Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietypowe drgania
Autor Wiadomość
Myszon 
Forumowicz

Auto: Lancer V station wagon 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2018, 22:33   Nietypowe drgania

Witam forumowiczów.
Chciałbym się Was poradzić odnośnie drgań karoserii i kierownicy w moim kombi 2.0 z 2005r.
Drgania odczuwale są już od 40km/h i nie znikają przy wyższych prędkościach.
Występują przy stałych prędkościach,przyspieszaniu,zwalnianiu,hamowaniu silnikiem,jazdy na luzie,jazdy na wyłączonym silniku,na zakrętach i odczuwam je jakbym jechał po bardzo gęstej i delikatnej tarce.W drgania wpada buda i przenosi się na kierownicę i trwa to sek może dwie ....sek przerwy i znów tak samo bez końca.Drgania są na tyle delikatne,że nie jestem w stanie określić czy są pionowe czy poziome ,ale obstawiam na te pierwsze.
Mam wrażenie ,że nasilają się na nierównościach.Kiedy droga jest prosta jak stół drgania są niemalże niewyczuwalne a kiedy trafi się drobna nierówność auto zaczyna drgać mocniej.
Na stacji diagnostycznej zbadaliśmy wspólnie co się dało a usterki zostały usunięte.
Wymieniłem tuleje pionowe wahaczy przód i łączniki stabilizatora.Przetoczyłem cztery tarcze z czyszczeniem wszystkiego na błysk i smarowaniem,ustawiłem zbieżność, przesmarowalem przeguby lewej półosi,bo na wew przegubie było napisane markerem EA co dało mi do myślenia.Zastanawiam sie czy ktoś nie założył półosi od galanta ,która może być nieodpowiednia i do tego uszkodzona.Luzy osiowe na półosiach są a promieniowe raczej nieodczuwalne.
Wczoraj natomiast wybrałem się na wyważenie kół z testem drogowym.
Niestety nic nie pomogło.Brak luzów i stuków w zawieszeniu,poduszki silnika jeszcze są ok,auto przyspiesza na benzynie i LPG tak samo,nie brakuje mocy ,więc chyba rozrząd jest ok,ale niedługo i to sprawdzę.Na letnich to samo.
Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?
Dziękuję za każdą pomoc i sugestie.

Odpowiedz do tematu