Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Piwor
03-03-2018, 10:23
Montaż soczewek w cari 2001
Autor Wiadomość
karcio246 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2018, 23:18   Montaż soczewek w cari 2001

Witam czy ktoś z was montował może sobie soczewki w Carisme 2001 r i czy to w ogóle legalne w naszym kraju, żeby samemu przerabiać lampy i jakie warunki muszą zostać spełnione ? Ostatnio przeglądałem neta i zobaczyłem filmik jak wymieniają żarówki na soczewki. Jestem ciekaw czy to jest legalne, czy można to zrobić samemu i czy się oplaca. Bardzo proszę o odpowiedź a dorzucę filmik dla ciekawskich :D https://youtu.be/cepqGqEbgU8

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-01-2018, 08:27   

Jest to oczywiście nielegalne i tu raczej nikt czegoś takiego w Carismie nie robił, kilka lat tu siedzę i jeszcze o takim przypadku nie czytałem. Podobno były oryginalne lampy soczewkowe ale raczej bardzo ciężko je znaleźć. Niektórzy przerabiają lampy które w oryginale są podwójne bo przy takich przeróbka niezbyt rzuca się w oczy a ty spory reflektor i jeden bixenon :)
Dodatkowo aby nie oślepiać xenony maja spryskiwacze i autopoziomowanie, po takiej przeróbce będziesz niebezpieczny na drodze więc auto na 100% nie przejdzie przeglądu i każdy kumaty policjant zabierze Ci dowód rejestracyjny.

karcio246 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2018, 22:51   

Rozumiem, dziękuję za info :) a da się jakoś fajnie przerobić światła ? Bo już po ciemku nic nie widzę. Lampy odnowione wypolerowane, a dalej bardzo słabo świecą :(
Ostatnio zmieniony przez karcio246 30-01-2018, 23:53, w całości zmieniany 2 razy  

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-01-2018, 23:12   

Pewnie masz wypalone odbłyśniki, możesz je zregenerować choć przy takich rozmiarach pewnie będzie to trochę kosztowało. Można też sprawdzić czy nie ma spadku napięcia na żarówkach bo nawet spadek o te 1 - 2V spowoduje znaczny spadek jasności.

karcio246 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2018, 23:55   

Czaje, a możesz polecić mi jakieś mocne żarówki ? Może to jakoś pomoże, chociaż ostatnio były wymieniane ale możliwe że po prostu jakieś słabe kupiłem :(

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 31-01-2018, 00:36   

Osram Night Breaker Unlimited
Osram Night Breaker Laser
Philips też robi żarówki tego typu.
Azjatyckich podróbek czy ogólnie niemarkowych żarówek z marketu nie polecam - wyrzucone pieniądze.
Z drugiej strony patrząc, to cudów się nie spodziewaj. Carisma ma reflektory, jakie ma, i niewiele idzie z tym zrobić.

EDIT - w Niemczech kiedyś jedna firma robiła reflektory ksenonowe (z homologacją) do Carismy poliftowej. Niestety, w tej chwili jedyna chyba szansa na dostanie takich reflektorów to szroty, bo nawet na E-bayu raz tylko je widziałem. Niestety, produkcja tych ksenonów była niewielka, bo Carism we wszystkich wersjach wyprodukowano niecałych 400 tyś. sztuk, z czego 2/3 to były wersje przed liftem.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-01-2018, 06:50   

Tańsze a też bardzo dobre są Tungsramy, w poprzednim aucie w Carismie miałem takie +50 i świeciły porównywalnie do Philipsów +50. Brat też w Carismie miał +90 i też był bardzo zadowolony a cena o około połowę mniejsza od Philipsów.

Odpowiedz do tematu