|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
wieczny problem - hamulec ręczny |
Autor |
Wiadomość |
nubi
Mitsumaniak 03556/KMM

Auto: czarny2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-04-2018, 19:14 wieczny problem - hamulec ręczny
|
|
|
Cześć.
Jesienią jeszcze jako tako działał , teraz słabiuteńko i chyba jedno koło.
Chciałem zapytać czy są tam jakieś typowe usterki np. wyciągające się linki, rdzewiejące uchwyty, itp., czy trzeba "jak zwykle" szykować się na jakiś typowy element,
no i czy często trzeba zajmować się ręcznym (co roku?) , gdyż wyszukiwarka zwróciła 0 wyników na słowo "ręczny" - to chyba nie jest częsty temat?
Nie miałem jeszcze okazji zaglądać w koła. Zapytać chyba nie szkodzi o doświadczenia?
2.0 Sport ,2004 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-04-2018, 19:30
|
|
|
W sumie ja dość często podciągam ręczny. Są chyba 2 teorie:
- ja przy wymianie kół zawsze i tak wyciągam tylne klocki czyszczę i smaruje więc podciągam też śrubokrętem regulator ręcznego (zaślepka gumowa jest na powierzchni styku z kołem i pod nią jest regulator) tak żeby nie obcierało lub delikatnie wtedy na pierwszym lub drugim zębie już mocno hamuje.
- podobno można kręcić śrubką pod dźwignią ręcznego bez rozkręcania tunelu środkowego ale nie stosowałem tej metody.
Jeśli Ci hamuje jedno koło to może świadczyć o awarii bo pod dźwignią ręcznego jest takie cięgno które równoważy siłę na prawe lub lewe koło. Jak linka lub coś innego popuściło na jednym kole to wtedy dźwignia pójdzie dużo wyżej. |
|
|
|
 |
nubi
Mitsumaniak 03556/KMM

Auto: czarny2
|
Wysłany: 05-04-2018, 19:46
|
|
|
Tak, dźwignia jest już wysoko, stanowczo za wysoko. To cięgno to pewnie takie -I:=
OK, czyli najczęściej to tylko naciąganie linek - wnioskuję.
dziekuję |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-04-2018, 21:32
|
|
|
Możliwe, ale pewnie same okładziny też się zużywają. |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 05-04-2018, 21:48
|
|
|
nubi napisał/a: | no i czy często trzeba zajmować się ręcznym (co roku?) |
Nie zaszkodzi. Ten typ tak ma. Ogólnie całe hamulce w naszych miśkach wymagają szczególnej troski. Raz na jakiś czas warto wszystko rozebrać, wyczyścić i wymienić co trzeba - szczególnie z tyłu.
nubi napisał/a: | gdyż wyszukiwarka zwróciła 0 wyników na słowo "ręczny" - to chyba nie jest częsty temat? |
To wina wyszukiwarki - ogólnie kuleje
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=104299 |
|
|
|
 |
rudi88
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 262 Skąd: to przypełzło?
|
Wysłany: 05-04-2018, 23:10
|
|
|
Ręczny reguluję ze dwa razy w roku. Miska mam 7 rok i okładziny od kupna te same, tarczo-bębny raz zmieniane. Podciąganie na lewarku przydaje się jak na szybko trzeba poprawić ręczny ale jak już jest duży luz lub nie bierze któreś koło to trzeba podkręcić na samo regulatorach.
Ja ręcznego używam co dzień zarówno do parkowania jak i do nawrotek i nigdy w lancerku nie było problemów. |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 420 Skąd: Bielsko-Biała/okolice
|
Wysłany: 06-04-2018, 06:47
|
|
|
nubi napisał/a: | T
OK, czyli najczęściej to tylko naciąganie linek - wnioskuję.
|
Nie . Wręcz przeciwnie ten zabieg nic skutecznego nie wniesie do poprawności działania tego systemu ham .
Tylko przy dźwigni to regulują pseudomechanicy i jeszcze chcą by im za to zapłacić.
najpierw kontrola linek, czy pancerz linki cały , nie popękany , nie spuchnął gdzieś w którejś podtrzymce , czy pancerz nie wpadł do środka tarczobębna ,demontaż tarczobębnów , kontrola samoregulatorów , jak sprawne mają same regulować bo sama nazwa nawet na to wskazuje , mają być czyste bez korozji , obracać się bez problemów , spr, stan szczęk i max DIA tarczobębna .
Żeby kupić to co trzeba trzeba najpierw zdiagnozować by nie kupować za dużo i niepotrzebnie lub kupić wszystko nowe i zrobić jak należy .
Jeśli ktoś używa ręcznego tylko jako hamulca postojowego to zużycie okładzin jest praktycznie zerowe .Wszelkie wydziwiasy na ręcznym to osobna sprawa .
Nieużywany ręczny koroduje , a jak nie działa to np zablokuje się wtedy nie wróci któraś szczęka i zetrzesz ją podczas jazdy , nieużywany koroduje ale użyty na dłużej jeszcze gorzej , wszelkie postoje komisowe itp historie bardzo sprzyjają awarią układów ham. postojowych jak i ham. roboczego .Szczęka mogła się zetrzeć lub przykleić do tarczobębna i odklei się okładzina , zmieli ją tam i już nie ma co hamować .
Dla mnie diagnozy tego typu są bez sensu , żeby leczyć trzeba przecież zbadać-zobaczyć-dotknąć .
W samym systemie bębnowym ta sama szczęka hamuje jako ham. roboczy i postojowy dlatego szybciej się to zużywa .
Jeśli już wszystko mamy w porządku naprawione czy wymienione ręczny regulujemy na samoregulatorach , jeśli przy kole zrobisz poprawnie przy dźwigni nie powinieneś mieć nic do szukania ,tam się popuszcza do wymiany linek i na popuszczonym się powinno regulować , ręczny ma być skuteczny a to czy on jest na 2, 3 entym z kolei ząbku to indywidualne upodobania , diagnosty np. nie interesuje jak wysoko jest wajcha ma trzymać.Jest żyleta na 3 to dobrze jest prawie w pionie też podbije pod warunkiem że trzyma , choć osobiście uważam że ten 3 ząbek to poprawne i wygodne rozwiązanie .
Na końcu długość linek to już tylko ewentualna korekta a nie podstawowa regulacja . |
_________________ Niektórzy ludzie są jak 1grosz - mają dwie różne strony i nie przedstawiają praktycznie żadnej wartości...
BMW - jest
Lancer kombi 2.0 Sport -jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było
 |
|
|