Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Centralny zamek - szaleje?
Autor Wiadomość
wojtek2310 
Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-03-2017, 11:47   [Cari 1.9DI-D] Centralny zamek - szaleje?

Witam
Po przejechaniu krótkiego dystansu(do 2-3 km) drzwi zamykają się same (przy drganiu lub dziurze). Wszystko zaczeło się zimą myslałem, że to od mrozu. Klawiszem nie działało otworzenie drzwi(w panelu sterownia szybami), bylo trzeba zgasić silnik wyjąć kluczyk i drzwi otwierały się na pilota. Po odłaczeniu klem i ponownym podłaczeniu problem ustał (działał także przycisk w drzwiach) i było dobrze około miesiąca. Teraz znowu zamek zaczął szaleć sam sie zymka jest zamkniety a silniczek co jakiś czas próbuje zamknąć. Męczy to strasznie bo jak zabiera się pasażerów trzeba gasić silnik by otworzyć pilotem bo przycisk nie działa. Może ktoś miał podobny problem?

PS Szukałem na forum ale nie znalazłem racjonalnej odpwiedzi.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-03-2017, 17:37   

Być może przycisk w tym panelu zwiera ciągle zamykanie lub któryś z przełączników w zamku kierowcy lub pasażera lub w klapie(jak masz taką wersję) także ma ciągle zwierające się styki sterujące zamykaniem. Możliwe, że przewód sterujący odpowiadający za zamykanie gdzieś się przetarł i czasem zwiera do masy i też może być taki efekt.

wojtek2310 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2017, 12:07   

Przycisk podłanczałem drugi i ciagle to samo. Mysle, że jak by bylo zwarcie to caly czas by zamykanie chodzilo a na trasie 10 km zamyka sie około 3 - 4 razy.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2017, 17:15   

Zwarcie może być jak auto podskoczy na jakiejś nierówności. Można by odłączać po kolei najpierw jedne drzwi później drugie i obserwować.

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 04-03-2017, 17:24   

Zamykanie drzwi jest tylko w panelu kierowcy, wyciągnij, osusz, przeczyść a potem psiknij jakimś olejem i powinno grać :)
http://www.mmdzieciom.pl/

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2017, 19:51   

Nie tylko, jest też przy siłowniku lub przy wkładce w drzwiach kierowcy i pasażera i czasem w siłowniku klapy bagażnika (zależy od opcji wyposażenia). W każdym z tych miejsc mogły się uszkodzić styki odpowiedzialne za zamykanie lub mógł się przetrzeć któryś z przewodów tam idących od sterownika centralnego zamka. Na początek najlepiej wykluczać po kolei każdy z tych przełączników.

wojtek2310 
Forumowicz

Wysłany: 05-03-2017, 14:36   

Jutro jak pozwoli pogoda rozbiore drzwi i poszukam przyczyny . Ja stawiam na przewod co wychodzi z panelu ale zobaczymy. Narazie dziekuje za odp jak znajde przyczyne to podziele się z wami :)

BTTOS 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 102 KM 2001
Wysłany: 09-04-2017, 21:00   

Witam. Blokadka w tylnych drzwiach się nie podnosi przy otwieraniu centralnego z pilota. Myślałem że tylko w lewych tylnych i rozebraliśmy tam. Piskaliśmy ale nic nie dało i chyba siłownik padł, z tym że w drugich tylnych to samo się dzieje. Czyżby dwa siłowniki jednocześnie padły? Gdzie to kupić. Widziałem na allegro ale tylko z demobilu i jeszcze rodzaj wtyczki się różni czarna lub niebieska. Da się jakoś poznać bez rozbierania, którą zakupić w razie co i czy w ogóle są jakieś zamienniki czy szukać na szrocie?
Ostatnio zmieniony przez BTTOS 11-04-2017, 20:00, w całości zmieniany 2 razy  

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 09-04-2017, 21:50   

sprawdz najpierw czy prady dochodza, jezeli dochodza do lewych i rpawych, to silowniki, jezeli nie to stawialbym na centralke

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 09-04-2017, 23:03   

wojtek2310 napisał/a:
Po przejechaniu krótkiego dystansu(do 2-3 km) drzwi zamykają się same (przy drganiu lub dziurze)

Wilgoć woda robi swoje kiedys miłem taki sam przypadek w poprzednim galancie wysuszenie i zaizolowanie przewodów w drzwiach od centralnego zamka i problem znikł

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

BTTOS 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 102 KM 2001
Wysłany: 11-04-2017, 20:01   

Prądy dochodzą bo blokadki się ruszają ale nie wysuwają do góry i nie odblokowują zamka. Podejrzewam siłowniki. Czy nikt nie jest w stanie powiedzieć czy w mojej wersji Cari są siłowniki z niebieską czy czarną wtyczką?

GregoryCar 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,6 98 r
Wysłany: 17-05-2017, 20:06   

witam
podczas jazdy autem zamkął sie centralny , otworzyłem go z pilota ale po zatrzymaniu sie zamykanie z pilota pzrestało już działać, otwieranie działa, niestety żeby zamknąc trzeba każde drzwi oddzielnie
co moze byc powodem?
dzis wymieniłem PRZEKAŹNIK MODUŁ MR228120 ale nic to nie dało

pilot montowany dodatkowo nie było w standardzie

gorgeone 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.8gdi 2000
Wysłany: 21-12-2017, 21:43   centralny zamek

witam wszystkich. otóż mam podobny problem co kolega wyzej z centralnym ale w druga strone
z zamkiem otóż zamyka się bez problemow ale otworzyć już się nie chce czy możne ktoś z was miał taki problem lub zna usterkę dzięki za wszystkie odpowiedzi

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 18-01-2018, 19:28   Re: centralny zamek

Witam
Podpinam sie do tematu.Centralny nie otwiera . Czy mechanicznie powinny sie poszczególne zamki otworzyc kluczykiem czy jak coś padło to wogóle nie otworze?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2018, 19:33   

Jeśli centralny nie otwiera wszystkich to raczej we wszystkich na raz mechanika nie padła i raczej jest to jakiś problem elektryczny, najprawdopodobniej wina sterownika.

Odpowiedz do tematu