|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pajero III 2.5 TDI SWB serwis po zakupie |
Autor |
Wiadomość |
Garrett
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 2.5 TDI SWB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-07-2017, 23:09 Pajero III 2.5 TDI SWB serwis po zakupie
|
|
|
Witam szanowne grono, jestem świeżo po zakupie krótkiego (jak w temacie) Pajero z 2005 roku. Pytanie moje dotyczy czynności które w pierwszej kolejności muszę wykonać po zakupie.
EDIT:uzupełnione informacje
1. Olej silnikowy (zaleje syntetyk) - ile wchodzi? MOTUL 8100 XCESS 5W40 - 7,5L
2. Z filtrów to standardowo olej, ropa, powietrze i kabina. Czy coś pominąłem, lub któryś z w.w. występuje w dwóch sztukach (kabina na przykład) OLEJ, POWIETRZE, PALIWO, KABINA - MANN
3. Do zmiany też rozrząd kompletny, czyli wszystkie paski (z tego co widziałem i czytałem to piasek rozrządu jeden + 2 klinowe - czy rozmiary są standardowe, czy zależne od wyposażenia, itp) pompa chłodziwa + chłodziwo (ile wejdzie?). Jeśli ktoś jest świeżo po zmianie, czy mógłby napisać ile rolek, napinaczy, itd. Co warto przy okazji zrobić bądź sprawdzić?
ROZRZĄD - 2 PASKI ZĘBATE (SKF) + ROLKA (SKF), POMPA WODY + CHŁODZIWO, 2 PASKI KLINOWE
Teraz zaczynają się schody, bo to pierwsza terenówka. Poprzednio jeździłem samymi VAGami.
4. Oleje w dyfrach (przód, tył), skrzynia, reduktor - ile litrów do każdego i jakiej klasy oleje przekładniowe?
SKRZYNIA BIEGÓW (3,2L) - MOTUL GEAR 300 75W90
REDUKTOR (2,8L) - MOTUL GEAR 300 75W90
PRZEDNI DYFERENCJAŁ (1,2L) - MOTUL GEAR 300 75W90
TYLNI DYFERENCJAŁ (1,6L) - MOTUL GEAR 300 75W90
WYMIANA CO 75000KM
5. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę, wymienić, sprawdzić?
6.Słabe punkty to wyciek gdzieś z silnika, ciężko zlokalizować od góry, nie leje, raczej się poci coś delikatnie - czy są jakieś typowe miejsca? Może to być nawet smoła z EGR'a, czy tego też sprawdzić, bo coś czuję że będzie zawalony.
NIEDOKRĘCONA TYLNA NAKRĘTKA POKRYWY GŁOWICY CYLINDRÓW
Dwa miejsca widocznej korozji na nadkolach wewnątrz komory silnika, mniej więcej na środku, wielkości 2-3 cm. Czy tyko typowa bolączka?
Dodatkowych progów bocznych, a właściwie ich stelaży już nie ma - w całości zjedzone przez rudą. Czy ktoś spawał nowe, czy są zamienniki godne polecenia w rozsądnej cenie?
O WALCE Z KOROZJĄ, ZABEZPIECZANIE PODWOZIA, ORAZ CO KRYJE SIĘ POD PLASTIKOWYMI ELEMENTAMI ZEWNĘTRZNYMI OSOBNY TEMAT
Przepraszam za ogrom pytań, ale jak napisałem to mój pierwszy Pajero i trochę jestem zielony. Jeżeli ktoś ma może Sam Naprawiam albo jego odpowiednik Hayes'a w miłym formacie PDF, chętnie poczytam i dam znajdę odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dzięki za wszelką pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez Garrett 03-04-2018, 16:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek5
Forumowicz

Auto: Z Pajero na LADA 4x4 :)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 86 Skąd: Kalwaria Zeb.
|
|
|
|
 |
Garrett
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2017, 00:16
|
|
|
Dzięki. Powoli ogarniam temat, zdobywam serwisówki, itd. Postaram się na bieżąco edytować pierwszy post, żeby nie było że jestem leniwy. |
|
|
|
 |
polar2000
Forumowicz
Auto: Montero
|
Wysłany: 26-07-2017, 05:56
|
|
|
Bartek5 napisał/a: | http://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/advice.aspx?lang=pol&type=d00a772a6762ce7eb735ebca0a4f9fb2 |
Kolego dla mojej perełki 2001 3.5 v6 v75w znalazła by się taka specyfikacja z olejami i filtrami |
|
|
|
 |
Bartek5
Forumowicz

Auto: Z Pajero na LADA 4x4 :)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 86 Skąd: Kalwaria Zeb.
|
Wysłany: 28-07-2017, 18:25
|
|
|
polar2000 napisał/a: | Bartek5 napisał/a: | http://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/advice.aspx?lang=pol&type=d00a772a6762ce7eb735ebca0a4f9fb2 |
Kolego dla mojej perełki 2001 3.5 v6 v75w znalazła by się taka specyfikacja z olejami i filtrami |
Ależ proszę bardzo
http://valvoline-eu.lubri...5680e9711177723 |
|
|
|
 |
Garrett
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2018, 16:44
|
|
|
Pierwszy post uzupełniony we wszystkie informacje o które pytałem. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|