałem na forum ale z marnym skutkiem, otóż kupiłem Pajero III, olej w skrzyni był zmieniany pod czas wymiany skrzyni przy przebiegu ok 180 tys. km - aktualnie jest 219 tys. km na liczniku a sam olej jest czysty i bez zapachu. Przymierzam się do zrobienia pakietu startowego no i zadzwoniłem dzisiaj do jednego warsztatu co to się automatami zajmuje i cieszy się dobra opinią wśród stołecznych kierowców i dowiedziałem się, że owszem może mi olej wymienić ale nie metodą dynamiczną a statyczną. Dodał, ze on dynamicznie nie wymiania bo potem sie skrzynie sypią. Jakie są Wasze doświadczenia w Waszych Pajero w tym temacie? bo gdzie się nie zapytam to inna opinia.
Jesli taki temat już był na forum z góry przepraszam
Pozdrawiam |
Niewiarygodne, że nikt nie wymieniał oleju w skrzyni AT w swoim Pajero skoro serwisówka mówi: wymiana co 40 tys. km |
_________________ L200 2.5 did |
|
|
|
 |
tomekr
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 automat
|
Wysłany: 27-10-2017, 14:21
|
|
|
Kiedy szukałem mojego Sporta, jeden ze sprzedawców mówił mi, że olej w skrzyni wymieniał w serwisie od automatów i tam robili to dynamicznie a za wymianę zapłacił ok 1500zł ale np mój mechanik mówił, że statyczna wymiana wystarczy w zupełności. Sam jestem zainteresowany jak to jest z tą wymianą ale puki co u mnie zostało jeszcze dużo jazdy do wymiany więc nie szukałem na razie informacji na ten temat. |
|
|
|
 |
majchas_1976
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-10-2017, 17:14
|
|
|
tomekr napisał/a: | Kiedy szukałem mojego Sporta, jeden ze sprzedawców mówił mi, że olej w skrzyni wymieniał w serwisie od automatów i tam robili to dynamicznie a za wymianę zapłacił ok 1500zł ale np mój mechanik mówił, że statyczna wymiana wystarczy w zupełności. Sam jestem zainteresowany jak to jest z tą wymianą ale puki co u mnie zostało jeszcze dużo jazdy do wymiany więc nie szukałem na razie informacji na ten temat. |
Dzięki za odpowiedź "tomekr", zawsze to jakaś informacja. Co do ceny za wymianę dynamiczną to wydaje się być wygórowana, 1500 PLN to dużo za dużo względem stawek stołecznych. Zbliża mi się termin wykonania pakietu startowego, napiszę wiec co i jak poszło.
Pozdrawiam
[ Dodano: 26-11-2017, 21:53 ]
majchas_1976 napisał/a: | tomekr napisał/a: | Kiedy szukałem mojego Sporta, jeden ze sprzedawców mówił mi, że olej w skrzyni wymieniał w serwisie od automatów i tam robili to dynamicznie a za wymianę zapłacił ok 1500zł ale np mój mechanik mówił, że statyczna wymiana wystarczy w zupełności. Sam jestem zainteresowany jak to jest z tą wymianą ale puki co u mnie zostało jeszcze dużo jazdy do wymiany więc nie szukałem na razie informacji na ten temat. |
Dzięki za odpowiedź "tomekr", zawsze to jakaś informacja. Co do ceny za wymianę dynamiczną to wydaje się być wygórowana, 1500 PLN to dużo za dużo względem stawek stołecznych. Zbliża mi się termin wykonania pakietu startowego, napiszę wiec co i jak poszło.
Pozdrawiam |
Podczas przeglądu stwierdzono brak konieczności wymiany oleju w skrzyni. Raz, że musiał być wymieniany stosunkowo niedawno, dwa, że utrzymuje parametry tj. ma właściwy kolor, nie ma zapachu spalenizny a skrzynia działa jak należy. Dla mnie dobra wiadomość, więcej zostało w kieszeni.
Nadal jednak pozostaje pytanie, którą metodą wymieniano olej w Waszych skrzyniach ? |
|
|
|
 |
butynski
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID 2002 automat
|
Wysłany: 06-12-2017, 18:05
|
|
|
Serwis Aso ( jeden raz tam wymieniałem ) zrobił statyczną . Wydawało mi się ,że to trochę kiepsko i następną wymiane już nie w Aso zażyczyłem sobie dynamiczną i taką mi zrobiono . Później gdzieś doczytałem ,ze statyczna w zupeł ności wystarcza a dynamiczna czasem może zbyt dokładnie "wypłukać" skrzynię i to jej może zaszkodzić ( mogą przez wypłukanie wszelakiego dziadostwa pojawić się nieszczelmości ) Tak więc następną zrobię statyczną - tym bardziej ,że Aso tak robi i jest Ok ! |
|
|
|
 |
majchas_1976
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2018, 11:29
|
|
|
butynski napisał/a: | Serwis Aso ( jeden raz tam wymieniałem ) zrobił statyczną . Wydawało mi się ,że to trochę kiepsko i następną wymiane już nie w Aso zażyczyłem sobie dynamiczną i taką mi zrobiono . Później gdzieś doczytałem ,ze statyczna w zupeł ności wystarcza a dynamiczna czasem może zbyt dokładnie "wypłukać" skrzynię i to jej może zaszkodzić ( mogą przez wypłukanie wszelakiego dziadostwa pojawić się nieszczelmości ) Tak więc następną zrobię statyczną - tym bardziej ,że Aso tak robi i jest Ok ! |
Dziękuję za odpowiedź, to co napisałeś brzmi całkiem rozsądnie. Również zrobię statyczną tak dla świętego spokoju.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|