|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy |
Autor |
Wiadomość |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 18-07-2022, 20:27 [3.2 DID] "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
|
|
|
Pomimo, że moje Pajero niedługo pójdzie "pod młotek" , to chciałbym użytkowników zapytać, czy też tak mają i czy próbowali coś z tym zrobić: Wraz ze wzrostem prędkości rośnie i to mocno pęd powietrza z nawiewów, pomimo że wentylator pracuje "na jedną kreskę". Przy 140km/h można sobie zupełnie podarować nastawę mocy wentylatora bo dmucha jakby na postoju nastawić wentylator chyba na maksa. Da się coś z tym zrobić ? |
|
|
|
 |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 20-07-2022, 10:35
|
|
|
Co prawda, bardzo sporadycznie przekraczam 140km/h, ale nie zaobserwowałem czegoś takiego.. |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 20-07-2022, 10:40
|
|
|
klapek napisał/a: | Co prawda, bardzo sporadycznie przekraczam 140km/h, ale nie zaobserwowałem czegoś takiego.. | przy 165 km/h też to występuje
To coś łatwiej zaobserwować jak klima włączona, gdzie przy dużych prędkościach tak zimnym z nawiewów daje że można se ręce odmrozić. Chyba trza Pajero wyłącznie majestatycznie jeździć. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 20-07-2022, 11:37
|
|
|
gshesiu napisał/a: |
(...)
Chyba trza Pajero wyłącznie majestatycznie jeździć. |
No co Ty, nie żartuj
To nie Range Rover II
Jeździłem wieloma modelami Pajero, wersją IV niewątpliwie też. Poza tym innymi różnymi autami.
Ale poza dziwnymi przypadkami (np. klapki w Defender seria I albo "wentylacja" w Maluchu) nie przypominam sobie, aby nawiew był zależny od prędkości.
Może jakiś wąż spadł i bierze powietrze z innego miejsca, gdzie przy prędkości występuje nadciśnienie? |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-07-2022, 14:05 Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
|
|
|
gshesiu napisał/a: | Pomimo, że moje Pajero niedługo pójdzie "pod młotek" , to chciałbym użytkowników zapytać, czy też tak mają i czy próbowali coś z tym zrobić: Wraz ze wzrostem prędkości rośnie i to mocno pęd powietrza z nawiewów, pomimo że wentylator pracuje "na jedną kreskę". Przy 140km/h można sobie zupełnie podarować nastawę mocy wentylatora bo dmucha jakby na postoju nastawić wentylator chyba na maksa. Da się coś z tym zrobić ? |
Szukaj dziury w karoserii |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 20-07-2022, 21:33 Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Szukaj dziury w karoserii | Wieje z nawiewów mocniej a nie spoza nawiewów, to niby jak w kanały nawiewów ma wejść więcej powietrza jak nie przez filtr kabinowy ? Sterowanie nawiewami też działa jak należy.
Dzisiaj akurat byłem w trasie, sprawdziłem , od licznikowo 120km/h do 160km/h, tak ze 2 razy mocniej dmucha przy większej prędkości. Na pewno tak nie macie czy po prostu nie jeździcie w takie upały tak szybko ?
No chyba że ktoś miał rację wyżej , że to nie jest Range Rover, ale po prostu taki jakby roboczy traktor, którym tak szybko się nie lata, tylko jeździ się "majestatycznie" do 120km/h (wtedy arabskie zaczynają pikać).
Albo .... kanały nawiewów u mnie są gdzieś rozpięte i zaciąga powietrze po dmuchawie.... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 26-07-2022, 13:11 Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
|
|
|
gshesiu napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | Szukaj dziury w karoserii | Wieje z nawiewów mocniej a nie spoza nawiewów, to niby jak w kanały nawiewów ma wejść więcej powietrza jak nie przez filtr kabinowy ? Sterowanie nawiewami też działa jak należy.
Dzisiaj akurat byłem w trasie, sprawdziłem , od licznikowo 120km/h do 160km/h, tak ze 2 razy mocniej dmucha przy większej prędkości. Na pewno tak nie macie czy po prostu nie jeździcie w takie upały tak szybko ?
No chyba że ktoś miał rację wyżej , że to nie jest Range Rover, ale po prostu taki jakby roboczy traktor, którym tak szybko się nie lata, tylko jeździ się "majestatycznie" do 120km/h (wtedy arabskie zaczynają pikać).
Albo .... kanały nawiewów u mnie są gdzieś rozpięte i zaciąga powietrze po dmuchawie.... |
ja jeżdżę i 170 km/h ale kiego efektu nie widziałem , jeździłem nie jednym Pajero |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
Ostatnio zmieniony przez zbyszekm2 30-07-2022, 14:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 29-07-2022, 11:01
|
|
|
gshesiu, a może masz silniczek nawiewu napędzany paskiem od wału napędowego?
A tak serio... może podepnij się miernikiem i sprawdź instalację elektryczną, czy napięcie na silniczku nie wzrasta z obrotami... chyba od tego bym zaczął. |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2022, 13:11
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | A tak serio... może podepnij się miernikiem i sprawdź instalację elektryczną, czy napięcie na silniczku nie wzrasta z obrotami... chyba od tego bym zaczął. | strata czasu, nawiew pracuje idealnie poza autostradami, sytuacje nieznane w samochodach klasy premium pojawiają się dopiero na nich |
|
|
|
 |
|
|