Szarpanie przy przyspieszaniu |
Autor |
Wiadomość |
filemonn81
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-03-2018, 05:26 Szarpanie przy przyspieszaniu
|
|
|
Witam.
Outlander II 2.2 177km.
Przy przyspieszaniu delikatnie szarpie a nawet drga cały samochód. Objawia się to przy sporej prędkości. Sprawdzałem na obu napędach i jest tak samo. Najbardziej drga jak jadę z równą prędkością czyli nie hamuje silnikiem ani nie przyspieszam. Co to może być? |
|
|
|
 |
radzik1
Forumowicz
Auto: c-crosser
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lip 2017 Posty: 47 Skąd: BYDGOSZCZ
|
Wysłany: 12-03-2018, 20:46
|
|
|
Pierwsze co mi przychodzi do głowy niewyważone koła albo przeguby wewnętrzne do wymiany. |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-03-2018, 12:40
|
|
|
Ew. tylny wał (łożyska, krzyżaki). Niezależnie czy napęd przenosi czy nie - kręci się zawsze.
A jesteś w stanie zlokalizować (choć z grubsza) źródło wibracji (przód / środek / tył )? |
_________________ Teraz: Mitsubishi Outlander II 2.2 DID MIVEC |
|
|
|
 |
filemonn81
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 13-03-2018, 19:28
|
|
|
Wlasnie wydaje sie ze tyl. Dziwna sprawa. Mam pod koniec miesiaca wyjazd za granice i troszke sie boje ze moze byc kiszka. Najbardziej trzesie jak mam rowne obroty czyli nie hamuje silnikiem i nie przyspieszam a jak hamuje to wcale nie trzesie |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-03-2018, 15:26
|
|
|
Jeśli obstawiasz tył jako źródło - zobacz wał napędowy (krzyżaki, łożyska), jeśli nie - tylny most + półosie + przeguby. Niestety bez kanału nie zobaczysz. Może jak zaczniesz oglądać to od razu zobaczysz np. uszkodzoną maszetę przegubu więc już z grubsza będzie wiadomo.
[ Dodano: 14-03-2018, 15:31 ]
A teraz jeszcze trafiłem w wątku obok (napędy 4x4) na schemat (wrzucony przez @vavoom):
Więc wynika, że jeszcze mechanizm sprzęgła dochodzi. |
_________________ Teraz: Mitsubishi Outlander II 2.2 DID MIVEC |
|
|
|
 |
kruhy84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 168 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14-03-2018, 18:31
|
|
|
filemonn81 napisał/a: | Wlasnie wydaje sie ze tyl. Dziwna sprawa. Mam pod koniec miesiaca wyjazd za granice i troszke sie boje ze moze byc kiszka. Najbardziej trzesie jak mam rowne obroty czyli nie hamuje silnikiem i nie przyspieszam a jak hamuje to wcale nie trzesie |
możesz również sprawdzić tylne tarcze i zaciski hamulcowe. |
|
|
|
 |
|