Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:52 |
[I 2.0] Dziwny hałas Pomocy |
Autor |
Wiadomość |
Karol2111
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 1 2.0.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-11-2017, 09:39 [I 2.0] Dziwny hałas Pomocy
|
|
|
Panowie taka sytuacja, od pół roku mam outka 2.0 03r. Problem polega na tym że podczas jazdy w zakresie 3tyś obrotów pojawia się dziwny hałas z lewej strony pod maską, takie szuranie lub chrobotanie. Miał ktoś coś podobnego? Proszę o pomoc obawiam się że skrzynia się kończy. Ps to samo jest podczas hamowania silnikiem i podczas zmiany biegów przy 3tyś obrotów.
[ Dodano: 09-11-2017, 09:41 ]
Jadąc cały czas 3biegiem w zakresie 3tyś obrotów słychać cały czas
[ Dodano: 09-11-2017, 15:04 ]
Jadąc cały czas 3biegiem w zakresie 3tyś obrotów słychać cały czas |
_________________ KO |
|
|
|
 |
marcin123
Forumowicz
Auto: outlander 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Wrz 2013 Posty: 73 Skąd: Leśnica
|
Wysłany: 09-11-2017, 18:23
|
|
|
to ciekawe... z lewej strony no to chyba skrzynia.... ja tak miałem jak był wałek balansowy źle ustawiony |
|
|
|
 |
jaztom
Forumowicz
Auto: Outlander I 2.4
|
Wysłany: 08-06-2018, 10:45 Turkotanie na niskich prędkościach
|
|
|
Od pewnego czasu mam dziwne turkotanie z przodu (wydaje mi się że bardziej po lewej stronie) zwłaszcza na biegach 1-3, czasami słabiej a czasami mocniej.
Przy większych prędkościach to dziwne turkotanie znika.
Osobiście stawiam na przegub albo co gorsze na skrzynię biegów.
Miał może ktoś z was coś takiego ? |
_________________ nadzieja umiera ostatnia |
|
|
|
 |
past
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0 4WD
|
Wysłany: 11-06-2018, 08:46 Re: Turkotanie na niskich prędkościach
|
|
|
jaztom napisał/a: | Od pewnego czasu mam dziwne turkotanie z przodu (wydaje mi się że bardziej po lewej stronie) zwłaszcza na biegach 1-3, czasami słabiej a czasami mocniej.
Ja miałem podobnie:
1. sprawdź czy to turkotanie ustępuje np.: podczas wciśnięcia sprzęgła - u mnie słychać było takie chrobotania/ turkotanie podczas postoju czy jazdy, po wciśnięciu sprzęgła cisza - skończyło się regeneracją całej skrzyni + łożyska dociskowego.
2. Punkt 1 załatwił tylko część moich przygód z dźwiękami, przy ok 3 tyś obrotów miałem dość mocne buczenie, jak przeciągałem obroty dalej dźwięki przypominały puszczenie bączka z PRL (ach to były zabawki) - okazało się, że miałem źle ustawiony wałek balansowy i przy okazji urwane śruby od koła paskowego i kilka innych.
Teraz jest OK
Powodzenia ! |
|
|
|
 |
jaztom
Forumowicz
|
Wysłany: 13-06-2018, 18:02 Re: Turkotanie na niskich prędkościach
|
|
|
past napisał/a: | jaztom napisał/a: | Od pewnego czasu mam dziwne turkotanie z przodu (wydaje mi się że bardziej po lewej stronie) zwłaszcza na biegach 1-3, czasami słabiej a czasami mocniej.
Ja miałem podobnie:
1. sprawdź czy to turkotanie ustępuje np.: podczas wciśnięcia sprzęgła - u mnie słychać było takie chrobotania/ turkotanie podczas postoju czy jazdy, po wciśnięciu sprzęgła cisza - skończyło się regeneracją całej skrzyni + łożyska dociskowego.
2. Punkt 1 załatwił tylko część moich przygód z dźwiękami, przy ok 3 tyś obrotów miałem dość mocne buczenie, jak przeciągałem obroty dalej dźwięki przypominały puszczenie bączka z PRL (ach to były zabawki) - okazało się, że miałem źle ustawiony wałek balansowy i przy okazji urwane śruby od koła paskowego i kilka innych.
Teraz jest OK
Powodzenia ! |
Tak też u mnie jest (tylko że turkotanie tylko podczas jazdy, i że przy szybszej prędkości znika)- wciskam sprzęgło i turkotanie mija. Mechanik też stawia na skrzynie.
Jeszcze nie rozmawiałem z mechanikiem o kosztach regeneracji skrzyni.
Ile ciebie to pokosztowało? Bo pewnie ne mało |
|
|
|
 |
past
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0 4WD
|
Wysłany: 13-06-2018, 18:13
|
|
|
Stara skrzynie zostawiłem w rozliczeniu, nowa zregenerowana plus robota w sumie 1300 zl (800+500), cena za skrzynie jest uzależniona od kondycji twojej starej skrzyni.
Wysłałem Ci na PW kontakt do gościa, u którego to robiłem. Nawet jeśli się nie zdecydujesz, warto zadzwonić i się poradzić, facet na prawdę wie co robi.
Pozdr,
Paweł |
|
|
|
 |
jaztom
Forumowicz
|
Wysłany: 13-06-2018, 18:21
|
|
|
past napisał/a: | Stara skrzynie zostawiłem w rozliczeniu, nowa zregenerowana plus robota w sumie 1300 zl (800+500), cena za skrzynie jest uzależniona od kondycji twojej starej skrzyni.
Wysłałem Ci na PW kontakt do gościa, u którego to robiłem. Nawet jeśli się nie zdecydujesz, warto zadzwonić i się poradzić, facet na prawdę wie co robi.
Pozdr,
Paweł |
Dziękuję bardzo za info. Na pewno skorzystam |
|
|
|
 |
flash
Forumowicz

Auto: Out I 2.0 136KM 2WD 2007r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 194 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 14-06-2018, 12:05
|
|
|
jaztom, poczytaj poniższy wątek. Opisałem tam dokładnie moje problemy ze skrzynią, podałem dokładne koszta części, jak i gdzie je dostać, etc.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=99888&postdays=0&postorder=asc&start=0
Mogę Ci nawet dać namiar na chłopaka w CT, który mi to bezproblemowo ogarnął. W razie co pisz na priv |
_________________ Warto być przyzwoitym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieprzyzwoitym, ale nie warto...
Władysław Bartoszewski |
|
|
|
 |
jaztom
Forumowicz
|
Wysłany: 14-06-2018, 13:15
|