|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lista Czynności Przeglądowych |
Autor |
Wiadomość |
Michal-MMC
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2010, 16:30 Lista Czynności Przeglądowych
|
|
|
Z myślą o wszystkich użytkownikach samochodów Mitsubishi przygotowaliśmy aplikację do przeglądania list czynności przeglądowych. Dzięki temu będą mogli Państwo zweryfikować, jakie czynności wchodzą w skład przeglądów w ASO.
Zapraszamy do zapoznania się z listą do swojego
modelu Mitsubishi: TUTAJ |
Ostatnio zmieniony przez Firebee 20-05-2010, 10:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
allmaz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 02-05-2018, 20:13
|
|
|
Aktualny link
https://www.mitsubishi.pl/uslugi/lista-przegladow
Mam śmieszne pytanie. Pytam się, ponieważ nie znam się na obsłudze i mechanice. Jeżeli by ta lista była cała OK to czy mogę być na 99% pewien, że samochód nie zawiedzie w drodze tak o sam z siebie?
Mam Carismę z 2004 roku, jestem 3 właścicielem i szukam metody sprawdzenia wszystkiego-wszystkiego, żeby se jechać w daleką drogę i być pewnym, że nic się nie stanie. Zwykły przegląd w SKP nie bierze pod uwagę stanu silnika i skrzyni biegów, a jak by coś było nie tak z tym to też ewentualna przygoda.
Czemu nie zrobić tego w zwykłym warsztacie? Dobry mechanik ma pełno roboty i nie interesuje go szukanie ewentualnych problemów. Oni nie mają takich list. Tam konkret: co ci nie działa? |
Ostatnio zmieniony przez allmaz 03-05-2018, 06:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
przemek1602
Mitsumaniak
Auto: Galant VIII AVANCE 2.5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 255 Skąd: ŚWIDNICA
|
Wysłany: 02-05-2018, 20:25
|
|
|
Jedziesz i mówisz aby sprawdził wszystko, każdy przewód i sprawdzi. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20977 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-05-2018, 20:41
|
|
|
allmaz napisał/a: | Mam Carismę z 2004 roku, jestem 3 właścicielem i szukam metody sprawdzenia wszystkiego-wszystkiego, żeby se jechać w daleką drogę i być pewnym, że nic się nie stanie. |
Nikt ci gwarancji nie da, nawet ASO za tysiąc złotych .
Podstawa to dobry assistance . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
allmaz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 02-05-2018, 20:52
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | allmaz napisał/a: | Mam Carismę z 2004 roku, jestem 3 właścicielem i szukam metody sprawdzenia wszystkiego-wszystkiego, żeby se jechać w daleką drogę i być pewnym, że nic się nie stanie. |
Nikt ci gwarancji nie da, nawet ASO za tysiąc złotych .
Podstawa to dobry assistance . |
Cześć. Dzięki za odpowiedź
Pytanie troszeczkę z innej beczki: czy jest to lista dostateczna i wystarczająca do utrzymania auta? Mam na myśli, czy na niej wszystko jest co trzeba przerobić, żeby być pewnym, że nic nie zapomniałeś?
Szukam też języka do jasnej i klarownej rozmowy z mechanikiem, żeby im wytłumaczyć co potrzebuję sprawdzić. No bo taki ja, Jan"usz", nie wiem co i jak regularnie ma badać, robić, przeglądać, sprawdzać.
Taka lista by się przydała dla własnego samoogarnięcia pojazdu i samokontroli czy ze wszystkim jest na bieżąco. Jak są jakieś lepsze, to będę wdzięczny |
Ostatnio zmieniony przez allmaz 03-05-2018, 06:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-05-2018, 22:47
|
|
|
Niewiele rzeczy jest łatwo weryfikowalnych. Jeśli byłaby względnie tania i prosta metoda 100% weryfikacji samochodu to nikt by złomów od handlarzy nie kupował na ładne oczy....
Samo badanie techniczne coroczne kontroluje główne części samochodu pod kątem bezpiecznego poruszania po drodze. ASO niewiele więcej sprawdzi. Dodatkowo w dobie samochodów sterowanych elektronicznie często może być tak że wszystko jest ok a następnego dnia pada jeden czujnik albo co gorsza daje niepewny odczyt i auto nie pojedzie...
A w starszych samochodach to bardziej się można obawiać korozji raczej. Bo awaria techniczna jak awaria zazwyczaj się da ja łatwiej bądź trudniej usunąć. Z korozją może nie być tak prosto. |
|
|
|
 |
|
|